10

Gengszterosztag (Gangster Squad)

gengszterosztag

Mindig gyanús, ha egy elég pofás előzeteseket kapó, díjgyanúsként emlegetett film premierjét sok-sok hónappal eltolják (á la A szólista). Felettébb gyanús! Érthető, hogy az stúdió kivágatta azt a jelenetet, ahol a moziban szórják az ólmot, de a csillogó-villogó elismerésekről és szobrocskákról nem szoktak lemondani oly könnyedén. Márpedig a Warner nem is próbálkozott azzal, hogy esetleg megpróbálja decemberre becsúsztatni a Gengszterosztagot, ekkor már világossá válhatott, hogy hiába tűntek klassznak az eddigi marketinganyagok, a film nem lesz különleges. S valóban.

Mickey Cohen (Sean Penn) L.A.-t teszi meg székhelyéül, feltett szándéka az, hogy a város az övé és csakis az övé lesz. A férfit nem érdekli a múlt, csakis a jövő foglalkoztatja és ő saját magát afféle félistenkén keresztapaként látja. Könnyedén megveszi a rendőrök többségét, zsebében tudhatja a hájas bírókat, megkeni a pénzéhes politikusokat. Csak egy fejes nem úgy ugrál, ahogy ő ugat: az alkoholista rendőrkapitány, Parker (Nick Nolte). Még jó, hogy a szesz ködén keresztül is tudja a kötelességét a derék kapitány, a probléma megoldását egy különleges osztag felállításában látja, akik rendesen odavernének Cohen üzletének. Megbízza John O’Marát (Josh Brolin), a férfit, aki faarccal veszi tudomásul, hogy az Angyalok Városában Cohennek kellene hódolni, nem pedig keresztbe tenni embereinek. O’Mara a sajátos módján mogorván, de nagy örömmel hirdet keresztesháborút a saját kis csapatával Cohen ellen, csak éppen lángoló vagy fényes kard helyett gépfegyverekkel és molotov koktélokkal vág rendet a gengsztervezér soraiban.

0gs1

Ruben Fleischer a Zombielanddel szerzett sok elismerté és hírnevet, ráadásképp 2009 óta is sokszor emlegetik a horror-vígjátékot, ám lassan kiderül, hogy végső soron tipikus egypatronos rendezőről van szó. A 30 perc vagy annyi se enyhén szólva is felejthető lett, a Gengszterosztag pedig egy átlagosnak is alig mondható klisékkel telezsúfolt még véletlenül se stílusos akciófilm, amiben jó színészek rosszul adják elő a szerepeiket. Azon nem is akadhatunk fenn, hogy O’Mara csapatára leginkább a polkorrekt jelzőt aggathatjuk rá, ugyanakkor a tagok többsége csak úgy elvan a háttérben. Van itt késdobáló fekete, újonc mexikói, és a hatlövetűt kedvelő öreg fickó. Mindegyiknek van egy bizonyos képessége, ezzel megkülönböztetve őket egymástól és esetleg a film végén ezzel lehet rájuk hivatkozni.

0gs4

Josh Brolinnak szólni kellett volna, hogy ne csak a kőkemény arcát hozza, hanem jó lenne, ha olykor némi érzelmet is felvillantana. Legalább a terhes nejére ne „Mégis ki vagy te, engem csak a jelvényem érdekel” tekintettel nézett volna. Sean Penn már-már vicces, ahogy túljátssza a kegyetlen maffiózó szerepét, Nick Nolte meg talán tényleg legurított pár felest a forgatás előtt. Ryan Gosling lett volna az egykedvű, de nagyon cool és folyton füstöt eregető zsaru, de igazság szerint rajta az látszott, hogy inkább unja. Emma Stone szerepét bárki más eljátszhatta volna, majdhogynem tök felesleges volt rábólintania erre a filmre, bizonyára a Zombieland miatt fogadta el a felkérést. Egyedül Robert Patricknek állt jól a vén cowboyzsaru karaktere és van minimum egy darab bölcsessége, amit tud ismételgetni.

0gs2

Szóval a Gengszterosztag az a film, aminek a plakátját tele tudták zsúfolni ismert és feltörekvő színészek neveivel, de alapjában véve nem erőltették meg magukat. Fleischer nem volt képes instruálni őket és azzal sem próbálkozott, hogy valami egyedit vigyen bele. Elvileg a forgatókönyvvel nem volt baj, hiszen 2009-ben rajta volt a Black Listen, ami azt sugallja, hogy valamit nagyon elrontottak menet közben (a stúdió belepiszkált itt-ott?). Az eddig leírtak alapján erősen úgy tűnhet, mintha egy nézhetetlen filmről lenne szó. A produkció ennyire nem rossz, de egyszerűen bárhogy állunk hozzá, a Gengszterosztag nem jó. Kinek tudnám ajánlani? Akinek annyi elég, hogy egy 40-es években játszódó történetben elszánt zsaruk gépfegyverrel felszerelkezve utat törnek maguknak a morcos gengszterek sűrűjében.

imdb: 7,1
rottentomatoes: 32 %

Büdzsé: 60 millió dollár
Eddigi amerikai bevétel: 44 millió dollár
Eddigi összbevétel: 79 millió dollár

0gs3

10 komment

 1. Bizony, egy nagyon felejthető filmről szélünk. Pedig nagyon vártam.
  Tényleg nem rossz film, csak épp nem is jó. Teljesen átlagos, “egyszer megnéztem, jó volt” kategória. Pedig volt benne lehetőség.

  • Mert az előzetes alapján egy komoly, leszámolós filmre számított az ember. Ehelyett kaptuk “ezt”.

   SPOILER:

   Az első pár percben tetszett az, amikor két autó szétszakította azt a bűnözőt. De a durvaság ott véget is ért. Amikor a poloskás fickót megfojtották, hát az egyenesen röhejes volt.

   SPOILER OFF.

   Szóval nekem csalódást okozott, nem ezt vártam.

  • Mert rossz:) Néha majdnem felröhögtem Penn ábrázatán, kissé paródiába hajlott már alakítása. Egy jó kis ütős, stílusos filmet vártam, e helyett kaptam egy unalmas akciófilmet.

 2. Emma Stone szerepét bárki más eljátszhatta volna, majdhogynem tök felesleges volt rábólintania erre a filmre, bizonyára a Zombieland fogadta el a felkérést.

  ez mit akar jelenteni ? 🙂

  • —bizonyára a Zombieland miatt fogadta el a felkérést. Végtére is ott ismertük meg, sokat köszönhet a filmnek.

 3. Hát, kár érte, a kritikák nagy része ugyanezt, vagy rosszabbat írt róla, úgyhogy mégis inkább megvárom míg kijön. Ez, hogy miért januárra, és miért nem mondjuk november-decemberre tették, nekem is eszembe jutott, hisz már alig emlegették a lövöldözést 2 hónappal utána.

 4. A kritika találó, sőt, talán még megengedő is. Bűnrossz bűnfilm, és még ezt a gyenge szóviccet sem érdemli meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *