0

Nagy SW-hangoló: Utazás George Lucas koponyájában – VII-IX. rész a szakállas szerint

írta Nikodémus

sw-hangoló1Néhány hét múlva újabb fejezet íródik a Star Wars-mitológia nagykönyvébe, ám amíg december 18-án, a VII. rész intrójaként felzengenek John Williams felejthetetlen taktusai, bepótoljuk lemaradásunkat, és sorra vesszük, mi történt eddig abban a bizonyos, messzi-messzi galaxisban. Az 1983 óta számtalan rajongó fantáziáját izgató VII-IX. trilógia feltételezett történetét most szülőatyja megnyilatkozásainak alapján próbáljuk meg összerakni – lehetetlennel határos küldetés… figyelem, spoilerek!

George Lucas nyilatkozatai között rendet vágni valószínűleg nehezebb, mint machete nélkül keresztüljutni az Endor őserdején vagy kiszökni Jabba palotájának fogságából. Ráadásul állítsanak bármit is bármilyen jólértesült rajongók, Lucas sosem mesélte el részletesen, miképp is képzelte el Luke, Leia és Han kalandjainak folytatását. Ezt-azt persze elhintett, így kénytelenek vagyunk most mi is megelégedni ennyivel.

Elsőként térjünk vissza a mítosz születéstörténetéhez: ahogy arról másfél hónapja már szó volt, Lucas a 70-es évek elején meglehetősen eklektikus forrásanyagból gyúrta össze saját űrmeséjét. Elmondása szerint annyi ötlet rohanta meg, hogy kénytelen volt három részre osztani az anyagot, és nekiállni az első kidolgozásának. Ebből lett végül az első film, s a további vázlatok egyelőre talonba kerültek. Lucasban gyorsan felmerült a hármas trilógia ötlete (persze erősen hézagos formában), sőt, kitalálta, hogy szóljon egy további film csak droidokról, egy a wukikról, stb. Kisvártatva tizenkét filmről kezdett beszélni Hamillnek a Csillagok háborúja 1976-os tunéziai forgatásán, ám később rájött, hogy a droidos, wukis és egyéb, spin-off-jellegű filmek nem működnének. Maradt hát kilenc film vázlatos terve: egy felvezetés, egy középső trilógia és egy befejezés, melyek között 20-20 év telik el.

2015-12-05-SW-VII-IX-rész-George-Lucas-draft

Lucas egyik vázlatocskája

Szó sincs azonban arról, hogy ezek részletesen meglettek volna: Lucas pároldalas feljegyzéseket emleget, Gary Kurtz szerint pedig bármennyi film terve is gomolygott akkor a szakállas fejében (olykor a Birodalom után játszódó 7, sőt 10 részt is emlegetett), az éppen forgatott filmbe fektették a fő energiákat, és annak elkészültével természetesen változhattak a további tervek is.

2015-12-05-SW-VII-IX-rész-George-Lucas-splinterA szakállas persze dörzsölt volt, és több vasat tartott a tűzben: még az első film készítésének idején – amikor korántsem volt biztos a siker, sőt – felkérte Alan Dean Foster sci-fi-írót egy Star Wars-regény megírására, szigorúan az ő (meglehetősen szikár) instrukciói alapján. Ez lett az Erőpróba (Splinter of the Mind’s Eye), az első félhivatalos, filmeken túli regény, melyet Lucas eredetileg a reménybeli folytatás alapjának szánt. Aztán amikor látta űroperájának elképesztő sikerét, gyorsan elvetette ezt a cselekményszálat egy sokkal grandiózusabb kedvéért, az 1978-ban megjelent regény pedig a későbbi IV-V. rész cselekménye közé lett pozicionálva, tulajdonképpen megalapítva az Expanded Universe-t.

Nos, a mozifilmes SW-univerzum valódi kiszélesedése a Birodalom visszavággal jött el: amikor Lucasnak úgy 1978-79 táján beugrott a nagy fordulat, a mániákus titkolózás mellett egész háttérsztorit alkotott Vadernek és a fiatal Ben Kenobinak, melyből másfél évtizeddel később kibontakozik majd a prequel-trilógia. Ekkor jött a IV-V-VI. rész demonstratív megjelenítésének ötlete is a filmek elején. A sequel azonban még játékban maradt, Lucas ezidőtájt olyasmiket nyilatkozott róla, hogy a VII. rész kb. 20-40 évvel a Jedi visszatér után kezdődne, és a Köztársaság újjáépítésével foglalkozna. Luke, Leia és Han természetesen felbukkanna benne, nagyjából 60-70 évesen. A kilenc filmet pedig két dolog tartaná össze: hogy ez egy család generációinak története (a Skywalkeré, mi másé?), és hogy csupán Threepio és Artu lenne a két állandó szereplő. Luke első jedivé válása állna a középpontban, és (amikor még nem volt meg a Birodalom és a Jedi sztorija) testvére (aki nem Leia lett volna) a VIII. részben jelenne meg, hősünk pedig végül a IX. részben megvívott volna az Uralkodóval.

2015-12-05-SW-VII-IX-rész-George-Lucas-ep-VII-fanposterUtóbbi elképzelések jó része végül beépült az V-VI. részbe, de a Jedi után Lucast még mindig izgatta a folytatás. Tervei szerint a sequel 30-40-es éveiben mutatta volna meg a főszereplőket, Luke-nak szerelme, családja és gyerekei lettek volna, végül pedig a IX. részben jelképesen is továbbadta volna lézerkardját „a következő új reménynek”, valamikor 2011-ben. Három trilógia, három generáció – ez dőlt romba gyakorlatilag Lucas válásával, akinek a nyolcvanas évek derekától kezdve már nem volt kedve családtörténetekkel foglalkozni.

A prequelek idején Lucas következetesen tagadta, hogy további tervei lennének a Star Wars-filmekkel. Mindvégig hangsúlyozta, hogy a sequelre szánt korábbi ötleteit beépítette az előzményfilmekbe (ezt egy mélyelemzés talán kiderítené, de ekkora rajongók azért mi sem vagyunk), a franchise magja Anakin Skywalker élettörténete. A teljes sztori Lucas szerint kiteljesedik és lezárul az I-VI. részben, neki nincs több mesélnivalója.

Dale Pollock, Lucas életrajzírója a 2012-es Disney-bejelentés után nyilatkozta, hogy a Jedi után anno lehetősége volt betekinteni Lucas időközben végtelen spekulációk tárgyává vált vázlataiba. „A legizgalmasabb a VII-VIII-IX. rész története volt előremutató akciózással, izgalmas új világokkal és karakterekkel. Emlékszem, azon gondolkodtam, de szeretném látni ezt a három filmet nagyvásznon!” Lucas jó üzletember módjára természetesen titoktartási kötelezettséget íratott alá vele, így több nem derülhetett ki.

Timothy Zahn még saját Thrawn-trilógiájának megírása előtt diskurálhatott kicsit a szakállassal, amiről egy 2012-es interjúban a következőket mondta: „Az eredeti elképzelés, ahogy megérthettem – és Lucas gyakran változtatja a véleményét, tehát nem biztos, hogy most is ezt gondolja – az volt, hogy három generációról szólnának a filmek. Az eredeti Luke sorsát meséli el, aztán visszaugrottunk volna megnézni, mi történt az apjával (prequel), majd ha lett volna VII-VIII-IX. film, azok Luke gyerekeiről szóltak volna.”

2015-12-05-SW-VII-IX-rész-George-Lucas-sequel-illustration

*

Ez az egész immár a „mi lett volna, ha?” történelmietlen kérdésköréhez tartozik, főleg mióta a Disney zárójelbe tette az egész Expanded Universe-t jól kitalált kreatív és marketing-megfontolásokból. De álmodozni attól még továbbra is lehet – Star Wars: Legends logó alatt.

Egy érdekes momentum azonban még hátravan: a Lucasfilm három évvel ezelőtti eladásakor szóba került azoknak a bizonyos vázlatoknak a sorsa. Lucas a Disney rendelkezésére bocsátotta ezeket, sőt, pár megbeszélésre még el is ment, de ahogy 2015 elején nyilatkozta, az új tulaj végül teljesen más irányba kanyarodott a történet fejlesztése során.

Forrás:
Wikipedia.org
http://makingstarwars.net

2015-12-05-SW-VII-IX-rész-George-Lucas-I-VI-saga-poster-2

…and the saga continues…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *