2

Nagy SW-hangoló: Mi lesz Az ébredő Erő sztorija?

írta Nikodémus

sw-hangoló1Már csak két nap, és újabb fejezet íródik a Star Wars-mitológia nagykönyvébe, ám amíg december 18-án, a VII. rész intrójaként felzengenek John Williams felejthetetlen taktusai, bepótoljuk lemaradásunkat, és sorra vesszük, mi történt eddig abban a bizonyos, messzi-messzi galaxisban. Utolsó felvezetőként ezúttal jöjjön egy jó nagy képes és szöveges spoilerkedés a bemutató küszöbén. FIGYELEM: aki már látta, ne itt lője le a film cselekményét!

2015-12-16-sw-spoiler-journey-to-tfa

Elöljáróban annyit, hogy mivel a net tele van mindenféle „teljes sztorival” és azok különböző verzióival, nincs értelme saját változatunkkal előrukkolni (aki nem tud várni, a cikk végén elmerülhet a részletekben), főként azért, mert Abrams kínosan ügyel a sztori titokban tartására. S mivel gyerekkora meghatározó filmfolyamának legújabb részét dirigálhatja, ez még inkább így van. Második alapvetés: a Disney többször is egyértelművé tette (főként a Lucasszal történt finom összetűzés révén), az eredeti trilógia rajongóinak készíti a filmeket (meg persze mindenki másnak), az új trilógia – de annak első része legalábbis – tehát vastagon fog csöpögni a nosztalgiától. Plusz néhány, józan ésszel belátható feltevésből indultak ki a történet továbbszövése során.

2015-12-16-sw-spoiler-aftermath-magyarTudjuk, hogy A jedi visszatér befejezése eredetileg sokkal keserédesebb lett volna, Lucas azonban ragaszkodott a teljes hepiendhez. Ez egy módon bontható meg: ha feltételezzük, hogy a Birodalom megroppant ugyan, de nem esett szét teljesen az endori vereség után. Mivel Az ébredő Erő harminc évvel ezt követően veszi fel az események fonalát, feltételezhető, hogy zavaros, átmeneti korszak kezdődött, melyben ott az újjáalakult Köztársaság – és harci különítménye, az Ellenállás –, illetve a Birodalom romjain megalakul az Első Rend. E szervezetek különböző frakcióinak küzdelme önmagában is érdekes, amit a Disney – mérget vehetünk rá – el is fog mesélni regények, képregények, rajzfilmsorozatok és ki tudja még, minek a formájában.

No de mi újság az erő-használattal? A Jedi végén Luke maradt az egyedüli erő-használó, és ha gyorsan elfelejtjük az előzménytrilógia illúzióromboló magyarázkodását, valaminek történnie kellett az elmúlt három évtizedben. A válasz ott a film címében, ami egyúttal megnyugvással tölthet el minden rajongót: nincs midikloriánozás, az erő újra valamiféle kiszámíthatatlan és misztikus energiamező. Ennek következtében újabb erő-használók „teremthetőek” (csak a hirtelen előpattanó, őrült jedi-klónoktól mentsenek meg minket a galaxis mindenható új urai…), függetlenül a képességek rokoni továbbörökítésétől.

2015-12-16-sw-spoiler-huxApropó, családi szálak: az bizonyos, hogy a Skywalker-família tovább-bonyolódik, Abrams és Kasdan nem hagynák ki a lehetőséget. A családfa újabb ág-bogainak felfedése azonban más kérdés, s lehet, hogy a nagy meglepetéseket e tekintetben Rian Johnson hozza el majd nekünk a VIII. részben. A szereposztásban már most van annyi fiatal színész, hogy a legvadabb rajongói elméletek születhessenek arról, ki kinek a kicsodája. Komolyabb spekulálás helyett ehhez csak két megjegyzés: 1. nem biztos, hogy az, akit az előzetesekben főszereplőnek látunk, valóban az is lesz; 2. és fordítva: gyanús – és egyben izgalmas – pl. Hux tábornok (Domhnall Gleeson) háttérbe szorítása, s esélyes, hogy Kylo Ren (Adam Driver) sem pusztán egy sima gonosz, akinek most tűnik. De akkor Andy Serkis figurájáról, egy bizonyos Snoke-ról még nem is beszéltünk…

2015-12-16-sw-spoiler-lukeKathleen Kennedy három évvel ezelőtt állítólag azzal győzte meg Abramst, hogy feltette neki a költői kérdést: mi lett a nagy trióval? Minket is elsősorban ez tart lázban: hová tűnt Luke? Mi történt Hannal és Leiával? Annyi már most valószínűnek tűnik, hogy – az egykori Expanded Universe történeteire rácáfolva – utóbbiak házassága nem sikerült valami fényesen. Leia nem diplomata, hanem kemény tábornoknő, Han pedig… nos, nem tudjuk, mit csinál, az előzetesek alapján viszont úgy látszik, (egy igazi zsiványhoz méltóan) gyorsan megtalálja az útját az események közepébe. Valamilyen múltbéli titok lappanghat kölcsönös eltávolodásuk mögött. Na és Luke, az utolsó megmaradt jedi lovag? Őt látványosan hanyagolták a marketingből, és egyre valószínűbb, hogy kevés játékidőt, de annál jelentőségteljesebb szerepet kap a VII. részben. Hogy megzavarodott-e? Áttért-e a sötét oldalra? Vagy bölcs öreg jedi mesterré szelídült? Egyelőre nem tudjuk.

Ahogy azt sem, ki fog meghalni (ha egyáltalán…) Az ébredő Erő egyik tragikus fordulataként. Az eddigi két trilógia ugyanis mindig egy idősebb, mentorszerepű karakter hirtelen halálával indított (I. rész: Qui-Gon, IV. rész: Obi-Wan), és miért épp a sequel térne el ettől? A legesélyesebb Han, Harrison Ford már 32 évvel ezelőtt, a Jedi-ben át akart lépni a másvilágra, de Lucas akkor ezt nem engedte. Ő viszont nem erő-használó… esetleg Leia? Vagy netán Luke?

2015-12-16-sw-spoiler-lightsaber

Mindenesetre a pletykák szerint őhozzá köthető, hogy a film elején beindulnak az események: állítólag Luke Bespinen elvesztett fénykardja kerül elő valahonnan, a cselekmény pedig egy klasszikus assembly story lesz, vagyis főszereplőink mindenféle rendű és rangú világokból fognak összeverődni, megismerkedni és közösen akciózni (ahogy az egyébként szintén jellemző a trilógia-kezdő filmekre). Az ígéretek szerint erős női karaktereknek örülhetünk, s természetesen szélesre tárja kapuit a játékbolt is: régi-új lények, bolygók, űrhajók, droidok, jelmezek és mulatságos utalások tömkelege fogad majd minket, valamint azt is szinte biztosra lehet venni, hogy űrcsatával és fénykardpárbajjal egyaránt szolgál majd Az ébredő Erő.

Minden együtt van tehát egy jó kalandhoz – kíváncsian várjuk, merre fog továbbgördülni Lucas űrmítosza.

2015-12-16-sw-spoiler-heroes

Ez lenne a hős-sorminta?…

Ínyencségek spoilerezőknek

Néhány információ a felvezető irodalomból angolul és magyarul:
http://www.starwarsnewsnet.com/2015/11/the-state-of-the-post-palpatine-star-wars-galaxy-part-1-of-2.html
http://www.starwarsnewsnet.com/2015/11/the-state-of-the-post-palpatine-star-wars-galaxy-part-2-of-2.html
http://www.gamestar.hu/star-wars-aftermath-regeny-chuck-wendig-star-wars-vii-elozmenyek.html

Pár érdekesség a hősök feltételezett sorsáról:
http://filmdroid.hu/2014/11/star-wars-7-pletyka-luke-skywalkerrol/
http://www.latino-review.com/news/star-wars-new-rumor-about-episode-vii-ending-makes-more-sense?utm_source=zergnet.com&utm_medium=referral&utm_campaign=zergnet_326877
http://www.galacticnewsone.com/2014/12/mega-spoiler-star-wars-force-awakens.html
http://www.gamestar.hu/star-wars-az-ebredo-ero-lucasfilm-masvilag-spoiler-lando-calrissian-john-boyega-finn.html

Teljes cselekményvázlatok:
http://galaktika.hu/spoiler-csokor-a-star-wars-vii-hez-1-resz/ (2014. november)
http://galaktika.hu/titkok-a-muhelybol-2-star-wars-vii/ (2014. december)
http://index.hu/kultur/cinematrix/2014/12/05/star_wars_7_kiszivargott_tortenet_x-wing_j_j_abrams_rohamosztagos/ (2014. december)
http://index.hu/kultur/cinematrix/2015/04/18/7x7_erdekesseg_amit_tudni_kell_a_star_wars_7-rol/ (2015. április)
http://makingstarwars.net/2015/05/a-compiled-synopsis-of-star-wars-the-force-awakens/ (2015. május)
https://www.emaze.com/@ALLFRWZQ/the-force-awakens-spoiler-board (2015. augusztus)
http://www.csillagokhaboruja.hu/?p=1974 (2015. december)
http://www.csillagokhaboruja.hu/?p=2035 (2015. december)

És egy kis kitekintés távolabbra:
http://www.starwarsnewsnet.com/2015/03/speculation-an-even-longer-time-ago-in-a-galaxy-far-far-away.html

2015-12-16-sw-spoiler-poe-dameron

Néhány keresztkérdés

 • 1. Miképp fog kinézni a harmadik Skywalker-generáció? Ki kinek lesz a lánya/fia/testvére/unokabátyja/háziállata?
 • 2. Az összetettebb drámaiság jegyében fellazul-e a világos oldal/sötét oldal kettőssége (egyúttal elhagyva a mesei hangvételt) vagy marad a jó öreg hős/gonosz felállás?
 • 3. Ki fog meghalni a film végén? A nagy öregek közül valaki? Netán egy új karakter?
 • 4. Kapunk-e utalást az egyébként demonstratívan elhallgatott előzmény-trilógiára?
 • 5. Miféle fordulatokat tartogathat a Disney a további két részre?

2 komment

 1. Annyira kevés információt kaptunk, hogy az sem biztos, hogy egyáltalán beszélhetünk-e jó vagy sötét oldalról:) Darth Vader ugyan gonosz volt, de voltak benne érzések és a végén láttuk, hogy mi történt. Luke-ot is úgy próbálta meg átállítani, hogy ők képesek lennének irányítani a galaxist és nem lenne széthúzás…vagy efféle. Szóval Kylo Ren is valami hasonlót akarhat. De akkor ezek szerint még mindig nem honol béke a galaxisban? Vagy most mit is kezdett el anno Vader?

  Ki fog meghalni a végére? Én inkább úgy fogalmaznék, hogy kit mernek megölni különösebb rajongói felháborodás nélkül? Én úgy ahogy van a régi szereplőgárdát félretenném és nélkülük indítanék valamiféle sztorit. De erre valószínűleg a 10. rész környékén lesz esély.

  Az előzményeket nem hiszem, hogy felhánytorgatják, nyilván nem tekintenek rá semmisként. És ugye akik a prequel trilógiánál votlak tinik, azoknak inkább azok a filmek a „királyak”.

  Mivel Disney-ről van szó az igazán komor hangvételről lemondhatunk. Én már speciel a Tél katonáján is meglepődtem:)

  • Szerintem az, hogy ki hogy s mint gonosz vagy jó, összefügg a rokoni szálakkal – ahogy az eredeti trilógiában is volt. Én egy kis politikai szálat is elviselnék (jól elővezetve persze) mondjuk arról, hogy mindkét fél több frakcióra bomlott, és nehéz megállapítani, kinek van végülis igaza.

   Szerintem a legvalószínűbb a következő: Kylo Hanék fia, Rey Luke lánya. Han meghal, Luke tanítványává fogadja a saját lányát. Finn? Nem tudom, őt afféle Solo-utódnak szánhatják.

   Komor hangvétel? Szerintem a Rian Johnson-féle VIII. rész igen izgalmas lesz, no meg a Rogue One is elég ígéretes ebből a szempontból.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *