0

Obi-Wan Kenobi minisorozat

írta Nikodémus

A Disney-vezérelt Lucasfilm az évenként kiadott filmek kudarca után óvatosabban ugyan, de továbbra is főleg nosztalgiában utazik. A Mandalorian-re még lehetett azt mondani, hogy ügyes műfajkeverék a Star Wars forrásvidékéről, a Book Of Boba Fett már tényleg arcátlan múltidézés volt. Nos, mit lehet akkor mondani arról a tervről, hogy nézzük meg, mivel ütötte el azt a pár évtizednyi időt Obi-Wan, bocs, Ben Kenobi (Ewan McGregor) a Tatuinon, miközben távolról a cseperedő Luke Skywalkert (Grant Feely) vigyázta? Kell hozzá egy kis furfang, egy jó alapsztori és némi jártasság az SW-kánonban. Hát úgy tűnik, a várva-várt minisorozat alkotóiból mindez hiányzott.

Joby Harold író és Deborah Chow rendező jó SW-iparosként mindenre figyeltek a látványtól kezdve a rajongóknak szóló easter eggekig, de pont a lényeget felejtették el: hogy normális lélektani drámát kanyarítsanak főhősüknek. Ezt McGregor próbálja érzékeltetni néhány villanással és tekintettel: saját korát túlélt, hontalan ember, akinek olyan küldetésben kell most türelemmel várakoznia, mely viselkedés ellen minden porcikája tiltakozik. Nem is hagyja nyugton a vére: elég egy szólítás, és némi vonakodás után lelép, hogy megmentse célszemélye nővérét. Igen, az ifjú Leia hercegnő (Vivien Lyra Blair) sorsa forog kockán, s a hat rész alatt többek között nagyvárosban és új világokon át akciózik a páros, kiket a bontakozó lázadás segít, Vader nagyúr (Hayden Christensen) dobermanjai, az inkvizítorok pedig hajszolnak. Közülük is kiemelkedik Reva (Moses Ingram), a Harmadik Nővér, aki sajátos háttértörténetével a minisorozat főszereplői közé lép elő.

Ennyi elég is a cselekményből, a Kenobi fő problémája nem itt rejlik. Az, hogy a Tatuint sokadszorra is megkapjuk, végülis nem gond (elvégre adott a helyszín), ahogy a megtört, csalódott Bent is szépen megmutatják. A problémák a cselekmény kánonba illeszkedésénél kezdődnek: tényleg találkoznia kell (kétszer!) Vadernek és Bennek, hogy újrajátsszák a Sithek bosszúja nagy fénykardpárbaját? Tényleg olyan idegesítően makacsnak kell ábrázolni Leiát már kisgyerekként, hogy kinyíljon a bicska a zsebünkben? (és azok a szájába adott, csikorgóan felnőttes mondatok…) Tényleg el kell párologtani egy hasbaszúrás drámai súlyát azzal, hogy pár órán belül a sérült már teljes energiával ropja az akciót? Tényleg már megint a kicsinyes bosszú és megbánás motívumára kell építeni az egyik fő karakter jellemfejlődését? Az alkotók próbálnak tükröztetni sorsokat, párhuzamba állítani döntéseket, de csak azt érik el, hogy még nagyobb gubanc gombolyodik az SW-kánonban, a rajongókra várva, hogy erőltetett magyarázatokkal befoltozgassák a tátongó lyukakat. A logikai bukfencek sajnos új szintre emelkednek a sorozatban, és hát nem növeli a téteket az sem, hogy kb. az összes szereplője életben van még az Új remény idején, tehát nem lesz itt semmilyen vezéráldozat.

Darth Vader félelmetes fellépése ellenére érthetetlen döntéseket hoz, Kenobi csimbókos hajzattal, mereven bámul a távolba – nagyjából ennyivel összefoglalható ez az egykor spinoff-moziként indult, majd többször átírt, McGregor karizmájára építő sorozat. S pusmogják, lehet, hogy mégis lesz folytatás. Inkább ne, ha kérhetem…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *