3

Venom

írta Minime

Az elmúlt héten megérkezett a mozikba Venom sokak által várt karakterének élőszereplős első felvonása. A Sony-Marvel koprodukciót Ruben Fleischer rendező (Zombieland, 30 perc vagy annyi se, Gengszterosztag) vihette vászonra Scott Rosenberg, Jeff Pinkner és Kelly Marcel forgatókönyve alapján. A főszerepre pedig sikerült megnyerni a sokak által szintén nagyon kedvelt színészt, Tom Hardy-t. Az alapanyag adott volt a lény képregényes eredettörténetének vizualizálására, és a stúdió a pénzt sem sajnálta a projektből. Joggal reménykedhettek a nézők, hogy ezúttal is egy szórakoztató nagyszabású produkciót kapunk a bővebb MCU keretein belülről.

Az Élet Alapítvány kísérleti űrsiklója a Föld légkörébe érve megsemmisül, és Malajziában lezuhan. Rakománya azonban megússza a zuhanást, és ahogyan kiderül, négy szimbiotikus földönkívüli létformát hoz a világunkba. Az Alapítvány emberei hármat közülük begyűjtenek, de a negyedik, Riot sikeresen megszökik. Eddie Brock (Tom Hardy) oknyomozó riporter, aki szereti azokat a kényes témákat feszegetni műsorában, amelyekhez más zsurnaliszták félnek hozzányúlni. Egy megbízatása során interjút kéne készítenie az Élet Alapítvány milliárdos vezetőjével, Carlton Drake-kel (Riz Ahmed) a vállalat által fejlesztés alatt álló űrprogramról, amely többek között idegen életformák után kutat a világűrben. Eddie azonban személyes ellenszenvétől vezérelve a barátnője, Anne (Michelle Williams) laptopjában talált terhelő bizonyítékok nyomába ered, és az interjút is ennek fényében próbálja elkészíteni. Drake nem értékeli a riporter rámenősségét, és kirúgatja állásából barátnőjével együtt, aki emiatt szakít Eddie-vel.

Hat hónappal később azonban az Alapítvány egyik munkatársa felkeresi Eddie-t, és elárulja Drake titkát, amely szerint a világűrben talált földönkívüli szimbióta létformákat próbálja kombinálni szerencsétlen emberekkel egy magasabb rendű létforma kialakítása reményében, akár az áldozatok élete árán is. Eddie bejut az Alapítvány kutatólaborjába, ahol az egyik alany megtámadja, és átadja neki a szimbiótát. Főhősünk ettől kezdve kénytelen elviselni a szimbióta jelenlétét a testében, hangját a fejében, ugyanakkor megtapasztalja annak emberfeletti képességeit is, a lény önmagát Venomként mutatja be. Miközben az Élet Alapítvány bérgyilkosai próbálják elfogni a másik szimbióta, Riot gazdatestből gazdatestbe vándorolva igyekszik eljutni San Franciscóba, az Alapítványhoz, hogy eszközeikkel végrehajthassa hosszabb távú terveit. Eközben Eddie-nek kényszerűségből szükségessé válik Venom befogadása és képességeinek felhasználása az életben maradáshoz.

Talán kijelenthető, hogy a képregényfilmek vizuális világa a jelenlegi mozikínálat legnagyobb élményeit hordozza. Ez a Venom esetében sem történik másként. Kapunk egy baromi látványos és a második felében rendkívül pörgős akciómozit, amit igazi popcorn-élményként tudunk végignézni. Ami azonban sokkal zavaróbb, hogy a forgatókönyv hiányosságai túlságosan szembetűnőek, logikátlanságok és ésszerűtlen döntések sorozatát vonultatja fel a szkript, de a vicces és akciódús második félidő valamennyire ezt megpróbálja feledtetni. A szimbióták jól néznek ki, és a poénok is a helyükön vannak, mégis marad bennünk hiányérzet. Tom Hardy alakítása egészen jól működik, gyakorlatilag nevezhetjük a filmet az ő one-man showjának is. Williams szerepe annyira marginális és jelentéktelen alakítással párosul, hogy egyszerű kellékként is elférne a filmben, aki némelyest érzelmi motiváció nyújt a főhős számára. Riz Ahmed pedig kifinomultan gonosz és vérbeli üzleti cápa, aki gátlástalanul és szenvtelenül tör céljai elérése felé, azonban túlságosan is erőltetettnek tűnik az alakítása. A mellékszereplők gyakorlatilag bárkik lehettek volna, hiszen abszolút jelentéktelen alakításokkal találkozunk. A film egyértelműen a szimbióta mozija, akinek Hardy tökéletesen megágyaz a film első felében nyújtott alakításával, majd egymást kiegészítve méginkább kifinomul és csiszolódik kettejük kapcsolata a szimbiózis tényének és a film játékidejének előrehaladtával. Fleischer igyekszik a legtöbbet kihozni ebből az alapanyagból, de az akciószekvenciák sokszor kapkodós kameramozgatásai zavarhatják a nézőket.

Összességében a Venom nem lesz minden idők legjobb képregényfilmje, de az az ember érzése, hogy nem is volt ilyen magasztosabb cél a készítők elméjében. Ők egy vicces, akciókkal teletűzdelt, igazi szórakoztató filmet akartak készíteni, amely egy újabb ismert lénnyel bővíti ki a képregényes filmvilágot. A film pörög, szórakoztat és viccelődik, de egy ilyen jellegű „szuperhős” esetében talán a sötétebb, komorabb vonulatokat sem ártott volna megmutatni. Alapjában véve az ősz egyik vezető alkotása lesz, amely mind profit, mind népszerűség tekintetében hozni fogja az elvárt számokat és rajongói jelenlétet. Ugyanakkor megítélésem szerint jóval több lehetőség volt ebben a projektben a végeredményhez képest és a promóció során érkező előzetesekben sem kellett volna a legjobb jeleneteket „lelőni.”

3 komment

  1. Igazából nem volt rossz film, de ez Hardynak köszönhető. Michelle Williams felejthető volt és sajnos (ismételten) a gonosz is. Eleje kicsit uncsi volt, illetve volt pár hézag a történetben. A stáblista utáni jelenet ad bizakodást a folytatásra és személy szerint remélem hogy összehozzák Pókemberrel.

  2. Teljes mértékben egyetértek a leírtakkal. Élvezhető volt a film – a minőséget Tom Hardy és a trükktechnikusok tették bele a filmbe, ami a forgatókönyvről és a többi alakításról nem mondható el. Nagyon kellett volna az R-es besorolás itt is, hogy némi vért is lássunk a kaszabolások közepette.

  3. Most pótoltam, hát ez valami rettenetes volt. Az első fele nyögvenyelős: a színészek nem találják a helyüket, a dialógusok borzalmasak, aztán a felétől mintha az alkotók is bedobták volna a gyeplőt a lovak közé: jön egy bűnös élvezetnek is beillő, önfeledten ostoba B-film. Tom Hardy mindent kihoz a karakterből, amit tud, mégis sajnálom, hogy ilyenre pazarolja a tehetségét. Ruben Fleischerről pedig végleg kiderült, hogy egypatronos rendező volt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *