1

Anilogue 2013 – animációs filmfesztivál

Anilogue-04

Idén tizenegyedik alkalommal jelentkezik az Anilogue fesztivál November 27. és December 1. között. Kihagyhatatlan esemény az animáció szerelmeseinek, akik szeretnének egy kis kitekintést kapni, hogy mi történik még a világban a hollywoodi stúdiók alkotásain túl. Az Anilogue megint olyan filmeket hoz el Budapestre – és most már Bécsben is – amelyeket nem nagyon lesz lehetőségünk máskor látni. (Nem, még illegálisan sem, brazil rajzfilmek pl. ritkán pörögnek a megosztókon.)

A programban idén 10 egész estés film szerepel, ebből öt indul versenyben. 33 rövidfilm indul a fesztivál díjáért, amiket szokás szerint az A, B. és C blokkokban nézhet meg a közönség, és szavazhat is a kevenc alkotására. A versenyprogramon kívül lesznek megint tematikus rövidfilm válogatások, mint a Cartoon D’Or, Latinanima vagy a Világpanoráma.

A teljes programért látogassatok el az Anilogue weboldalára. Vetítések és jegyek az Uránia és Toldi mozikban. Néhány az egész estés filmek közül:

A futurológiai kongresszus / The Congress

A saját magát alakító Robin Wright ajánlatot kap egy nagy stúdiótól, hogy adja el nekik a filmes személyazonosságát: minden mérhető adatát felveszik és lemásolják, hogy megkötések nélkül használhassák az alakját mindenféle hollywoodi filmben – még azokban a reklámkampány-szerű filmekben is, amiket korábban elutasított. Cserébe rengeteg pénzt kap, de ami ennél is fontosabb: a stúdió beleegyezik, hogy a számítógépes karakterét örökké fiatalon hagyják, az összes filmjükben.
A szerződés 20 évig érvényes.
A futurológiai kongresszus onnantól követi nyomon Robin életét, hogy a szerződése lejárt, és visszatér a jövőbeli fantáziamozi világába.

Babeldom

A város már így is hatalmas, de akkora sebességgel növekszik, hogy hamarosan már maga a fény sem fogni tudni menekülni a gravitációs erejétől.
Hogy fogja így tartani a kapcsolatot a két szerető, mikor egyikük a városban él, a másik a városon kívül?
Ez a városi élet elégiája, a jövő városának portréja, a világ számos területéről; tudományból, technológiából, iparból és építészetből gyűjtött mozgóképekből összeállítva.

Ánima Buenos Aires

Egy négy részből álló animációs mozifilm, ami Buenos Aires hihetetlen világát és rejtett lelkét mutatja be, miközben betekintést nyújt a város határába és minden sarkába, Florencia Faivre, Pablo Faivre, Pablo Rodríguez Jáuregui, Carlos Nine, Lucas Nine és Caloi szövevényes szemlélet módján keresztül. Juan Pablo Zaramella és Mario Rulloni munkája nyomán egy tangó táncos pár köti össze az epizódokat, sablonokkal készült vicces koreográfiákkal, amik e varázslatos város falain és karakterisztikus helyein haladnak át. Ez az első film, ami eredeti animációs technikákkal, valamint a kedély és varázslat remek kezelésével ad életet az argentín grafikai humor legjavának.

Éjfélkor az iskolában / After School Midnighters / Hôkago middonaitâzu

A három lány, Mako, Miko és Mutsuko a különös legendákról híres St. Claire Általános Iskolába járnak. Egy nap váratlanul összetalálkoznak Kunstrijkkal, az emberi anatómia modellel és Goth-tal, a csontvázzal. Mindketten a tudományos laborban kísértenek, amit hamarosan lebontanak. Kunstrijk bosszút akar állni a három lányon, akik megrongálták őt, ezért elhívja őket az iskolai éjféli bulira, hogy megrémissze őket. Végül mind az öten útnak indulnak, hogy megkeressék a három mitikus medált, amik valóra váltanak egy kívánságot, és remélik, hogy meg tudják menteni a labort.

Rio 2096: A szerelem és düh története / Rio 2096: A Story of Love and Fury / Uma História de Amor e Fúria

A már több, mint 600 évet megélt főszereplő Brazília négy különböző történelmi időszakának történéseit meséli el, mindig a gyengébb fél oldalán harcolva, az igaz szerelmet keresve.

 

Egy komment

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *