9

A magyar film megint jó lesz… – Liza, a rókatündér

írta TrueMan01

2015-03-Liza-a-rókatündér-TrueMan01-1

Új vendégszerző mutatkozik be blogunkon: TrueMan01 a friss és ropogós sikerű Liza, a rókatündérről írt kritikát, köszönjük neki.

A magyar film 2000-es évektől datálódó válságában tagadhatatlanul fordulópontot jelentett Andy Vajna megjelenése, aki 2007-ben megalapította az etyeki Korda Filmstúdiót, 2011-ben pedig kinevezték a magyar filmipar megújításáért felelős kormánybiztosának. Feladata a Wikipédia szerint „a magyar film megőrzésére, fejlesztésére, állami támogatására és az ezzel kapcsolatos kormányzati tevékenység összehangolására irányuló stratégia kidolgozása” volt. A kicsit hosszúra nyúlt előkészítő szakasz után (gyakorlatilag 2 évig nem mutattak be új magyar filmet!) 2013-ban aztán elkezdtek szállingózni az új éra első termései. Az azóta eltelt időszakban voltak jobb (ide sorolható talán a Megdönteni Hajnal Tímeát és az Isteni műszak) és rosszabb próbálkozások (Coming Out) is, de egy igazán ütős zsánerfilm még hiányzott. Nem vagyok biztos benne, hogy a Liza, a rókatündér óriási kasszasiker lesz (erre inkább az áprilisban érkező Argo 2.-nek van szerintem nagyobb esélye), de Ujj Mészáros Károly filmjének magas színvonalához nem fér kétség. Ezt az imbn-n elért 8,4-es osztályzatán kívül az is mutatja, hogy március elején Portóban, a Fantasporto nemzetközi filmfesztiválon – a 35 éves fesztiválon először magyarként – fődíjat nyert.

2015-03-Liza-a-rókatündér-TrueMan01-2

A film története: Adott egy fiatal ápolónő, Liza (az imádnivalóan naiv Balsai Móni), aki rajong a japán kultúráért, és keresi az igaz szerelmet ezerrel. A néhai japán nagykövet idős özvegyét ápolja, és egy korábban olvasott japán ponyva alapján „az örök tavaszra vár.” A film egyébként Csudapesten játszódik, egy olyan elképzelt világban, mintha a 60-as években Magyarországon nem köszöntött volna be a szocializmus. Így főhősnőnk minden nap hamburgert eszik és Cosmopolitant olvas. Az egész teremtett világ olyan meleg, kellemes, olyan aprólékosan kidolgozott, hogy szinte lélegzik! A filmben megjelenő reklámok nem bántóak, az előbb említett gyorsétkezde termékajánlói olyan frappánsak, hogy behalsz a nevetéstől! Mikor azonban Liza randijai meglehetősen rosszul sikerülnek – konkrétan elkezdenek hullani körülötte a férjjelöltek, mint a legyek – Liza rájön, hogy ő tulajdonképpen egy elátkozott rókatündér, akibe ha valaki beleszeret, rögtön elhalálozik. Miután a legendában Liza azt olvassa, hogy a szituáció megoldása az öngyilkosság, főhősnőnknek rá kell jönnie, hogyan törheti meg az átkot, mielőtt túl késő lesz.

A Liza… műfaja szerint elsősorban fekete komédia. A humor forrását egyfelől Liza pasijelöltjeinek ügyetlen próbálkozásai jelentik, másfelől azokból a helyzetkomikumokból fakadnak, amelyek Liza partnereinek változatos elhalálozásaiból fakadnak. Ezek önmagában nem lennének viccesek, de amikor már a 10. mellékszereplő dobja fel a talpát, önkéntelenül is mosolyra húzódik a szánk. Ezen a ponton egyébként kicsit át is megy melodrámába a film, de ezen hamar túl is lendül. A filmnek azonban van egy harmadik humorforrása is: a verbális poénok. Ezek többnyire a Mekk Burgerben hangzanak el, illetve a nyomozást vezető Reviczky Gábor szájából, akinek beszólásai ugyan egy kaptafára épülnek, de így is mindig betalálnak.

2015-03-Liza-a-rókatündér-TrueMan01-3

A mellékszereplők közül mindenképpen ki kell emelnem David Sakurait, aki egy fiatalon elhunyt japán beat-énekes szellemét játssza türkizkék zizzenős öltönyben (külön pluszpont a jelmeztervezőnek!). Ő az, aki a film zenei betéteiért is felelős, és aki nélkül a film nem lenne az, ami. (Ő azonban más szempontból is fontos szereplő, de ha ennél többet mondanék, az már komoly spoiler lenne!) A további mellékszerepekben egyébként olyan sztárokat láthatunk még, mint a sajnálatosan alulfoglalkoztatott Schmied Zoltán, Szabó Győző vagy Bede Fazekas Szabolcs Zoltán zászlósként.

A film kevés negatívumai között meg kell említeni néhány kisebb üresjáratot, és azt, hogy ha már ilyen bizarr irányba terelték a film végkimenetelét, lehettek volna talán még bátrabbak, hiszen a történet elbírt volna még egy-két csavart, egy még sötétebb tónust. Így a korhatár besorolása (16-os karika) kicsit meglepő, ha ezt jobban kihasználják, talán egy újabb magyar filmklasszikussal gazdagodunk. Ennek ellenére a film így is remek, és beváltja a hozzá fűzött reményeket. Érdekes módon tehát míg a dél-afrikai Neill Blomkampnak a Chappie-vel nem sikerült a különböző műfajokból építkező filmjét egyben tartania, Ujj Mészáros Károly filmje ügyesen lavírozik a vígjáték, a romantikus szerelmi történet, a horror és néha a fantasy műfajai között.

2015-03-Liza-a-rókatündér-TrueMan01-4

A cikk elején említett díjat egyébként korábban többek között David Cronenberg, Luc Besson, Danny Boyle és a most Oscarral díjazott Alejandro G. Iñárritu kapta meg. A Liza, a rókatündér ismeretében hasonló sikereket kívánok ezek után Ujj Mészáros Károlynak is!

80%

9 komment

  • Hiába a jó kritika, nem megyek el megnézni. Majd ha kijön DVD-n kölcsönkérem. Nem bízom a magyar filmekben:) Aztán persze lehet, hogy kellemesen csalódom.

 1. Kedves Koi! Azt nem lehet tudni, hogy hányan látták már a filmet országosan? Régen volt már kinn az oldalon magyar B.O…. 🙁

 2. Most tudtam pótolni.
  Remekül kigondolt és összerakott film, elsőfilmnek egyenesen kiváló. Látszik, hogy a rendezőnek volt egy kidolgozott elképzelése, és azt végigvitte. Az más kérdés, hogy ez az elképzelés nem túl eredeti. Wes Anderson és JP Jeunet-rajongók bizonyára elalélnak majd a gyönyörtől, én azonban a sajátos hangvétel (és látványvilág) magyar viszonyokra való átültetés terén valamivel többre számítottam. Mindenesetre jó kezdés, csak így tovább.

 3. Meglepődtem, de nagyon. Nagyon nem hittem, hogy ennyire be fog jönni. Már az elején az Amelie jutott eszembe valamiért.
  Elvont fantasy – vígjátéknak nevezném. Nem volt benne semmi erőltetett vagy elnyújtott dolog. Egyszerűen élveztem. Az év végi top 10-ben simán benne lesz.:)

  • Jé, Koi, ezt a kommentedet csak most vettem észre! És mekkorát fordult a világ a magyar filmmel azóta, nem igaz? (Oscar-díjak, kasszasikerek…) Hajrá magyar filmesek!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *