6

Jó és rossz spin off filmek

minionsss

A kis apró sárga Minyonok emelték a Gru franchise fényét, sokat lehetett nevetni és mosolyogni rajtuk. Egyáltalán nem meglepő, hogy a stúdió úgy döntött, hogy külön filmet ad nekik. A bevétel pofás, de az általános vélemények nem túl kiemelkedőek. Nem ez volt az első spin off, készült már jó néhány, nézzünk 5 jó és 5 rossz alkotást.

dwaynejonhon

A Szikla A múmia 2. részében bukkant fel, majd a producerek úgy gondolták, hogy a Skorpiókirály köré fel lehetne húzni egy teljes történetet. Dwayne Johnson bizonyított, sőt, egy ideig úgy gondolta mindenki, hogy ő lesz az, aki Schwarzenegger és Stallone helyére lép. A film B kategóriás, gyatra folytatások jöttek.

életrehalálra

A szökevényben még Harrison Ford állt a középpontban, a nagy sikerre való tekintettel a producerek újabb sztorit akartak, de abban már kidomborították Tommy Lee Jones szerepét és inkább az üldözött, Wesley Snipes lett a másodhegedűs. Az alkotók hangoztatták, hogy az Életre-halálra  nem folytatás, hanem spin off. Nem kapott díjakat és elismeréseket, pénzügyileg is rosszul teljesített, de szerintem egyáltalán nem volt rossz akciófilm.

tigris

Megismerkedhettünk a Százholdas pagony lakóival, általában véve Micimackón köré húzták fel a vidám történetet. Majd 2000-ben Tigris is kapott bizonyítási lehetőséget, bőven volt annyi a karakterben, hogy elvigyen a hátán egy animációt és a Disney nem is rontotta el, mondhatni kiváló lett.

madagaszkar

Alex, Melman, Marty és Gloria 2005-ben mutatkoztak be, a new york-i állatkertből Madagaszkár szigetén találják magukat a pingvinekkel együtt. Kapitány, Kowalski, Rico és Közlegény kellemes pillanatokat szereztek az animációs franchise-ban, majd külön sorozatot kaptak. Az elégedettségi szint továbbra is nagy volt, így a DreamWorks adott egy különálló filmet a pingvinkvartettnek.

jayesnemabob

Quick Stop  – Jay és Néma Bob kedvenc helye. Kevin Smith 1994-ben mutatta be a Shop stop vígjátékát, amelyben a duó még csak mellékszereplő volt. Még két filmben bukkantak fel, majd 1999-ben a Dogmában már nem csak vegyesbolt és videótéka előtt ácsorogtak és szívták a füvet. Az emberiség megmentésén fáradoztak, két mennyből kitiltott angyal tervét igyekeztek megakadályozni. De aztán Smith végre megadta nekik a főszerepet a Jay és Néma Bob visszavágban.

Rossz

elektra

Az általános vélekedések rossznak tartják a Fenegyerek filmet, mindenesetre a pénzügyi siker után a Fox megpróbálkozott az Elektrával. A Jennifer Garner főszereplésével készült produkció fényében a Fenegyerek klasszikus, többszörös Oscar-díjas alkotásnak tűnik. Minden fronton kudarcot vallott, borzalmas sztori, gyenge akciók, unalom a köbön.

harcazendor

A harmadik Star Wars filmben ismerkedettünk meg az ewokokkal és George Lucas úgy gondolta, hogy nagyszerű lenne, ha A jedi visszatér után ők is bizonyíthatnának. A bátrak karavánjára talán kevesen emlékeznek, de mindezt megfejelte a Harc az Endor bolygóért folytatással. Csak éppen mindez már nem igazán volt kedvelhető-szerethető, eltűnt belőle a báj.

wolverine

Bryan Singer sikerrel indította útnak az X-Men franchise-t, idővel pedig a Foxnál tervezőasztalra kerültek a különálló filmek. Természetesen Wolverine bizonyíthatott elsőként, ám az eredettörténet ritka nagy csalódás lett. Még a producerek is szabadkoztak, próbálták magyarázkodni, hogy ez vagy az a karakter tulajdonképpen nem is az a mutáns, akire gondolunk (pl. Emma), sőt a folytatás előtt siettek leszögezni, hogy tanultak a hibáikból.

supergirl

Három Superman film után színre lépett a hős unokahúga is. De jobb lett volna, ha inkább nem teszi. Nem is igazán hasonlított képregényadaptációhoz, inkább egy gyengécske fantasy-hez. A főszerepet játszó lány rettenetesen rosszul játszott, de ugyanez elmondható a többi színészre is. Nem túl sok köze volt az alapanyaghoz. Kritikailag és anyagilag is kudarcot vallott.

bournerenner

Habár az Universal képtelen volt visszacsábítani Paul Greengrasst és Matt Damont a Bourne franchise-hoz, mégis a folytatás mellett döntöttek. A Bourne hagyaték erősen izzadtságszagú, látszik rajta, hogy csak a pénz miatt gyártották le és csak a cím adta el úgy-ahogy a filmet. Elnyújtott és feledhető, ráadásul emlékezetes momentum sincs benne.

És amit nagyon várok, de nem biztos, hogy lesz belőle valami: Les Grossman. Habár szó volt róla, hogy a Trópusi viharban látott stúdióvezér megkapja a saját filmjét, de idáig nem történt nagyobb előrelépés az ügyben és gyanítom, hogy hiába várok rá.

lesgrossman

6 komment

  1. Az, hogy bármelyik Skorpiókirály jó spin-off lenne, erősen vitatnám. 🙂 Meg azt is, hogy a Bourne-hagyaték rosszul sikerült. Bukott, igaz, de innovatív volt a bővítés iránya, nekem tetszett a meditatívabb tempó. Lucas SW-kapcsolt termékeire pedig majd kitérek ősszel. 😉

    • A DVD-n kijött filmek egytől egyig rosszak. De az első nem volt rossz + Kelly Hu, hu:)
      A Bourne hagyaték meg számomra erőltetett, unalmas film volt.:)

  2. A Skorpiókirály egyenrangú a Múmia trilógiával, csak abban különbözik hogy nincs benne misztikum. Viszont ami a Skorpiókirály folytatásait illeti, azok tényleg borzalmasak, azok igazi szemetek és kettő készült belőlük! Biztos nem Uwe Boll rendezte őket?

    Sajnálom az Elektrából kritikán aluli film lett, pedig szerintem Jennifer Garner kiváló Elektra.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *