18

Logan – Farkas (Logan)

loganposter

A kritikát köszönöm Mini Me-nek.

Az előző részekről itt és itt olvashatsz.

Sokak kedvenc és talán legnépszerűbb mutánsa ismét a vásznon villantotta meg adamantium karmait, és azt kell mondanunk, nem is akárhogyan. Eme harmadik felvonás merőben eltér az előző kettőtől. Mind hangvételében, mind közlési stílusában sokkal naturalisztikusabb, mint elődei. Ennek a mozinak mélységei vannak, feltárja azokat a kevésbé bemutatott érzelmi vonatkozásokat, amelyeket elődei csak ritkán vagy egyáltalán nem használtak. A Logan egy „felnőtteknek szóló” film, és nem csak az R kategóriájú besorolása miatt, nem az erőszak nyerseségének ábrázolása miatt, nem a karakterek szabadszájúsága miatt, hanem mert megmutatja az esendőség és halandóság filozofikus mélységeit egy olyan szuperhősmoziban, amelynek főhőse maga a halhatatlanság szimbóluma.

logansebhely

A történet szerint 2029-ben járunk, a közeli jövőben, ahol már 25 éve nem születtek mutánsok. Logan (Hugh Jackman), mint limuzinsofőr és Xavier professzor (Patrick Stewart) önkéntes ápolója tengeti napjait a mexikói határ közelében. A rengeteg megvívott csata nyomai immáron sebhelyessé és elkeseredetté tették, amelyet a napi rutin és az alkohol segítségével próbál enyhíteni. Vannak még apró álmai, vágyai, de szemmel láthatóan elfáradt, és betegsége miatt vágyik a halálra. Caliban (Stephen Merchant) hű társként segítségére van, és perlekedésük olyanná teszi őket, mintha „egy rossz férj-feleség” kapcsolatban állnának, de csempésznek egy kis humort a film komorságába. Majd hirtelen szinte a semmiből feltűnik egy mutáns kislány, Laura (Dafne Keen), aki segítségre szorul és még egyszer utoljára felizzítja Logan-ben a régi tüzet és ösztönöket. Még egy utolsó nagy ütközetre, még egy utolsó nagy fellobbanásra készteti a főhőst, és teszi ezt inkább lelki, mint fizikai értelemben.

Logan sebezhetővé vált az évek alatt, megöregedett és megtört a terhek súlya alatt, amit cipel az emlékeiben és a testében. Hiszen gyakorlatilag mindenkit elvesztett már, akit valaha ismert és szeretett. Természete még mindig nyers és szálkaként szúrnak a szavai, de igazából már békére vágyik és nyugalomra, akár végső nyugalomra is. Jackman határozottan kiválóan adja vissza a morcos vén mutáns karakterét. Jól áll neki az öregedés, mondhatnánk. Mint Charles ápolója, Caliban barátja és Laura „gyámja”, még egyszer utoljára úgy érezheti, van családja, egy család, amiért érdemes harcolnia, hiszen az elmúlásban benne van a remény, egy jobb jövőé, amiért még akkor is érdemes küzdenie, ha kezdetben ez nehezére esik. Ezért utoljára, még ha hitetlenül is, de összeszedi makacs akaraterejét, és csatasorba áll. Hugh Jackman Loganként még sosem volt ennyire emberi, és ez nagy hatást gyakorol a vásznon.

logankep3

Charles Xavier professzor már 90 éves. Csak árnyéka önmagának, kezelés nélkül már közveszélyes és szenilis. Azonban tiszta pillanataiban ő ennek a fura családnak a mozgatórugója, ő motiválja és tarja egyben ezt a törékeny egységet, és próbálja egésszé ötvözni a különböző karakterek széthúzását. Mint egy jóságos nagypapa és mentor tereli Logant arra az útra, amely visszavezetheti őt az életbe, az élethez való ragaszkodáshoz, amelyhez igénybe veszi Laura jelenlétét és segítségét. Újra és újra megpróbál a főhős lelkére hatni, néha humorral, de leginkább a régi életösztön és tűz felcsiholásával.

Laura egy mutáns kislány, aki sok mindenben emlékeztet minket a korai Logan karakterére, talán nem is véletlenül. Csendes, ösztönös, szocializálatlan, de rendkívül tanulékony, figyelmes, és igyekszik a professzor közreműködésével közel férkőzni a bezárkózott Loganhez úgy, hogy még maga Laura sem képes zárkózottságát önmagában feloldani. Megjelenése és létezésének jelentősége vezeti el Logant arra az útra, amelyet már elfeledett és emlékezteti rá, milyen is embernek lenni. Laura változása is hatással van Loganre, hiszen a lány lépésről-lépésre ismeri fel a világot, amelyet még nem látott és megkezdődik érzelmi fejlődése, amellyel egyre „emberibbé”, „gyermekibbé” válik.

logankep5

Dr. Rice (Richard E. Grant) és Pierce (Boyd Holbrook) tucatkarakterek, nincs magasztosabb motivációjuk önző céljaiknál, és a szerepük nem is kíván ettől többet, mert maga a film sem igazából róluk szól. Ők szükségesek a történetvezetéshez, és feladatukat tisztességgel el is látják.

James Mangold rendező ezúttal nem pusztán egy szuperhősfilmet készített, hanem valami egészen mást. Szokatlan mélységű, drámai, komor hangvételű alkotással rukkolt elő, ami merőben eltér a korábbi képregényfilmek megszokott világképétől. Karaktereit ezúttal nem a képességeik és ösztöneik vezetik előre, hanem sokkal inkább az érzelmeik és emlékeik tisztelete. Ezek pedig emberi érzelmek. Nem bosszúvágy, visszavágás, harci kedv, hanem az elmúláshoz való viszony, a család fogalmának újraértelmezése és az emberség, a lelkiismeret fontossága egy olyan világban, ahol ez már nem igazán számít. A Logan egy családi dráma, amely vérben születik és vérben ér el katartikus végkifejletéhez. Magában hordozza a múlt sebeit, a jelen kilátástalanságát és a jövő reményét egyszerre.

imdb: 8,7

Büdzsé: 97 millió dollár
Eddigi összbevétel: 254 millió dollár

18 komment

 1. Nálam eddig az év legjobb filme, de még az elején vagyunk. Ha eddig sokak csalódtak az önálló Farkas filmekben, ebben nem fognak, ha mégis akkor nem feltétlen az X-men univerzumot kell nézni. 🙂

 2. Bevallom, a filmet kizárólag X23 miatt néztem meg, őt akartam filmben látni, imádtam őt az X-men Evolúció rajzfilmsorozatban. Még emlékszem milyen gyenge volt az előző Farkas film. Örömmel jelenthetem azonban, hogy ez a film bőségesen kárpótolt! Kiváló film! Büszke vagyok a készítőkre!

 3. Nagyszerű film!
  Nézem, nézem, egyszer csak vége lett.
  A befejezést nem akartam elhinni, (bár tudtam a végkifejletet).
  Őszintén, nagyon sajnálom….

 4. Az első két Wolverine hatalmas nagy melléfogás volt. Az elsőről még az alkotók is beismerték, bár lehet azért, hogy a második jobban teljesítsen.
  Rozsomák karaktere alapvetően egy vadállat, bármikor belemegy egy jóízű hentelésbe. Szóval eleve valami olyasmivel kellett volna indítani, aztán jöhet a többi, a dráma meg miegyéb. De a másodikban inkább elvették az öngyógyítóképességét és úgy tűnik, hogy Mangold ettől nem tud szabadulni, hiszen az újabb filmben is visszavettek ebből.
  Szóval én nem sietek a vetítésre. Azért kiderült, hogy Rozsomák csak csapatban tud érvényesülni. Az első két X-Men film fasza volt és kvázi a harmadikkal sem volt túl nagy bajom. Na mindegy, a hétvégén megnézem.

  • Látva a filmet (persze tudom, hogy te még nem láttad), de ezzel most nem értek egyet, Koi, hogy Farkas csak csapatban tud érvényesülni. Csupán annyi történt, hogy az első 2 különálló kalandja nem sikerült jól. Itt azonban egy kiváló – véleményem szerint majdnem tökéletes – film született! Mint ahogy Mini Me is írja a kritikában (ami egyébként nagyon tetszett, nagy gratuláció érte!), itt egyrészt teljesen emberivé tették a karaktert, másrészt Hugh Jackman olyan fantasztikusat alakít a szerepben, mint eddig még sosem! Valószínűleg sem ő, sem Stewart nem fog Oscart kapni alakításáért, de szerintem mindketten megérdemelnék. Sosem gondoltam volna, de szerintem az eddigi legjobb képregényfilm, A sötét lovaghoz hasonló szintű alkotás született most. Sokkal, de sokkal jobb, mint az X-men, és még az X2-nél is, mert egy sokrétegű, mély, nagyon emberi, drámai, és még szórakoztató is a film, emellett nagyon fontos és komoly témákat boncolgat, fontos mondanivalókkal. Véleményem szerint (és remélem, a film megnézése után te is megerősítesz ebben), de szerintem ez a film még a Deadpoolnál is nagyobb mérföldkő lesz a képregény-filmek történetében! Ergo James Mangold bebizonyította, hogy Farkas a többi X nélkül is megállja a helyét. Csupán csak hagyni kell egy kreatív rendezőt, hogy szabadon dolgozhasson.

   • Megnéztem tegnap a filmet, hát én Mangold munkáját megköszönném és elküldeném a franchise-tól:)

    • Miért? Mert meghal benne Wolwerine? Ez végül is várható volt. Már az előző részben is a halandósága volt a fő téma. Ettől függetlenül készülhet még film róla, csupán a cselekményt kell időben régebbi időpontra tenni!

     • Ja, bocs, csak most olvastam el a következő kommentedet. Nem mondtam semmit! 🙂

 5. Azért az engen nagyon zavart,hogy a mexik az elején majdnem megverik.Kap egy állast és elfekszik.Kérdeztem is magamban,hogy ha megütnék valakit akinek mindn porcikája fémböl van akkr vajon hány helyen kellet volna eltörnie a mexinek a karját.Illetve logan a beültetések miatt kb 200 kilót nyom,egy sima ütése is halálos lenne akár karom nélkül is.Ennek ellenére a film marha hangulatos lett és végül is ez a lényeg.Tudóm szörszál hasogatás de ki kellet írnom magamból.

 6. Spoileres lehet
  A film jobb, mint az első két Wolverine. Ennek már örülök:)
  Ha itt lezárták volna az X-Men franchise-t, akkor a nosztalgia miatt azt mondanám, hogy határozottan nem rossz. Nem is értem, hogy a stúdió miért jött ki ezzel. Várni kellett volna még 8-9 évet. Jackman és Stewart is jó volt, a kiscsaj is remek volt, láttam róla egy-két videót, mindenhol ilyen kis szende kis zavarban lévő képet mutatott, ehhez képest faszán hozta a killer machine-t.
  Akadt egy-két meghökkentő jelenet, a klón megjelenésénél nem akartam hinni a szememnek, meg kell hagyni, elég bátrak voltak:)
  Viszont továbbra sem vagyok kibékülve ezzel a “vegyük el az öngyógyító képességét”. Mangoldnak ez a mániája? Vagy mi? A történet véres és komor, de valahogy néhány erős pillanatot kivéve nem vágott földhöz.
  A Foxnak talán le kell volna forgatnia azt a kalandot, aminek a végeredménye 7 (vagy 6?) halott mutáns, említik is a játékidő során, majd ha ezt követően jött volna ki ez a rész és lezárják az egész franchise-t, akkor azt mondom, hogy fasza.
  De az is annyira nyilvánvaló, hogy Wolverine-t nem hagyják a föld alatt. Ugyan ki hiszi azt, hogy meghalt? Én nem így fejeztem volna be. Az egyik gyereknek adtam volna valamiféle gyógyító képességet vagy mondjuk, hogy a fémekkel jól bánt volna és kiszedettem volna Logan testéből az adamantiumot (itt jut eszembe, hogy Laurában meg a klónban is volt adamantium, pedig mennyire ritka, ugye?:)). Esetleg ott hagytam volna kicsit haldokolni, aztán a Deadpool 2 meg úgy indult volna, hogy Wade vérátömlesztést hajt végre rajta:)

 7. Azért egy nagyon gyenge trilógia legjobb darabja ez, én még mindig nem érzem úgy, hogy láttam volna akár egy fél jó Wolverine filmet is. Az R-rated hentelős dolog meg X23 nagyon elterelte a figyelmet a nem annyira jó dolgokról. Calibannak onnantól, hogy elviszik a rosszfiúk kb semmi jelentősége nincs, Xaviernek ez az öreg szenilis – bocsánat a kifejezésért – húgyszagú bemutatása egyszerűen kiábrándító. Nem nagyon értem, hogy ha így kormányzatilag eltüntették a mutánsokat, akkor ő hogy maradt életbe, mert logan az öngyógyító képességével ok, de a többiek? Holbrook amúgy hozta amit kellett, nála a szinkron lett nagyon elcsűrve, konkrétan az Amerikai Fater Steve-je volt, konkrétan egy gyerek hang, borzalmas. A klón helyett Kardfog klónja annyira jó lett volna, eleve szerintem méltatlanul mellőzött lett az első rész buktája után, meg adhatott volna egy erősebb trilógia jelleget a dolognak. A kiscsaj amúgy jól játszott, de számomra pont annyira idegesítő, mint bármelyik gyerekszínész. A film legnagyobb pozitívuma számomra az a pár poén volt amit sikerült belerakni.

  • Hát mondjuk ebben a nagy időmegkavarásban tényleg jó lett volna tudni, hogy mikor oszlott fel az X-Men. Gondolom egy részük meghalt a csatákban és a filmben van említés arra is, hogy amikor a Prof megkattant utoljára, akkor 7 mutánsnak is annyi lett. És olvastam egy interjúban, hogy lettek volna cameo-k is, csak kivágták azokat.
   Egyébként meg úgy is el lehetett volna ezt intézni, hogy a Prof megcseréli a klón meg Logan tudatát és minden meg van oldva. Én azért érzem a bátorságot a stúdiótól, mert be vannak tárazva 2-3 évre mutáns filmekkel. De utána csak elő fogják cibálni megint Wolverine-t.

   • Igen, ez se lett volna rossz megoldás. Bár nekem személy szerint ez pont tetszett, hogy nem törekedtek a happy endre, de azért ahogy superman, coulson stb feltámadt – és a képregényekben is egyébként is mindenki szerintem legalább már egyszer – pont ez teszi súlytalanná, ha valamelyik main karaktert meg is ölik.

  • Méltó búcsú lenne, ha ez lett volna az utolsó mutánsfilm. De most egy ideig Deadpool viszi a prímet, aztán visszahozzák Wolverine-t. Ez tuti:) Meg óriási hiányérzetem is van, hiszen nem volt semmiféle felvezetés ehhez a filmhez.

   • Egyél már egy Jerry Garcia fagyit, amíg kigondolod, kihúztad-e otthon a vasalót. 🙂 Nyugi, jó volt ez, rendben lesz a többi is és Jackman off-ja sem biztos, hogy végleges. Szóval…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *