6

Megdönteni Hajnal Tímeát

megdontenihajnal

Talán egy kezünkön meg lehetne számolni, hogy mennyi jó magyar vígjáték készült az elmúlt 1 – 1,5 évtizedben. Unottan legyinthettünk azokra a hírekre, amelyek arról szóltak, hogy valakinek a baráti köre összejött valamiféle általuk humorosnak gondolt film forgatására. A színvonal süllyedt, az ásítások száma nőtt és aggódva tekinthettünk a hazai filmgyártásra. Számunkra hiába kiemelkedő a magyar humor, de mégis annyira lehetett élvezni a mozikban ezeket a műveket, mint egy átlagos szellemesnek titulált német filmet: semennyire. Nem veszíthettünk, hogy Andy Vajna színre lépett elmaradhatatlan szivarjával. Az elsők között egy szexre és tahóságra megrakott romantikus vígjátékot kaptunk. Igen, nem hangzik túl jól, de a végeredmény mégis biztató.

Az érettségi találkozón jelenik meg a fotómodell Hajnal Tímea, és néhány feles után eléggé összemelegszik régi jó barátjával, Danival. Az aktust az osztály egykori főbunkója, Bögöcs szépen fel is veszi, majd megzsarolja az esküvőre készülődő férfit. Nem akar ő pénzt vagy egyéb juttatást, csakis egyet szeretne: megdönteni Hajnal Tímeát.

megdonteni2

Eleged van, hogy minden magyar filmben ugyanazok a színészek játszanak? Stohl, Csányi és Tsaik? A Coming out-ra már inkább a top ismert színészeket nyertek meg, de itt inkább megpróbálkoztak másféle szereposztással. Persze nem újoncokat mutogatnak, ahhoz nem voltak elég bátrak, de megnyerték a nemzetközi porondon bizonyítani próbáló Osvárt Andreát, aki teljesen szimpatikus, sztárallűröktől mentes nőt alakít. Könnyedén elhihető, hogy mindenki őt akarja, megdönteni. Simon Róbert mintha csak azt hinné, hogy a Társas játékból kellett volna átugrania, csak éppen gyengébben játszik, mint a sorozatban.

Felesleges számonkérni a filmen, hogy nem életszerű. Sokkal inkább a kiszámíthatóságot és a sablonosságot róhatnánk fel egy vígjátéknak. Meglepő, de mindezekre nem lehet panasz. Nyilvánvalóan akad néhány pillanat, amelyeket előre látunk, de alapvetően nem kell sopánkodni, hogy már megint tudtuk, hogy mi lesz a következő percben. És még a tahóhumor is nagyjából rendben van.

Külföldön bevett szokás, hogy reklámfilmesre bíznak egy-egy tervezetet. Itthon sem számít különlegesnek, hogy egy hirdetések térfeléről érkező szakembert vezényel le egy mozis alkotást. Az már más kérdés, hogy a hírnév után mihez kezd. Ezúttal Herczeg Tamás bizonyíthatott, és a film elején elején még úgy tűnik, mintha nem szóltak volna neki, hogy ne reklámot készítsen. Gyorsan kapunk néhány kötelező promóciót, de aztán elkezdődik a film is. Mindvégig sikerült tartania a tempót, hanyagolja az üresjáratokat, bár látszik a viszonylagos tapasztalatlansága. Egyenletes ütemben haladunk a végkifejlet felé, nincs olyan jelenet, amelyet kidomborítana vagy nagyobb jelentőséget szánna.

megdonteni1

Romantika? Talán ez a film egyik „buktatója”. A felvétel visszaszerzésében segédkező Jordán Adél – Lengyel Tamás páros között érezhető a romantika, tökéletes ellentétük Réti Adrienn és Simon, messziről látszik, hogy ez a kapcsolat kihűlt. Eddig rendben is volna, ám Osvárt és Simon Kornél között egyáltalán nem izzik úgy a levegő, ahogyan elvárható lenne. Passzolnak egymáshoz, csak éppen jó barátoknak tűnnek és nem szerelmespárnak, ilyen szinten működik a kémia.

Alapvetően kétféleképpen próbálnak mosolyra fakasztani. A perverz Bögöcs prosztóhumora az egyik, ráadásképpen ő az, aki végignarrálja a filmet, véletlenül sem lehet mellékszereplőnek nevezni. Működik? Igen! Egyrészt Szabó Simon kiválóan hozza a karaktert, csak néha nevezhető öncélúnak poénkodása. A másik Daniék próbálkozása, hogy megszerezzék a kompromittáló felvételt, a helyzetkomikumok többsége is kellőképpen humoros.

A Megdönteni Hajnal Tímeát nem tökéletes film, de hibái ellenére meglepően szórakoztató és vicces. Ha nem jött volna ki azóta a Coming out, azt mondanám, hogy jó irányba tart az új rendszer. 65 %

00mht

6 komment

  1. Szerintem CSAK a “főszereplő” kvázi Főbunkó menti meg a filmet….NEM KICSIT..nélküle egy nagy nulla lenne…

  2. Kellemes csalódás volt. Sokkal rosszabbra számítottam és a magyar filmek nem kevés betegségéből is jó néhányat levetkőzött. Érdemes a megtekintésre.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *