5

Így készült Az utolsó Jedik

írta Nikodémus

sw-the-last-jediEltelt két év, és a lelkesedés már nem ugyanaz: bő egy évtized után újra életünk része lett a Star Wars (és marad is egy jó darabig), ezúttal Disney-hangszerelésben. Míg 2015-ben a világ lélegzet-visszafojtva figyelte, képes-e a JJ. Abrams rendezte Az ébredő Erő megugrani a lécet, most jobbára csend van. Persze a rajongók változatlanul rajonganak, a geekek fanteóriákat gyártanak, de mi, sima filmrajongók egyben bízhatunk: ha valaki, akkor Rian Johnson (Brick, The Brothers Bloom, Looper) új szintre emelheti a Skywalker-sztorit. Hangolódjunk hát a premierre néhány kulisszatitokkal.

2012. október: bejelentik, hogy a Disney megveszi a Lucasfilmet George Lucastól, s egyúttal elhangzik, hogy új trilógiával bővül a Star Wars-franchise. Több rendező neve kering a projekt körül (szóba kerül David Fincher és Brad Bird is), végül 2013. januárjában kiderül, JJ. Abrams fogja dirigálni a VII. epizódot.

2014. június: Rian Johnson szélesen mosolyog, ő írja és rendezi a VIII. részt, és karöltve Abrams-szel, treatmentet ír a IX.-hez is.

2017-12-igy-keszult-az-utolso-jedik-2

Megkezdődik a forgatókönyv-írás. Gyorsan kiderül, hogy Johnson közvetlenül a VII. rész zárójelenete után akarja folytatni a történetet, írócsapatával pedig olyan filmeket nézet meg, mint a Szárnyaló bátorság (Twelve O’Clock High, 1949), Híd a Kwai folyón (1957), Gunga Din (1939), Sanbiki no samurai (Three Outlaw Samurai, 1964), Szahara (1943) és Az el nem küldött levél (Neotpravlennoe pismo, 1960).

2015. szeptember: a Disney nyilvánosságra hozza három, különböző szerepekre castingolt színésznő nevét: Gina Rodriguez, Tatiana Maslany és Olivia Cooke. Egy hónapra rá bejelentik, hogy Benicio del Toro is játszani fog a VIII. epizódban. Novemberben, Az ébredő Erő londoni premierjén Kathleen Kennedy bejelenti, hogy a VII. részt teljes színészgárdája visszatér a következő részben.

2015. december: miközben zajlik Az ébredő Erő marketingkampánya, Kathleen Kennedy azt nyilatkozza, hogy nem minden részlet van még kidolgozva a trilógia történetéből, de az Abrams, Johnson és Colin Trevorrow (a IX. azóta már kirúgott rendezője) kezei között szépen alakul a dolog.

2017-12-igy-keszult-az-utolso-jedik-3Mielőtt ráfordulnánk 2016-ra, meg kell jegyeznünk, hogy Az ébredő Erő zárójelenetének helyszínén, az ír Skellig Michael-szigeten a second unit már lőtt pár felvételt szeptemberben.

2016. január: az eredetileg 2017. május 26-ra kitűzött premiert a csúszás miatt 2017. december 14-re tolják.

2016. február 10-én Bob Iger Disney-igazgató közli, hogy némi tologatás után elkezdődött a forgatás az angliai Pinewood stúdióban. A stáb ezen kívül márciusban Dubrovnikba, májusban Írországba ruccant át forgatni, illetve még néhány, brit-szigeteki táj (Mailn Head, Ceann Sibeal) szolgált hátterül a felvételekhez. A forgatást 2016. július 22-én fejezték be, de Lupita Nyong’o jeleneteit még ezután, utólag vették fel.

2016. április: William és Harry herceg látogatást tesz a film forgatásán, készül egy közös kép. Másfél évvel később kiderül, hogy mindketten, sőt, Tom Hardy és Gary Barlow énekes is rohamosztagosként fog feszíteni a filmben.

2016. július 22.: befejezik a felvételeket. Daisy Ridley csaposként cukiskodik a wrap-partin.

2017-12-igy-keszult-az-utolso-jedik-42016. augusztus: Rian Johnson hozzálát a film első vágásához, a stúdió pedig nekidurálja magát a csaknem egy éves utómunkának. Közben pár fotó röppen a rendező instagramjáról, és John Williams is elkezdi komponálni a film zenéjét.

2016. december 27.: Carrie Fisher hirtelen meghal szívroham következtében (s rá egy napra édesanyja, Debbie Reynolds is). A Lucasfilm kijelenti, hogy a VIII. rész összes szükséges jelenetét leforgatták a színésznővel, és mivel nem kívánják CGI-vel vagy más módszerrel életre kelteni a karaktert, a IX. rész történetét újra kell írni.

2017-12-igy-keszult-az-utolso-jedik-62017. január: az első részletek a filmről most érkeznek (nyilvánvalóan megvárva a Zsivány Egyes bemutatásának lecsengését): a cím The Last Jedi lesz (erről alakul egy kisebb vita, hogy a Jedi többesszám-e, de megerősítik, hogy igen), amit a magyar forgalmazó végül Az utolsó Jedik-nek fordít.

2017. április: megérkezik az első mozgókép a filmből, és mindenki issza a teaser jeleneteit. Különböző teóriák születnek a lehetséges fordulatokról (miközben egyértelmű, hogy ezt az anyagot szinte ugyanolyanra vágták meg, mint Az ébredő Erő első teaserét), Luke mondata pedig – „It’s time for the Jedi… to end.” – csak még jobban bevadítja a rajongókat. A szintén ebben a hónapban Orlandóban rendezett Star Wars Celebration-ön az alkotók, a szereplők, de még George Lucas is leül egy kis panel-beszélgetésre. Bejelentik, hogy Laura Dern is szerepelni fog a filmben, Kelly Marie Tran pedig egy új, fontos karaktert fog eljátszani.

2017. július: kijön egy rövid, ám hangulatos színfalak mögötti videó (a megszólalók főként a meglepő és erős sztorit emelik ki Johnson munkájából) és néhány promókép. A közvélemény azonban a Lucasfilm egyéb készülő produkcióival van elfoglalva ezidőtájt: Kennedy kirúgja Phil Lordot és Chris Millert a Han Solo-film éléről, és hírlik, hogy 2020-ban Boba Fett-film helyett Kenobi-film fog érkezni Ewan McGregorral.

2017-12-igy-keszult-az-utolso-jedik-52017. szeptember 22.: Rian Johnson twitteren bejelenti, hogy tokkal-vonóval (azaz minden vizuális effekttel) együtt kész Az utolsó Jedik. Szép lassan elkezd csorogni a reklámkampány: exkluzív forgatási fotók, poszterek kerülnek ki, ám ezúttal vigyáz a stáb, hogy semmi érdemleges ne derüljön ki a a cselekményből. Közben Colin Trevorrow repül a IX. rész éléről, és bejelentik, JJ. Abrams fogja rendezni az új trilógia zárófilmjét.

2017-12-igy-keszult-az-utolso-jedik-72017. október 9.: megjön a második, egyben utolsó trailer, benne rengeteg új jelenettel és sejtetett fordulattal. Rey áttér a sötét oldalra? Helyet cserél Kylo Rennel, aki az apja után édesanyját is megöli? Luke végleg elkomorul? Érdemes fenntartásokkal kezelni a trailer ügyesen összevágott jeleneteit: a Disney már-már cicázik a rajongókkal.

2017. november: úgy tűnik, nagy a Lucasfilm bizodalma Johnson iránt, ugyanis még be sem mutatták a végül 152 percesre hízó Az utolsó Jediket, bejelentették, hogy az író-rendező egy teljesen új SW-trilógia megszületését fogja igazgatni.

2017. december eleje: néhány premier előtti vetítésen már kialudtak a fények, és az első reakciók szerint kiemelkedő film lett a Star Wars – Az utolsó Jedik. Már csak két nap, és mi is meggyőződhetünk róla, így van-e.

Merre vezet tovább az út?…

(Forrás: Wikipédia, Ign, OvibanKenobi, Vox)

5 komment

  1. Azért nem semmi, hogy hány embert teljesen hidegen hagy már ez az egész. Ebben nagyon nyomós részt Jar Jar Abramsnak köszönhetünk és remake-jének. Itt is miket látunk, Hoth helyett ki van cserélve sivatagra stb… éljen a Birodalom Visszavág 🙂

  2. Én továbbra is nagyon várom, de remélem jobb lesz mint az előző. Az tényleg róka bőr volt,bár tetszett 😀

    • Én is valami ilyesmiben bízom: hogy Rian Johnson zsenije új minőséget teremt, bár a Lucasfilm utóbbi egy éves rendezőkirugdosásait elnézve nem nagyon bízom abban, hogy valami egyedi született…

      • Kijött már 1-2 kritika. Ezek alapján egy fokkal jobb mint a Force Awaken volt. Vélhetőleg igazad lesz és nem lesz annyira egyedi. Nekem már elég ez is 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *