8

Weaver állítása szerint az AvP miatt nyíratta ki Ripley-t az Alien 3-ban

avp Sigourney Weaver a The Radio Times-nak elmondta, hogy ő harcolta ki, hogy Ripley meghaljon az Alien 3-ban, mert hallotta, hogy a Fox éppen az Alien vs Predatoron dolgozik. Nagyon rossz ötletnek tartotta, hogy a két űrszörnyet egymásnak eresztik és jobbnak látta, ha kivonja magát a franchise-ból. James Cameron, az Aliens rendezője meg is kérdezte, hogy miért akarja karakterét kinyíratni? Weaver erre azt felelte, hogy számára ez olyan, mintha az Alien a Farkasemberrel harcolna. Mindazonáltal ekkoriban a filmből nem lett semmi, Weavert pedig visszacsábították az Alien 4-re. Sőt, állítása szerint eredetileg Ridley Scott akarta rendezni a harmadikat, de inkább kihátrált a film mögül, amikor rájött, hogy mire készül a stúdió.

Peter Briggs is hallotta, hogy mit mondott Weaver és mivel a Bloody Disgusting megkérdezte, hogy mit gondol minderről eléggé hosszan válaszolt. Briggs volt az, aki az AvP első forgatókönyvét letette az asztalra még a 90-es évek elején, de történetét nem vitték vászonra. „Az Alien vs Predator szkriptjét 1991 nyarán írtam. Ez volt a legelső változat és a stúdiónál sem volt ezzel kapcsolatban semmi kézzel fogható. Egyúttal ez volt az első dolog, amit eladtam, Lawrence Gordon és Llyod Levin producereken keresztül vette meg a Fox. Velük dolgoztam a Dredd bírón (ami egy eléggé bonyolult Development Hell történet) és a 2004-es Hellboynál creditet is kaptam. El kell mondanom, hogy annak ellenére, hogy az elképzelésemet nem vitték vászonra, az Alien vs Predator indította el karrierem és még néhány magazinban is megemlítettek (Starlog, Cinefantastique, FHM), illetve a Chris Gore The Greatest Movie Never Made-ben, a Denny Martin Flynn How Not To Write a Screenplayben barátom, Shane Black Halálos fegyverével együtt). – mondta, hozzátéve, hogy egy évtizeddel később döbbenten látta, hogy Paul W.S. Anderson színre lépése előtt az övé volt az egyetlen komplett forgatókönyv.

„Időrendi sorrendben nézve, a Dark Horse jelentette meg 1990 decemberében Alien vs Predator képregényt, amely megadta a lökést a szkripthez, olyan sztorit írtam, ami teljesen más volt, mint az inspirációt jelentő anyag.

Az Alien 3 forgatása egy hónappal később, 1991 januárjában indult el Rex Pickett dolgozta át David Fincher számára a történetet, ebben a verzióban Ripley már elhalálozott. Úgy gondolom, hogy az előző rendező, Vincent Ward is hasonlóval próbálkozott a korábbi sztoriváltozatokban.

Ekkoriban Londonban laktam és eljutottam a forgatásra is az Amalgamated Dynamics FX csapat vendégeként, amelyet Alec Guillis és Tom Woodruff irányított… Velük beszélgettem néhány érdekességről és a bonyolult forgatásról. Megemlítették, hogy nem látták a Predator 2-t, de hallottak róla, hogy a Danny Glover belefutott egy Alien-koponyába a földönkívüli trófeái között a film végén. Alec tudta, hogy épp kevés a munkám (egy sci-fin dolgoztam a rövid életű Paramount UK-nál) és rákérdezett, hogy min gondolkodom jelenleg. Tom nagy szemekkel meredt rám, amikor megemlítettem nekik, hogy épp most vágtam bele az AvP írásába…

1991 szeptemberére befejeztem az első változatot, ami gyakorlatilag csak arra volt jó, hogy felkeltse a figyelmet és reméltem, hogy talán avp2megbíznak azzal, hogy egy másik projekt szkriptjébe belenyúlhassak. Akkor ügynököm (Steve Kenis) barátságban állt Larry Gordon producerrel, aki a Foxnál dolgozott. Találkoztak, beszélgettek. Emlékszem, hogy a lépcsőn ültem, amikor Steve felhívott LA-ből és elújságolta, hogy Larry azonnal megvette az írásom…

A Strause tesók egy interjúban elmondták, hogy a Requiemnél fontolóra vették, hogy az űrben játszódó, de kissé drágán megvalósítható forgatókönyvem megvalósításán gondolkodtam, de inkább egy földi történetet választottak.

Larry Gordon később elárulta, hogy a Fox pont azelőtt vetette fel az AvP gondolatát, mielőtt Steve odaadta volna nekik a forgatókönyvemet. Szóval a megfelelő időpontban vetettem papírra az első eladott munkámat. Talán kissé aggódtak az Alien 3 miatt, fogalmam sincs. Amikor hallottam, hogy Sigourney Weaver arról beszélt, hogy Ripley-t az AvP miatt csinálták ki, csak a szememet forgattam, hiszen a mi projektünk jóval azután került szóba, miután annak a filmnek a munkálatai már javában zajlottak.

Odavoltam az Alien 3-ért. Nem a moziban láttam, hanem egy kibővített DVD-s változatot és jobban tetszett, mint az Aliens. Őszintén szóval nem igazán lelkesedtem a két AvP-ért (különösképpen a Requiemért). De Sigourney Weavernek le kellene állnia azzal, hogy az AvP tönkretette az Alien franchise-t….

Nem igazán tudom, hogy Sigourney Weaver elolvasta-e a forgatókönyvet, amit írtam. Soha nem beszélt erről… Az AvP-ben még mindig nagy lehetőségek vannak. És a kritikusok által földbe döngölt első film is 172 millió dollárt termelt világszerte, összehasonlításképpen az Alien 3 elért 159 milliót ért el és az Alien 4 161 millióval zárt, szóval nem lehet pénzügyi bukásról sem beszélni.

Lehetne egy egészen remek AvP filmet is csinálni. Csak még várat magára.”

8 komment

 1. Nagyon érdekes cikk volt, köszönjük!

  Igazság szerint önmagában az Alien érdekesebb, de szerintem sem kellene savaznia Weavernek az AVP-t. Két dudás is megférhet egy csárdában, persze csak néha 🙂

 2. Egyetértek azzal, hogy az AVP-ben van még potenciál bőven. Az eddigi filmek ezt meg se közelítették.
  Sajnos, nincs ma már olyan állapotban Hollywood, hogy vala is elkészülhessen egy kőkemény nagy költségvetésű film, amilyet érdemelne.

  • Cameron szintű?:D olyan géniuszi tehetség a filmezés terén nem mostanába lesz…
   Ellenben Blomkamp most bizonyíthat. Végre egy univerzumot folytat, nem sajátot készít…
   Egyébként nem fogja elszúrni mert egy jó rendezőnek tartom!

 3. Hát ezen nagyon meglepődtem, én kiváncsi lettem volna Ripley és a Predatorok találkozására , nem hittem volna hogy Ripley a Xenomorfoktól nem fél, de a Predatoroktól meg igen. Érdekes. Ami az AVP filmeket illeti, nekem mindkettő tetszett, de a másodikat, mint azt már egyszer elmondtam, a mérhetetlen sötétség teszi tönkre. De továbbra is bízom abban hogy lesznek a jövőben még predator filmek.

 4. Ez tényleg nagyon jó cikk!!!!!! Érdekes, miből mi lett. 🙂

  Nem vagyok oda az Alien vs Predatorért. Bár beleszólásom nincs, én azt nem folytatnám. Az Aliennek is egy részt még csinálnék a régi gárdával, de aztán új lapot kellene nyitni. Lezárni úgy sem fogják, de akkor legalább a régi arcokat hagyják békén.

 5. Azért én Alien4 hellyet megnéztem volna egy AVP-t akkoriban.
  A Dark Horse kiadásában megjelent préda, egyébként tökéletes alap lenne egy ilyen filmnek…Sajnos töketlen emberek kezébe került a sorozat. Így az első részben csak felhsaználtak belőle dolgokat…pl beavatási szertartás, a főszereplö csaj, és ragadozó kapcsolatát, de önmagában a megvalósítás és a végeredmény egy vizezett kólához emlékeztetett…

  A második rész sztem színvonalasabbra sikeredett, azonban a film rövidsége miatt, nem tudott kibontakozni szintén…

  Ideje lenne leporolni ezt a Prédát és végre vászonra vinni teljes egészében változatlanul!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *