8

Movie 43: Botrányfilm (Movie 43) – írta Mini Me

movie43

Először is a felvonultatott szereplőgárda hihetetlenül impozáns. Másodszor amiben Farrelly-ék keze benne van, abban tutira lesz disznólkodás. Harmadszor vajon lehet-e ezt a kettőt igényesen összerakni?

Ne legyünk álszentek, rengetegen vannak, akik Torrentén, Donny Bergeren vagy más alpári karakter poénjain szórakoznak jól. A legnagyobb probléma ezzel a filmmel az, hogy a nézők várnak egy fergeteges színészi alakításoktól hemzsegő, jól megírt, szépen kivitelezett és jól kommunikált történetet, történeteket. Viszont ehelyett, kapnak másfél óra disznólkodást, alpári poénözönt, beteg sztorikat, némi véres, ürülékes fröcsögést. Na igen, bevallom őszintén én is másra számítottam, de azt is bevallom, mint Torrente és az Apa ég rajongója, én tudtam rajtuk nevetni. A rövid kis történetek, mint különálló kisfilmek az egészben nagyon eltérő és sokoldalú karakterisztikát mutatnak a létező legdegeneráltabb módon csomagolva. Bevallom, amikor megnéztem a filmet, elgondolkodtam és elolvastam pár kritikát. Szinte kivétel nélkül lehúzták a filmet annak sajátos stílusa, története és nem létező mondanivalója miatt. Gusztustalannak és undorítónak titulálták, amiben a híres színészek és színésznők csak lejáratták magukat. Ezzel szemben én ezt nem így láttam. Aki kedveli és tud is nevetni az altesti poénokon, a gyökérségen és a határtalan hülyeségen, annak ez a mozi kötelező darab. Sajnos véleményem szerint eljutottunk egy olyan szintre a filmek terén, ahol egy látványorientált akciófilmben, ami köztudottan azzal a céllal született, hogy bankot robbantson, képesek emberek azon fennakadni, hogy bugyuta párbeszédek és Oscar esélyes alakítások híján kapjuk kézbe a kész művet. Ez álszenteskedés. Ha megnézzük ezt a filmet egészben azt láthatjuk, hogy az alakítások rendben vannak, a színészek korrektül teljesítenek. A kis mikrosztorik nem rosszak, csak időnként borzasztóan elvetemültek. Könyörgöm, a cím: Botrányfilm, vagyis a célja nem más, mint felháborítónak, alpárinak, gyökérnek és gusztustalannak lenni. Ezt a célt pedig maradéktalanul teljesítik. Az hogy sikerült egy kivételesen nívós színészgárdát összerántani, véleményem szerint éppen hogy nagy pozitívuma ennek az egésznek, hiszen jól érzékelhető, hogy ezek a sztárok is képesek röhögni a saját és a megírt szituációkba ágyazott marhaságokon, különben fújolva utasították volna vissza a felkérést, amikor elolvasták miről is szól a saját epizódjuk. De nem tették, mert mindenkiben ott rejtőzik az a zsigerből jövő gyökérség, ami a 21. század emberének természetes velejárója. Mindenki csinált már életében oltári nagy ökörséget, került már méltatlanul megalázott helyzetbe vagy olyan gusztustalan és ocsmányul vicces vagy beteg szituációba, mint amilyeneket a filmben látunk. Na jó mínusz a rajzfilm macska.

 

Alapjában véve pedig minden kis epizódnak megvan a mélyebb, emberi viselkedési normákra utaló háttérzöngéje, amivel viszont valamiért a fenemód kritikus és újabban önmagához képest is túlzottan igényes nézők képtelenek alkalmazkodni. Vegyük például a kosárcsapatot, sztereotípia, de attól függetlenül szinte 100%-ban igaz, hogy egy afrikai-amerikai kosárcsapat bármikor lezúz egy fehér srácokból álló másik gárdát. Fordított rasszizmus? Igen. Viccesen tálalják? Igen. Egyéb kérdés?

Vakrandi a világ egyik legjóképűbb pasijával, aki rendelkezik némi testi hibával. Miközben egyszerre gusztustalan és vicces, jól mutatja, mennyire nincs értéke a mai társas kapcsolatokban a külsőségeken és a pénzen kívül semminek. De vehetjük példának az otthoni oktatásról szóló epizódot, amely görbe tükröt tart az egyre inkább elliberálisodó debil szülők elé, akik lassan tényleg ehhez hasonló nevelési elvekkel próbálják majd csemetéjüket az életre nevelni. A zenelejátszós epizód egyértelműen reflektál az emberek butaságára. A rajzfilmcicás a tipikus mama kedvence típusú pasikat figurázza ki. A koboldos történet, egy olyan barátság ábrázolása, ahol két szellemileg lent járó haver tart ki egymás mellett jóban-rosszban. Minden egyes kis epizód rávilágít a mai modern világ egy-egy olyan szegletére, ami fontossá vált vagy válik majd a közeli jövőben és ezt úgy teszi, hogy alpári és gusztustalan módon, beteg szituációkba ágyazva, kiváló színészek kommentálásában kerül a szemünk elé.

 

Nem ez a legjobb vígjáték a világon, de Isten óvjon már minket tényleg attól a degenerációtól, hogy nem tudunk nevetni valamin, annyira megfertőzte az agyunkat a PC-ség és a hatalmas nagy igényesség. Egyszerűen néha kell valami egetverő nagy baromság, amin csak egyszerűen röhögünk, még akkor is ha gusztustalan, mert kell és kész. Na ez a film éppen erre való.

imdb: 4,4

rottentomatoes 4 %

8 komment

 1. Jó kritika, teljesen egyet értek. Én viszonylag kevés előinformációkkal néztem meg a filmet és a várt már már szokásosnak vett vígjáték fordulatok helyett az ember egy olyan kavalkádba cseppen, ahol egyik WTF pillanatból ugrunk a másikba. Még felocsudni sincs idő, mert az egyik mélyütés után már jön is a másik. Idejét semtudom mikor szórakoztatott vígjáték így utoljára. Csak ajánlani tudom.

 2. Botrányfilm és valamennyire az: botrányos:)
  Hugh Jackman herezacsival a nyakán, hmm…majd amikor Anna Faris arra kéri barátját, hogy kakkantson rá, nos ott abba is hagytam.

 3. Végre egy jó írás, ami meglátta a film lényegét. Köszönöm!
  (Én a film alatt hatszor-hétszer nyomta pause-t, hogy ki tudjam magam röhögni…)

 4. Huhh! Kicsit izgultam, hogy egyedül én szerettem a filmet, talán degenerált vagyok.. 😀 De többen is vagyunk, nem lehet nagy a baj

 5. tavaly szeptember elején láttam. egyetlen egyszer.
  azóta is elő-előjönnek jelenetek belőle, és csak a gondolatukra is fel-felröhögök! nem minden szkeccs talált meg engem, de összességében egy igen jó alkotás lett, ami pontosan eléri a célját: nevettet. nagyon. sokat.
  a színészek meg egyrészt komplett idiótát csinálnak magukból, másrészt hibátlan alakításokat nyújtanak.
  szerintem igen is egy merész, nagy film, amelyet mindenkinek látnia kellene, aki kicsit is érti, hogy milyen világban élünk!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *