1

Droidzaj: Trailerzenék 1.

írta Minime

Figyelem, új rovat a Filmdroidon: zene és film kapcsolata,
filmzenék, trailerzenék, muzsika minden mennyiségben!

Eléggé régen tervezem már ennek a rovatnak az indítását és talán végre elérkezünk az első cikkhez, amelyet reményeim szerint még néhány követni fog. Tematikailag, ahogyan a cím is mutatja, olyan zenékkel és főként az őket létrehozó csapatok, szerzők bemutatásával foglalkozunk kicsit, akik mozifilmek teasereihez és cinematic trailereihez készítenek, illetve „bérelnek” zenéket. Számos ilyen zenei produkciós cég létezik, közülük fogunk mostani rovatunkban szemezgetni és kicsit bemutatni munkásságukat. Hozzátéve azt a tényt, hogy nem vagyok zenében jártas ember, viszont rajongok az „epic score” kategóriába tartozó elektronikus és hagyományos úton komponált zenei betétekért.

Gondolom, nem csak jómagam vagyok az egyetlen, akit azonnal levesz a lábáról, ha egy trailer muzikalitása rendkívüli módon fülbemászó és igényesen elkészített munka. Sokan talán nem is gondolják, hogy mennyi munka és elkötelezettség szükséges ezeknek a dallamoknak az elkészítéséhez. Azt talán pedig még kevesebben, hogy ezekért a zenékért nem a film hivatalos zeneszerzői általában a felelősök. A film produkciós vezetői általában kiválasztanak egy zenei produkciós céget, szerződést kötnek velük és felkérik őket valamelyik szerzeményük teljes jogú felhasználására. Azonban főként a nagyobb franchise-ok esetében szükségesnek tartják, hogy a film főtémája is helyet kapjon a trailerben, ezért némileg módosított formában kerülnek bele a trailerekbe. Ezeket a módosításokat pedig az adott zenei produkciós cégek zenei vezetői és zeneszerzői tökéletesen el is végzik. Helyenként, a legnagyobb hagyományokkal rendelkező mozisorozatoknál nem kockáztatnak ilyen merész húzásokat, és a film eredeti zenéjét alkalmazzák módosítva a trailereikhez, azonban ez egyre inkább eltűnik a a kínálatból, és lassan már csak a Star Wars-filmeknél megfigyelhető. Ezek a produkciós irodák sokszor „felelősek” számítógépes játékok zenéiért és azok bemutatóinak betéteiért is, sőt előfordulhatnak közös munkáik adott filmek és játékprodukciók hivatalos zeneszerzőivel is. Az együttműködések palettája szinte végtelen.

Első cikkünkben egy amerikai zenei produkciós csapat tagjait és legismertebb munkáit szeretném bemutatni nektek.

Audiomachine

A produkciós céget 2005-ben alapította Carol Sovinski, a Berkley Egyetem zeneelméleti és zeneszerzői szakos diplomása, valamint Paul Dinletir zeneszerző. A zeneszerzésért elsősorban Dinletir felelt, ám a hamar és gyorsan érkező népszerűség miatt asszisztensként és később teljes jogú komponistaként maga mellé emelte Kevin Rix zeneszerzőt. Dinletir zongorista, zeneszerző és dalszerző karrierre vágyott elsősorban, ám neje segítségével először a televíziós zeneszerzéssel került közelebbi kapcsolatba. Rix pedig inkább a rockzene irányából érkező gitáros és komponista vonalat követve csatlakozott társához. Mindketten előszeretettel használnak motívumokat és elemeket klasszikus zeneszerzőktől, és természetesen korunk legnagyobb filmkomponistáitól is. Közösen számos felejthetetlen zenei betétet alkottak, amelyeket természetesen rendszeresen kiadnak albumokon, és önálló kompozíciókkal is jelentkeznek időnként. A cég egészen 2012-ig kizárólag a filmipar számára dolgozott, és ezen albumaik kerültek később értékelésre, majd az említett évtől kezdve indult el a populárisabb és a nagyközönség számára könnyebben elérhető önálló, már független és nem megrendelésre készített albumaik forgalmazása. Az utóbbi időben fiatal, tehetséges zenészek képzését és alkalmazását is felvállalták.

Sikereik napjainkban is töretlenül folytatódnak, hiszen rendkívül sokszor kérik fel őket, akár a legnagyobb produkciók trailereinek zenei biztosításához.

Néhány példát soroljunk fel talán legismertebb munkáikból a teljesség igénye nélkül, mintegy rövid kis ízelítőt:

Audiomachine – So say We all – Bosszúállók: Végjáték (Official Trailer 1)

Audiomachine – Redshift (Mark Petrie) – Bosszúállók: Végtelen Háború (Official Trailer 2)

Audiomachine – Age of Dragons – A Hobbit – Smaug pusztasága (Official Teaser Trailer)

Audiomachine – Watch the World Burn – Aquaman (Official Trailer 2)

Audiomachine – Judge and Jury – Prometheus (Official Teaser Trailer és Official Trailer 1 2. fele)

Audiomachine – Akkadian Empire – Starcraft 2: Wings of Liberty (Official Launch Trailer)

Audiomachine – Welcome to the Chaos – Split (Official Trailer 1)

Audiomachine – Guardians at the Gate – Avatar (Official Trailer 1)

Audiomachine – No Retreat, No Surrender – Rogue One (Worth It – TV Spot)

Audiomachine – Red Warrior – I am Legend (Official Trailer 2. fele)

Audiomachine – Reparation – Game of Thrones (Season 5 Trailer)

(Időnként a módosítások és a többszerzős trailer-tételek miatt az adott track azonosítása bonyolult lehet.) A lista szinte végtelen és nagyon sokoldalú, szóval akiket érdekel az ilyen típusú zene vagy csak böngésznének, azoknak kellemes időtöltést és zenehallgatást kívánok! Amennyiben van igényetek rá, újabb csomaggal és szerzővel jelentkezünk.

Források: A hivatalos Audiomachine oldal, LinkedIn, Wikipédia, YouTube

Egy komment

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *