3

15 éve mutatták be az első Harry Potter filmet

harrypotterelsoreszKözel 15 éve, 2001. november 4-én mutatták be Amerikában az első Harry Potter filmet. A Warner elégedett lehetett, hiszen így lett egy biztos bevételi forrása. És regények rajongói is örülhettek, hiszen a stúdió azért gondoskodott róla, hogy mindegyik produkció élvezhető legyen, legalábbis egyiket sem övezi hatalmas utálat. Ráadásul hamarosan jön a spin off is, amely további részekkel fog gazdagodni. Ennek kapcsán pötyögtem le röviden pár érdekességet az 2001-es Potterről.

A kezdetek

1997-ben David Heyman producer ifjúsági fantasyregények között kutakodott. Eredetileg Diana Wyne Jones 1974-ben kiadott The Ogre Downstairst nézte ki, úgy érezte, hogy remek filmet lehetne belőle készíteni, de a cége munkatársai meggyőzték, hogy a Harry Potter jobb anyag lenne. Heyman vázolta a Warnernek az elképzelést, ahol kaphatóak volt az ötletre és 1999-ben J.K. Rowlingnak 1 millió eurót szurkoltak le az első rész jogaiért. Az írónő kikötötte, hogy a színészek csakis angolok lehetnek, kivéve ahol a karakter leírásába

Eleinte a fejesek fontolóra vették, hogy CGI animációs filmeket forgassanak, sőt, több regény cselekményét is egybegyúrták volna. Eleinte aggódtak, hogy esetleg a két rész között túl sok idő telik el és a gyerekszínészek úgymond kiöregszenek. Ám Rowling ebbe nem ment bele, azt is elérte, ha már valakit leszerződtetnek egy szerepre, akkor később ne váltsák le.

Steven Spielberget nézték ki a rendezésre, aki szintén egy animációs filmet akart és Haley Joel Osment szolgáltatta volna Harry hangját. Úgy hírlett, hogy Rowlingnak nem tetszett az ötlet, konkrétan ő érte el, hogy Spielberg távozzon, a hölgy ezt cáfolta, Heyman állítása szerint a direktornak az A. I. Mesterséges értelem projekt jobban tetszett és inkább a sci-fivel foglalkozott.

Távozása után rengeteg név szóba jött, de 2000 márciusára már csak Chris Columbus, Terry Gilliam, Brad Silbergling és Alan Parker maradt fenn a rostán. Rowling örült volna Gilliamnek, ám a stúdió Columbus mellett döntött.

A forgatókönyvet Steve Kloves írhatta, aki általában egyetlen könyv szinopszisát sem olvasta el. Azonban a Harry Potter eléggé megmozgatta a fantáziáját, be is ugrott egy könyvesboltba, hogy megvegye, elég gyorsan rajongóvá vált.

Casting

harrypotterrszineszekHabár Roxfortban csupa ismert angol színész mászkált, a főszereplő trió abszolút ismeretlen volt a közönség számára. Columbus a BBC David Copperfieldjében látta Daniel Radcliffe-et és rögtön tudta, hogy őt akarja a címszerepre. Azonban a srác szüleinek nem tetszett az ötlet, mindenképpen el szerették volna kerülni, hogy a média zaklassa gyermeküket. Heyman és Kloves a Stones in His Pockets munkálatain találkoztak Radcliffe szüleivel, akikkel végül sikerült megállapodni a részletekben. Rowling szintén elégedett volt, a tesztfelvételek nagyon is tetszettek neki.

Emma Watson formálhatta meg Hermione Granger. Elmondása szerint komolyan vette a meghallgatást, de úgy érezte, hogy esélye sincs arra, hogy őt válasszák ki. Mindenesetre a producereket sikerült meggyőzni.

Rupert Grint nagy rajongója volt a könyveknek, Ron Weasley-ként is el tudta volna magát képzelni. Szóval csinált egy videót, amelyben elrappelte, hogy szeretné megkapni a szerepet a casting csapat találkozott vele és…a többi már ismert.

Marketing

2000 decemberében dobták ki az első posztert, 2001 március 2-án jött ki az első előzetes. 2001 október 30-án került piacra a soundtrack. Az Electronic Arts égisze alatt készült a játék, a Mattel pedig a filmhez kapcsolódó játékokat adott ki. De ezen kívül a Hasbro is készített pár terméket. A Warner 150 millió dolláros szerződést kötött a Coca-Colával, hogy promózzák a fantasy-t és még Lego-val megegyeztek, hogy készítsenek pár dolgot a produkció kapcsán.

Box office

32.3 millió dollárt szedett össze Amerikában az első napon, amivel megdöntötte a Baljós árnyak rekordját. A második napon 33.5 millió folyt be, ami szintén rekord volt. Első hétvégéjén 90.3 milliót gyűjtött össze, mondanom sem kell, hogy a legjobb nyitányt produkálta, a Jurassic Park 2-t szorította le a trónról. De csak májusig tartózkodott a csúcson, mert jött a Pókember. Egy szó, mint száz, összesen világszerte 974.8 millió dollárt zsákolt be. 317.6 milliót Amerikában, 657.2 milliót a nemzetközi területekről.

Változtatások a könyvhöz képest (via wikipedia)

    A könyv elején Vernon bácsi munkába megy, és bosszankodva látja a Voldemort eltűnését ünneplő varázslókat. A film azzal indít, hogy Dumbledore megérkezik Dursleyék házához.
Az állatkerti séta során Piers Polkiss nincs Dursleyékkel; sőt, teljes mértékben kimarad a filmből.
Mrs. Figg nem szerepel a filmben.
Harry nem találkozik Malfoyjal az Abszol úton.
A Teszlek Süveg nem énekel, és csupán azt látjuk, ahogy a főbb szereplőket (Hermione, Draco, Ron, Harry) osztja be a házba; McGalagony nem ABC-rendben szólítja ki őket.
Dumbledore évnyitó beszédében a híres “Filkó! Pityer! Varkocs! Dzsúzli!” szavak nem hangzanak el, és a Roxfort indulóját sem éneklik el.
Hóborc nem szerepel a filmben.
Bimba professzor és Binns professzor nem szerepelnek a filmben. (Bimba a második részben kap szerepet.)
Malfoy nem hívja ki párbajra Harryt; akkor tévednek el és találnak rá a tiltott folyosóra, amikor elmennek megnézni James Potter kviddics-kupáját.
A második kviddicsmeccs, amelyet a Hugrabug ellen játszanak, kimarad a filmből.
Az a rész, mikor Hagrid sárkányát, Norbertet próbálják titokban kicsempészni a Roxfortból, kimarad; Malfoy akkor jelenti fel őket, amikor először mennek éjjel meglátogatni Hagridot, és megtalálják nála a kis sárkányt. Nem Neville, hanem Ron megy büntetőmunkára a Rengetegbe.
Ronan és Goron kentaurok nem szerepelnek; Firenze kentaur külseje erősen eltér a könyvbeli leírástól (ott szőke, kék szemű és pej szőrű, a filmben fekete hajú, sárga szemű és sötét szőrű).
A bölcsek kövét őrző utolsó két akadály (a troll és a bájitalok) kimaradnak a filmből. (Ez logikai következetlenség, hiszen Hagrid a film során korábban azt állítja, Piton segített védeni a követ; a könyvben ő állította fel a bájitalos akadályt).
Ahol Harry hozzáér Mógus professzorhoz, ott a könyvben a bőre felhólyagosodik, és égési sérülések keletkeznek rajta; a filmben kővé válik és elporlad. Ezt a változást valószínűleg azért eszközölték, hogy gyerekbarátabbá tegyék a filmet. Újabb következetlenség: Harry látja Mógust meghalni, így a harmadik részben látnia kéne a kocsikat húzó thesztrálokat. (A könyvben elájul, így nem szemtanúja Mógus halálának.)
A könyvben Harry elájul amikor Mógushoz ér, a filmben viszont akkor ájul el mikor Voldemort “átrepül” a testén.

3 komment

  1. Engem valahogy sose vonzott ez a világ, de azért a kellő időben pótoltam a részeket. A hármas a legjobb, az, amit Cuarón rendezett.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *