0

Interjú az Iron Sky rendezőjével és sztárjával

iron skyAz Iron Sky űrnáci sci-fi szatíra csütörtökön kerül a magyar mozikba, de már bemutatták a rendezői változatot a miskolci Jameson CineFesten. Ebből az alkalomból a rendező Timo Vuorensola és főszereplő Julie Dietze is Magyarországon jártak, és telefonon beszéltem velük a Funzine magazin számára.

“1945-ben a nácik a Holdra költöztek. 2018-ban visszatérnek.” – Azt hiszem ez egy olyan felütés, ami mindenkit megfogott…

Timo Vuorensola: Köszönöm.

Honnan jött az ötlet? Miért a nácik és miért a Hold?

TV: Elég széles körben elterjedt összeesküvés-elmélet, hogy a náciknak a Második világháború végére már volt olyan technológiájuk, amivel eljuthattak a Holdig és ezt meg is tették. Ezt egy vicces és kreatív felütésnek gondoltuk. Alapvetően innen vettük az ötletet, olvastunk az összeesküvés-elméletről és azt gondoltuk, hogy ez az, csináljuk köré egy sztorit. Ez lett az Iron Sky, aminek az elkészítése hét évet vett igénybe. Az ötlet amúgy Finnországban született, egy szaunában. Ott üldögéltünk, mikor a barátom elmondta az ötletét, hogy csináljunk filmet a Holdon élő nácikról. Először csak nevettünk, de aztán azt mondtam magamban: “Basszus, ez valami igen, igen nagy őrültség, muszáj megcsinálni!”

Az Iron Sky látványvilága igencsak retrósan futurisztikus. Mi volt rád hatással, mikor a látványt tervezted?

TV: Megnéztünk néhány filmet, mielőtt elkezdtünk dolgozni rajta. Volt egy kiemelkedően fontos viszonyítási pont, a francia City of Lost Children. Aztán persze rengeteg háborús film és filmek nácis háborús masinákról és ilyenekről… A sztorit tekintve rengeteg inspirációt merítettünk a Csillagközi invázióból, a The Great Dictatorból és persze a Dr. Strangelove-ból.swastika-moon-base-in-Iron-Sky

Az utóbbi években sok gunyoros, sötét humorú filmet láthattuk Észak-Európából. Ilyen például a Rare Exports is, ami Finnországból érkezett. Ilyen lenne a tipikus skandináv humor?

TV: Ha a humorról beszélünk, az Iron Sky igazi finn film, igazi sötét humorral. Eléggé gunyoros és nem fél kifigurázni különböző témákat. Ez pedig igaz a finnek természetére is. A finn humort nem igazán ismerik a világon, általában nagyon, nagyon sötét. Néha nagyon bántó tud lenni, a finnek nem híresek arról, hogy tudnák, mi fér még bele a jó ízlésbe és mi nem.

Aggódtál valaha is az Iron Sky miatt, hogy át fogja lépni az ízlés határait vagy bármilyen határt?

TV: Persze. Vígjátékot készíteni nácikról… Nem kis teherrel jár és nem kis terhet hordoz maga után. Aggódtunk egy picit. Tudtam, hogyan akarok kezelni a témát, de sose tudhatod, hogy fog végül az egész filmen mutatni, amíg nem látod az első próbavágást. Van néhány finomabb részlet, üzenet, megközelítés, ami nem jön át a vásznon, mikor összevágod őket. Nagyon boldog voltam, mikor láttam, hogy az egész működik és olyan, mint amilyennek látni akartam – mert kikanyarodhatott volna belőle valami rossz is. Például valami náci elragadtatás-féle dolog. Sok ember félt, hogy majd vesz a film egy ilyen irány, de aztán pont az ellenkezője kerekedett ki a dologból.

julie dietzeJulie, mit éreztél, mikor megkaptad a vázlatot és kiderült, hogy nácit, azon belül is egy Holdon élő nácit fogsz játszani?

JD: Mikor először olvastam a vázlatot, még egy leszbikus Holdon élő nácit játszottam volna. A karakterem rengeteget változott az első tervekhez képest. Azt gondoltam, hogy k*rva vicces, hogy egy leszbikus nácit kell alakítanom, aki a Hold sötét oldalán él, ezt  muszáj eljátszanom! (nevet). Aztán odaadtam a forgatókönyvet egy zsidó ismerősömnek, hogy kikérjem a véleményét, de ő is viccesnek találta. Teljesen kihagytuk belőle az antiszemitizmust, csak viccet csináltunk a nácikból, ezért nagyon akartam ezt a karaktert, aki az elején még egy agymosott bizonytalan lány, aki aztán egy határozott erős nő lesz. Azt gondoltam, hogy érdekes lenne egy ilyen szerepet eljátszani, ami ennyire erőssé válik a film során és az egyik legfőbb karakter.

Elárulhatsz valamit a folytatásról, vagy egyelőre minden titok?

A teljes interjút elolvashatjátok a Funzine oldalán angolul és magyarul, akárcsak az interjút Julie Dietze-vel angolul és magyarul.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *