0

Anilogue 2012 – Rövidfilm programok

Ma, november 21-én kezdődik az Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál, az egyik legizgalmasabb esemény a magyar filméletben. És az Anilogue 2012-nek is az egyik legizgalmasabb része a rövidfilm program, ahol már csak ár-érték arány szempontjából is a legtöbb eredeti ötletet, nevetést, meghökkentő pillanatot kapjuk a pénzünkért. A négy blokkból álló versenyprogram mellett, ahol 27, az elmúlt két évben készült európai animáció vesz részt, öt különlegesen összeállított blokkban ismerkedhetünk meg a nemzetközi animáció legjobb új alkotásaival. Több információért és a részletes programért látogassatok el az Anilogue honlapjára.

CARTOON D’OR

A Cartoon d’Or egy Közép-Európai díj az év legjobb rövid animációjának. A CARTOON (Európai Animációsfilm Egyesület) finanszírozásával és a MEDIA Programme támogatásával a legjobbak legjobbjait tünteti ki, hiszen csak az európai fesztiválok díjazottjai nevezhetnek be.

WORLD PANORAMA – Világpanoráma


Az Anilogue híres Világpanoráma műsora egy egyedi összeállítás, ami azokat a filmeket mutatja be, melyek jelenleg a legkeresettebbek a nemzetközi fesztiválokon.
(És nagy valószínűséggel bejutnak az Oscar-díjra jelöltek listájára.)

 

ANIME HAIKU

Az Anime haiku a legújabb, válogatott független japán animációkat mutatja meg az Anilogue közönségének.

ANIMATED NIGHT – Animált Éj

A Vizuális lakoma kilenc, a kivitelezéséért kitüntetett rövidfilm premierje. Ezek között találjuk Chintis Lundgrent, az Anilogue zsűritagját, akinek jellegzetes technikája, hogy madarakról szóló filmjeit valódi papírra rajzolja, ami aztán az animáció elválaszthatatlan karakterét adja. Jó tudni, hogy az ő madara szerepel az Anilogue plakátján is. A Veszélyes Vándorlási Útvonal valójában az Észt Ornitológiai Társaság részére készült, hogy felhívja a figyelmet és javítsa a vándormadarak biztonságát.

CAUTION! FRESHLY ANIMATED!

A Caution! Freshly Animated! a lengyel Tricity (Gdansk, Sopot, Gdynia) és az olomouc-i cseh PAF Animációs Filmfesztivál együttműködésével jöhetett létre. Mindkét fesztivál a változatos animációs technikákat alkalmazó fiatal művészek támogatására specializálódott.

A Fiatal Lengyel Animációs DVD a résztvevők által a hazai versenyben kiválasztott legérdekesebb és legújabb alkotásokat mutatja be. Az animációk az egyéni ábrázolás és narráció, vagy a kép és zene újszerű összekapcsolása, valamint a hagyományos és modern technikák (2D számítógépes animáció, gyurma, rajz, báb, vegyes technika, meganimált gyapjú, ömlő cukor) együttes alkalmazása miatt kiemelkedőek.

A Csehek Egyéb Víziói olyan munkákat mutatnak be, amiket inkább monitoron, mint moziban láthatunk. Az alkotók olyan művészeti körökből érkező fiatalok, akik általában nem vettek részt egyetemi szintű filmoktatásban. Összefogó képük van a fotózás, film és videó dominálta 20. századi művészetekről, művészeti stílusokról és mozgalmakról. Számukra a mozgókép csak egy a kifejezési lehetőségek közül. Filmeket készítenek filmes narratívák és tömör narratív felépítés nélkül. A válogatás a legkülönbözőbb irányzatokat mutatja be – „egyéb víziókat”, amik a cseh animációban 2007 óta jöttek létre.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *