12

A galaxis őrzői vol. 2. (Guardians of the Galaxy Vol. 2)

galaxisprzposter2

 

A kritikát Mini Me írta.

Egy ideje már érzékelhető a filmes világban, hogy az MCU saját, külön utakon járó franchise gyártó vállalkozássá nőtte ki magát. 2014-ben, amikor a Galaxis őrzői című képregény adaptációt vászonra vitték, voltak aggodalmaskodó felhangok, akik úgy ítélték meg, hogy ez a film nem lesz olyan népszerű és közkedvelt, mint a többi Marvel szuperhős kalandjai. A film végül befutott a vásznakra, Űrlord, Gamora, Drax, Mordály és Groot egy csapásra világszerte híres és népszerű lett, immár a mozivásznon is. Evidens volt a folytatás elkészítése és felmerült a kérdés, hogy lehet-e fokozni azt a speciális hangulatot, amit az első felvonás váltott ki. Nos véleményem szerint lehetett.

James Gunn rendező ezúttal is remek munkát végzett. Bár a történet kissé kusza és csapongó, ennek ellenére lendületes, látványos, végtelenül vicces és az előző részhez képest, némileg mélyebb. A történet szerint, hőseink a Szuverének népének megbízásából egy interdimenzionális lény legyőzésének feladatát kapják, mint a Galaxis önkéntes védelmezői. Sikerüket követően azonban Mordály szokásos stiklijeinek egyike miatt – amelyet Ayesha (Elizabeth Debicki) a Szuverén főpapnő meglehetősen rosszul visel – hamar őrzőkből üldözöttekké válnak és ha mindez nem lenne elég, feltűnik a színen Ego (Kurt Russell), Peter apja, aki sajátos céljai eléréséhez szeretné felhasználni a nívós kis társaságot, különös tekintettel saját utódjára. A történet innentől válik bonyolultabbá és mélyebbé, mint az előző rész esetleges fellángolásai.

galaxisorzoivol2sokadikkep1

Ami a szereplőket illeti: Peter (Chris Pratt) ugyanaz a nagydumás, laza figura maradt, aki az előző részben is volt, ám ezúttal érzelmi szálon többet mutat, amihez a történet hozzá is teszi a szükséges motivációt. Vicces, lendületes és jópofa marad a karakter. Gamora (Zoe Saldana) szintén hozza, ami várható tőle, ő a kemény csaj, a harcos amazon, aki feszesen, ám mégis egyre érzelmesebben – miután a történet számára is lehetővé teszi – viszi tovább a szerepet, amit a csapatban betölt. Drax (Dave Bautista) ezúttal hosszabb dialógusokkal, továbbra is ami szívemen a számon stílusban csal mosolyt a nézők arcára és közben remekül helytáll a harcban. A film humorbombáinak legalább 50%-a a karakterhez köthető. Mordály (Bradley Cooper) aljasabb, mint valaha. Beszólásai óriásiakat ütnek a humorskálán felfelé. Igazi imádnivaló kis rohadék, amilyennek megismertük, csak nagyobb és erősebb adagokban. Baby Groot (Vin Diesel) viszi el az egész show-t. Annyira aranyos és vicces, miközben továbbra sem nőtt a szókincse, hogy a néző egyszerűen képtelen, hogy ne szeresse meg ezt a kedves karaktert. Minden jelenete, mozdulata, megszólalása mosolyt csal az arcokra és imádnivaló. Yondu (Mary Poppins, elnézést Michael Rooker) a gonosz és kemény, mégis érző szívű űrbanditavezér szintén fontos érzelmi szálat mozdít meg a történetben és ezúttal jelentősebb, nagyobb szerepet kap az egész történet szempontjából. Nebula (Karen Gillan) más oldaláról mutatkozik meg, ő a szükséges kapocs Gamora érzelmi megnyílásához és harcosként is hasznos tagja a kis csapatnak. Mantis (Pom Klementieff) az érzelmeket érző idegen, számos vicces, kedves és főleg fontos pillanatban tölt be jelentős szerepet a történetben. Stakar Ogord (Sylvester Stallone) csupán mellékszereplő, aki rövid ideig, ám jelentős lépésekkel veteti észre magát, de nem sok vizet zavar. Ego (Kurt Russell) rutinból eljátszotta a figurát, semmilyen különösebb erőfeszítést nem igénylő szerepében hozta a várhatót.

galaxisorzoivol2sokadikkep2

A látvány ismét a csúcsra jár a filmben, akárcsak a zenei színvonal. Akinek bejött az első rész muzsikája az a másodikét is imádni fogja. Aki szereti a látványos űrbéli jeleneteket, csatákat, az idegen bolygók hangulatát, annak telitalálat a vizuális világ. Aki pedig kedvelte és kedveli a nyílt vagy éppen burkolt, „sötét” kis és nagy poénok tömkelegét, az szintén imádni fogja a mozit. James Gunn rendezése ugyanis összességében, nagyobb, monumentálisabb, viccesebb és nem utolsósorban mélyebb alkotás, mint elődje. Ismét egy nagyszerű Marvel mozi került a terítékre, ami mindamellett, hogy blockbusternek készült valóban szórakoztat, nevettet és időnként éreztet. Ez a film nagyon kellett a valószínűleg hamarosan elkészülő harmadik felvonáshoz és talán még nagyobb várakozással tölti el a rajongókat, a Bosszúállók szintén harmadik illetve negyedik felvonását illetően.

imdb: 8,2

Büdzsé: 200 millió dollár

12 komment

 1. Nagyon jó volt, végig nevettem. Dave Bautista poénjai nagyon ott voltak. Az akciók igaz a végére meg az elejére koncentráltak de élvezetes és kreatívok voltak. Chris Pratt drámája most nekem nem jött át mint pl. Az utazókban. De ő am is nehezen tudja levetkőzni Andy Dwyer szerepét 🙂 . De a legjobb úton halad. A nagy öregek szereplése üditő, hozzák ami elvárható tőlük. Stallone külön öröm, hogy benne van és elméletileg nagyobb szerepe lesz a későbbiekben. SPOILER!!! ….A vége az ütős volt. Sajnáltam Youndut.

 2. Tök tetszett!
  Annyira sűrűn vannak benne a poénok, hogy még legalább 2x meg kell nézzem, hogy mindenre oda tudjak figyelni.
  Baby Groot az abszolút cukiság. Imádtam! <3

 3. Nálam most James Gunn a legjobb MCU rendező jelenleg. Sok helyen hallottam kritika ként, hogy néhány poén nem sült annyira, de egyre sem emlékszem, aminél azt mondtam, hogy ez inkább kínos volt, a Drax Mantis féle vonal a maga buta idétlen poénkodásával nekem nagyon bejött. Jó kis érzelmi hullámvasút volt, gyönyörű látvánnyal, remek karakterekkel és karakterfejlődéssel, kiváló zenékkel. Az új karakterek is remekül működtek. Azt hiszem a geekgasm a legmegfelelőbb kifejezés a filmre.
  SPOILERES!!!
  Yondu 🙁 Uatu és a szemlélők az eddigi legzseniálisabb Stan Lee cameo, ismertem ezt a “konteót” de teljesen váratlanul ért 😀 Ha ezek után nem Nebula öli meg Thanost, akkor nincs igazság az univerzumban. A popkultúr utalások nagyon a helyén voltak, pacman, poppins és természetesen Hasselhoff 😀 Az 5 stáblista utáni jelenettől vártam volna valami connectiont de azért jók voltak, főleg az Adam Warlockosnak örülök nagyon de az eredeti guardians team bemutatása is jó volt. Oldalt a táncoló stáblistánál tökre lemaradtam Goldblumról 😀
  SPOILER VÉGE!!!

 4. Tökéletes alkotás, mestermű, 10/10!!!!!
  Én csak egyetlen hibát találtam benne, hogy a nyitójelenetben, mikor a polipszörny ellen harcolnak, a harc nagy részét nem lehet látni, mert ehelyett bébi Groot táncát kell nézni. Csak ez nem tetszett, egyébként pazar film!

 5. 65-70 %-ra lőném be. Az első fele sokszor unalmas, többször ásítoztam. Kurt Russell csuklóból hozza, amit kell, Stallone meg nem oszt-nem szoroz egyelőre, bár mondjuk ha így is volt jó néhány 80-as évekbeli utalás, akkor pont belefért oda:)
  Gamora és Nebula párbaja látványos, de olyan semmilyen. És hát a család és a tesvérek emlegetése után már azt vártam, hogy a háttérben egy verdával átszelje az űrt Vin Diesel vagy esetleg az Ágyúgolyó futamot mutassák valahogyan, amire Baby Grott rácsodálkozik:) És hát a nagy gonosz sem volt megint igazán emlékezetes.
  Bautistán mindig nevettem:):)
  A második fele jobb lett, élvezetesebb, meg eléggé bejött, hogy szép színes az egész.

  • Gunn-nak nagy tervei vannak Stallone karakterével, szóval lehet rá számítani a jövőben is.:)

   • Hát Youndu kiesett, szóval behozhatják a helyére, ha mondjuk a nyilat öröklő fickót továbbra is margóra teszik. 🙂

    • Nem tudom mik lehetnek a tervek vele de ez meglepne és nem is tartom valószínűnek, inkább Nebula csatlakozását várnám.

 6. Elképesztő tűzijáték humorban, látványban, ötletekben és utalásokban, és ez mind-mind elfedi azt a kissé kínos tényt, hogy maga a történet elég vékonyka. A forgatókönyv csapongó, a nagy drámázások előkészítetlenek (kivéve az utolsót), de annyi baj legyen, Gunnt még bőven elvitte a lendület (talán a harmadik részig is), és ez így van rendjén.

 7. Ezúttal Koi-val értek egyet. Nem estem úgy hanyatt az egésztől, mint ezek szerint itt majdnem mindenki. Ahogy Koi is mondta: váltakozó színvonalú poénok, a történet néha unalomba fullad, de amit legfőképpen hiányoltam, az a Bosszuállók említésének teljes hiánya! Rosszul emlékszem, hogy benne lesznek a Bosszuállók 3.-ban? Ami pedig a film végi megható jelenetet illeti: szerintem egyszerűen lemásolták a Halálos iramban 7 befejezését! Max 60%!

  • Nos! Hétfőn megnéztem újra, és az a helyzet, hogy sajnos revidiálnom kell magamat! Másodszorra sokkal jobban tetszett! Most már inkább 80%! Na jó, legyen 75. 😀 Amiben jobb, mint az 1.: érzelmesebb, viccesebb, mélyebb. James Gunn rendezőtől jó húzás volt Peter származására helyezni a hangsúlyt a 2. részben. A fő negatívum, hogy a főgonosz most sem emlékezetes, ahogy a Marvel filmek többségében. Yondut (meg persze Baby Grootot és Drax-et) imádtam! Nekem ő tetszett legjobban. Kár érte. A film vége pedig akár másolat, akár nem, így kell búcsúzni egy fontos karaktertől! Az 1. résszel magasra tették a lécet, a 2.-kal végül is sikerült átugrani szerintem – kíváncsi vagyok, harmadszorra is sikerül-e?

  • Az, hogy a Bosszúállók nem kerültek említésre az teljesen rendben van, honnan is tudnának róluk? Az eddigi tevékenységük nem mérhető kozmikus léptékben. Nagy ám az a világűr 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *