6

A kém (Spy)

kem

Senki nem gondolta volna a Koszorúslányok után, hogy pont Paul Feig lesz az, aki a girl powert fogja erősíteni. Arra meg aztán végképp nem lehetett számítani, hogy éppen Melissa McCarthy lesz a káromkodós vígjátékok sztárja, aki most már ott tart, hogy a Szellemirtók rebootban parádézhat. A rendező és a saját súlyából rendszeresen viccet csináló színésznő kém-vígjátékot készített, ami inkább az ügynökfilmek paródiájaként lehet emlegetni.

spyfilm1

Susan Cooper (McCarthy) a CIA patkány járta részlegén segíti az ügynökség „legkiváló-(b)bikájának” a munkáját, ahol a denevérek is egészen jól érzik magukat Ám amikor a sármos Bradley Fine-t (Jude Law) kiiktatják nagy lesz a tanácstalanság. Mégis ki az, akit kiküldhetnének a terepre és nem bukik le, nem ismeri senki? Cooper lelkesen jelentkezik a feladatra, a főnökasszony rövid megfontolás után rábólint az akcióra, aminek következtében a szókimondó Rick Ford (Jason Statham) beint és saját szakállára kezd nyomozásba.

Feig munkáiban mindig is a csajok álltak a középpontban és a férfiak másodhegedűsek voltak. A CIA élén is nő áll, az egyik gonosz figura is hölgy, illetve McCarthy veti be magát. A kemény fickók nem is annyira kemények, Jason Statham pedig kvázi egész pályafutását figurázza ki. Statham általában az ultimate fenegyerek egy-egy produkcióban, ám jelen esetben csak egy karikatúra, akinek minden egyes szava nevettető.

stathamkepspy

Jellemző, hogy McCarthy szeret improvizálni és erősen érződik a filmen is, hogy a szövegek vagy mozdulatok nagy része a kamera előtt született és nem volt leírva a forgatókönyvben. A színésznő nagyon is tisztában van kinézetével és ebből rendszeresen viccet farag, most sincs ez másképp. Világos, hogy Feig a hölgy termetes teste köré építi a produkciót, de nem az ő vállain nyugszik a súly. Hiszen nem McCarthy vagy Statham onthatja magából a vicces szövegeket, de minden egyes mellékszereplőnek jut ideje megvillanni.

A vígjáték-paródiák köré ritkán húznak fel épkézláb sztorit, inkább egymás után dobálják a vicces jeleneteket. Nem vádolható azzal A kém, hogy hatalmas munkát, több száz órát öltek volna a szkriptbe, de egyáltalán nem esik szét a film. Különösen örömteli, hogy nem azért mennek át egyik helyszínről a másikra, mert elfogyott az ötlet és hátha a következő szobában majd kitalálnak valami érdekeset. Mivel 16-os karikával (Amerikában R-es besorolás) megy a film, így sejthető, hogy durvább poénokat és elszólásokat kapunk, a kifinomult humor kedvelői számára kínszenvedés lesz a film, hiszen a karakterek előszeretettel káromkodnak, amellyel nem esnek át a ló másik oldalára és még a hányós pillanatok sem borzasztóak. Abszolút szórakoztató 2 órás kikapcsolódás.

imdb: 7,5
rottentomatoes: 95 %

Eddigi amerikai összbevétel: 98 millió dollár
Eddigi összbevétel: 204 millió dollár

6 komment

  1. Ismételten csak ízlések és pofonok. Itt egy film, ami 95%-ot kapott az imdb-n, mégis én csak azon tudtam igazán szórakozni, hogy mikor ismerek föl valami magyar helyszínt. Nem igazán dolgoztatta meg a rekeszizmaiamat na. Konkrét poént egy darabot nem tudnék felidézni, ami nem volt benne a trailerben is, káromkodás ide, vagy oda. Ja, egyet igen, hogy Statham azt hitte, hogy a Balaton az egy tenger. 😀 Egyszer végig lehet nézni, azt csá.

    • McCarthy-ból árad valami nagyképűség, ami miatt nem tudom kedvelni és nem is lesz kedvencem valószínűleg. De a Női szerveken és ezen a filmen eléggé elszórakoztam.

  2. Elírtam, a rottenen áll 95%-on. 😛 3 óra alvás után melóztam 12 órát csessze meg. 😛

  3. Távol áll tőlem ez a túlmagyarázós, altesti slapstick-humor, de ez viszonylag jól összerakott mozi volt. Statham meg fergeteges, simán ellopja a showt.

  4. Évek óta nem röhögtem ennyit filmen, tök király volt.
    Statham beszarás, és a többiek is viccesek.
    Külön gratula Börcsök Enikőnek, mert rohadt jól nyomta a szinkront! Haláli volt. 10/10

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *