1

Szabadság – Különjárat (2013)

írta Nikodémus

2014-10-szabadság-különjárat-1

Az M1 ma 17.55-kor vetíti a filmet.

Jó, jó ez a repülőgép-eltérítősdi, de a tavaly ünnepi külsőségek között bemutatott Szabadság – Különjáratnak egyetlen nagy pechje van: hogy idén rátromfolt A berni követ. Fazakas Péter filmje ugyanis rendkívül biztató abban a mezőnyben, amelyben indul – tudniillik a kortárs magyar történelem zsánerközpontú fikciósításában –, csak az a baj, hogy a gondosan egymás mellé pakolt erényekből nem születik varázslat.

2014-10-szabadság-különjárat-2

Pedig jól indul a dolog: három fiatal, az öntudatos Pacek (Lengyel Ferenc), a kissé megilletődött Misi (Varju Kálmán) és kedvese, Annus (Tenki Réka) három hónappal az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc előtt szokatlan dologra készülnek: eltérítve egy belföldi, Budapestről Szombathely felé tartó járatot, disszidálnának a szabad világba. A valós alapokon nyugvó sztoriban minden benne van, ami egy élvezetes filmhez kell: szabadságvágy és megalkuvás, barátságpróba és szerelem, hűség és árulás. A forgatókönyvíró Köbli Norbert nem sokat teketóriázik, egyből belevág minket a történések közepébe, hogy aztán a játékidő nagy részében a repülőúton történtekre koncentráljon. Végre nem kínos hallgatni a párbeszédeket, végre szerepükkel azonos, filmvászonra termett fiatal színészeket látunk, s végre egy film, mely úgy működteti a zsánerszabályokat (itt konkrétan a thriller és és túszdráma jellegzetességeit), hogy a végeredmény mégis egyéni ízű, s a fordulatok nem erőltetettek.

2014-10-szabadság-különjárat-3

A Szabadság – Különjárat mégsem válik kirobbanó filmélménnyé, pedig ott van az ígéret benne, s tulajdonképpen első látásra nem is értjük, miért nem működik igazán. Aztán rájövünk: hiába Köbli Norbert az utóbbi idők legtehetségesebb magyar forgatókönyvírója, ezt a munkát most elkapkodta. Az elkészült filmből ugyanis egyszerűen hiányzik 20 perc. Értem én a sűrítés-koncepciót és az in medias res-kezdés lendületét, de nehéz megérteni főszereplőink motivációit háttértörténetük rövid felvillantása nélkül. Annyi sajnos nem elég, hogy bemutatják, miként készülődnek (ki így, ki úgy), a figurák később meghozott döntései karakter-alapozás nélkül súlytalanok maradnak. Erre kéne tehát a hiányzó 20 perc egyik fele. A másik pedig a repülő utasainak gondosabb felvázolására. Szándékos a ‘felvázolás’ szóhasználat: nem részletes jellemrajzok kellenek, de néhány vonás nem ártott volna, hogy a rendszerhívő sztahanovista, az ávós, a megkeseredett művészházaspár és a kisgyerekkel utazó lány alakja életre keljen. Ők is döntéseket hoznak ugyanis, méghozzá legalább olyan súlyosakat, mint a főhőstrió, ám mellékszereplőkként többet érdemeltek volna.

2014-10-szabadság-különjárat-4

A színészekkel amúgy nincs gond, bár mintha mindannyian megszeppentek volna a kamera előtt: Tenki Réka szabálytalan szépségű arcát sokszor megcsodálhatjuk (rengeteg a közeli), érzelmeit mégis gyakran sután fejezi ki a színésznő. Varju Kálmánnak van egy nagyon jó váltása (naivból kiábrándult), de onnantól bennragad új arckifejezésébe, és mereven deklamálja szövegét. Lengyel Ferenc a papplacis bajusszal eleinte furcsának tűnik, de szemében ott izzik az elszántság, s végig képes közvetíteni a karakterben forrongó indulatokat. Fazakas Péter rendezése elegáns, pontos, de alig tud felmutatni egy-két emlékezetes jelenetet. Ez, és a forgatókönyv imént kifejtett hiányossága az, ami a legfeltűnőbb.

2014-10-szabadság-különjárat-5

Az alkotók.

Mindezzel együtt csinos kis trilógia kerekedett immár Köbli történelmi témájú munkáiból, ám a kitűnő A vizsga és A berni követ közé egy kevésbé sikerült darab csúszott be. Koránt sincs azonban szó arról, hogy a Szabadság – Különjárat vállalhatatlan lenne. Ami vállalhatatlan, az a 2006-os Szabadság, szerelem huszadszori műsorra tűzése – még szerencse, hogy pár éve már van friss, értelmes alternatíva.

Egy komment

  1. Köbli Norbert azért tud írni, A vizsga sem látszott tévéfilmnek. Ellenben ez már annál inkább. A színészek jók, de a folyamatos feszültséget nem tudják megteremteni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *