1

Jack Reacher: Nincs visszaút (Jack Reacher: Never go back)

jackreachernv

Nem is hallottam Jack Reacherről, amíg ki nem derült, hogy Lee Child regényhőse tiszteletét teszi a moziban is. Ezt követően tudtam le néhány nyomozását, kalandját, megpróbáltatását. Szóval valóban kicsit furcsa volt Tom Cruise-t látni címszereplőként, de azért el tudta hitetni, hogy magabiztosan odaver és kibogozza a szálakat. Christopher McQuarrie egész ügyes munkát végzett, hiszen inkább a nyomozásra, a krimi részére fókuszált, nem spórolta ki a humort és csak a végén engedett teret az akciónak. Közben bemutatta az egykori katonai rendészt, aki nem csak egyetlen helyzetből közelíti meg a zűrös ügyeket.

jackreacherkep4

Sajnos a folytatásból McQuarrie már csak producerként vett részt, ami eléggé meglátszik, a Nincs visszaút inkább a lendületre épít. És a bunyókra, illetve az akcióra. Hiszen már az előzetesek is inkább azt sugallták, hogy Reacher lecsap mindenkit. Magányos hősünk ezúttal meglátogatná Susan Turner (Cobie Smulders) őrnagyot, ha már annyiszor beszéltek telefonon és számított a hölgyre, akkor itt lenne az ideje, hogy közelebbről is lássák egymást. De kiderül, hogy a tisztet bekasztlizták és pár gyanús jel után egyértelművé válik, hogy ki is nyírnák. Reacher természetesen nem hagyhatja annyiban a dolgot, ám a helyzetet nehezíti, hogy még egy fiatal lányt szintén meg kell védenie, aki állítólag a lánya.

Zwick nem törte fel a McQuarrie által lefektetett alapozást. Vagyis Reacher most is önfejű, egyedül rója az utakat. Ruhája, ami rajta van. És nem igyekszik, hogy azonnal szimpatikussá váljon bárki számára. És még valami. Csak be volt lengetve egy lehetséges romantikus szál az előző részben, megvolt a kémia Rosamund Pike és Cruise között, de az alkotók mégsem erőltették túl. Habár a regényekben a címszereplő nem zárkózik el, hogy összejöjjön egy nővel, de a folytatást szintén nem hígították fel romantikával. Érthetetlen lenne a nagy összeborulás, hiszen a két főszereplő szinte valamiért folyamatosan morog egymásra.

jackreacherkep5

Mondhatnám, hogy Zwick már nem a régi. Sablonos szöveg? Sajnos maga a film is az, így le kellett írni. Egykoron emlékezetes pillanatokat tudott készíteni, mostanra kicsit elfáradhatott. Talán ezért hagyta, hogy helyette más dolgozzon a Nagy Fal fantasy-akción. Ugyanakkor a klisés helyzeteket kellő dinamikával tudja bemutatni. Reacher végigszalad a cselekményen vagy inkább végigkergetik? Oly mindegy, hiszen ő kiszúr bármilyen gyanús személyt és csupán a végére tartogatott Patrick Heusingernek kell a szokásosnál több ütés.

Visszavettek a humorból, a nyomozás sem túl érdekes, e helyett inkább nagyobb fordulatszámra kapcsolnak. Ha nem lenne a film címe az, ami, akkor lényegében Cruise-t hívhatnák másnak is. A hardcore rajongók számára kisebb-nagyobb csalódás lesz. A többieknek pedig egy élvezhető, de gyorsan elfeledhető akciófilm. 60 %

imdb: 6,5
rottentomatoes: 39 %

Büdzsé: 60 millió dollár

Egy komment

  1. Jó kritika. Elég klisés a film, de Tom szerintem ismét hihetően játszotta a szerepet. Nekem pl. nagyon tetszett
    SPOILER
    mikor üldözték a vélt lányát és eléggé begorombult
    SPOILER VÉGE

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *