0

Haverok fegyverben (War Dogs)

haverokfegyverben

Van ez a FedBizOpps nevezetű amerikai kormányzati oldal, ahová bárki beregisztrálhat. Ezt követően szépen végig lehet böngészni, hogy mire is van szükségük. Szögezzük le, eléggé hatalmas az igényük, több, mint 37600 felhívás van kinn. Lehet ajánlatot tenni fegyverekre, lőszerekre, helikopterekre, de akár még tengeralattjáróra is. Ha van elég pénzed és kapcsolatod, ne habozz, nyálazd át. Nagy türelem kell és temérdek idő, hogy kiszúrd a Neked legkedvezőbbet.

wardogs1

Így tett David Packouz & Efraim Diveroli is. Beletenyereltek a tutiba, szépen megszedték magukat, aztán nagyot koppantak. Minderről a Rolling Stones hasábjain számolt be Guy Lawson, a cikk felkeltette Hollywood érdeklődését is, Todd Phillips vállalta bevállalta a rendezést. A lényeg, hogy két huszonéves alak kiváló ajánlatot tett a Pentagonnak 100 millió AK-47-es lőszer leszállítására. A két jó barát addig kisebb volumenű ügyeket vállalt, amelyek azért bőven megtömték bankszámlájukat. De ők többet akartak, sokkal többet.

David eléggé szűkös pénzmaggal rendelkezett, amikor újra találkozott gyerekkori cimborájával, Efraim. Mint kiderült, Efraim fegyverekkel seftel, kiskapukat kerülget és úgy-ahogy megy a biznisz. Összedugták a fejüket, hogy miképp lehetne nagyobbat szakítani, problémák ugyan voltak, de azokat nagy nehezen leküzdve megkapták a jussukat. Ekkor jött az afgán meló, ehhez hasonló üzletről álmodozik mindenki. Nem egy szelet a tortából, hanem konkrétan a tortát kapták meg. Csak végre kell hajtani a feladatot.

wardogs

David és Efraimkét ellentétes személyiség. Előbbi megfontoltabb, szeret(ne) belemenni a részletekbe és van lelkiismerete, amelyet egyre jobban megpróbál elnyomni. Utóbbit viszont az apróságok nem érdeklik, csakis a pénz foglalkoztatja, mit sem törődik azzal, hogy illegális-e, amit tesz. Mondanom sem kell (talán azért, mert a valódi-létező David is besegített valamennyire a filmbe), hogy a higgadtabb férfi a szimpatikusabb figura és leginkább az ő személyiségében történik változás. Megfertőzi a hatalmas pénz közelsége és még ha kicsit morogva is, de képes lejjebb tornászni az erkölcsi szintjét. Hazudni kell? Belefér. Hamisítani kell? Miért is ne? Ezzel szemben Efraim bele sem gondol a következményekbe. A minden hájjal megkent alak csak a szöveget nyomja, szeme helyén pedig jó hogy nem dollárjelek vannak. Nem érdekli, hogy veszélyes és az sem foglalkoztatja, hogy esetleg baj lehet a későbbiek során.

Amit látunk, annak nagy része fikció. Így tehát nem is kell elhinnünk, hogy valóban így történt az eset. A forgatókönyv születése során belecsempésztek a cselekménybe jó néhány jelenetet, amely meg sem esett. De kit érdekel? Phillips rendező eléggé szórakoztatóan, sőt viccesen mutatja be a két, magát fenegyerekeknek képzelő fiatal férfit. Miles Teller jó színész, most sem okoz csalódást. Jonah Hill pedig rendkívül jól hozza a pénzéhes manipulátort, lubickol szerepében. Figyelte DiCaprio-t A Wall Street farkasában, hogy miképp is kell ezt csinálni. Bradley Cooper is könnyedén megbirkózik azzal a néhány jelenetével.

0wd3

A remek alakítások mellé Phillips szállítja a humort is, amelyen olykor tényleg lehet hahotázni. Rendben vannak a drámai pillanatok is, de a direktor akkor van igazán elemében, amikor a duó éppen üzletel, lohol egyik helyről a másikra vagy esetleg ügyeskedik. Eléggé érdekes, humoros és hangulatos, ahogy a pénzüket veszélyben érző páros saját maguk próbálják átjuttatni a halál háromszögén át az amerikai seregnek a rendelt fegyvereket. Kicsit megizzadnak, felszökik az adrenalin bennük, idegeskednek, de a végén kapott zsozsó kárpótolja őket mindenért. Így jöhet a következő nagy dobás. 75 %-ot osztanék ki rá.

Azért kíváncsi lennék, hogy mennyivel ugrott meg a film hatására az említett oldalon a beregisztrálók száma.

imdb: 7,3
rottentomatoes: 60 %

Büdzsé: 40 millió dollár
Eddigi amerikai bevétel: 24,5 millió dollár
Eddigi összbevétel: 43 millió dollár

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *