16

Trópusi vihar (Tropic Thunder)

 

 

Nem dőlök be már minden előzetesnek amit látok, több száznyi trailer megtekintése után tudom már jól, hogy ezekbe a film legjobb pillanatait próbálják belezsúfolni. Ebben az évben azonban már a második ajánló volt az (az első a Mamma Mia!, a harmadik meg a Watchmen, amelyen rendesen libabőrös lettem a moziban), amit egymás után többször is megtekintettem. A filmben játszó színészek által alakított színészek honlapjait is átböngésztem, teljesen jópofa volt, éljen a marketing. Ezek után mit is vártam a Trópusi vihartól? Némi akciót, sok vicces beszólást és poén és egy kis Hollywood paródiát. Úgy voltam vele, ha ezeket megkapom és az ezek közti űrt valahogy kibélelik, akkor már megérte a mozijegy árát.

Adott egy forgatás, ahol egy kezdő rendező már az első 5 nap alatt egy hónapos csúszásban van a világ egyik legdrágább háborús filmjével. A költségek is egyre jobban felkúsznak, a stúdiófőnök is rákoppint a körmére, a színészekkel se bír. Tugg Speedman (Ben Stiller) egykor híres akcióhős volt, mára neve megkopott, ettől a filmtől reméli ő is, hogy csillaga felemelkedik. Kirk Lazarus (Robert Downey Jr) Síró Majom-díjas elismert színész a szerep kedvéért pigmentátültetésen esik át, hogy négert alakíthasson. Jeff Portnoy (Jack Black) pedig egy Eddie Murphyre hajazó komikus. Aztán itt van még Alpa Chino is, aki rapper és reklámokban szerepel és egy újonc, aki legalább a forgatókönyvet olvasta. Őket a filmbéli rendező a nagy hazafi (Nick Nolte) tanácsára -akinek a könyvéből próbálnak forgatni – kiteszik a dzsungelbe, mivel előtte bekamerázták a dzsungelt, amit ott művelnek azt rögzítik. Azonban senki nem tudta, hogy ezen a helyen tevékenykedik egy felfegyverkezett drogbanda is.

A produkciót (az egészet, nem csak a filmbeli filmet) Ben Stiller dirigálta le. Ő főleg színészkedik, de már megfordult a kamera túloldalán is, A kábelbarátot és a Zoolandert is ő rendezte, de ilyen nagyobb szabású produkciót még nem vezényelt le. Stiller ezen túlmenően még az egyik főszerepet is magára vállalta. Azt hihetnénk, hogy övé az egész show, de ez nem így van, teret enged a többieknek. Jack Blacknek főleg a fingós poénokat köszönhetjük, de ez egyáltalán nem erőltetett, rajta is lehet eleget vigyorogni. Matthew McConaughey Owen Wilson helyére ugrott be, kivételesen nem veszi le az ingét itt. Wilson ugyanis a Ben Stiller filmekben szinte állandó szereplő, de ő akkor éppen egy sikertelen öngyilkossági kísérleten volt túl és nem tudott jelen lenni a forgatáson. Jay Baruchel és Brandon T. Jackson is jól játszanak, de az Trópusi vihar igazi telitalálata Robert Downey Jr., a szövegei után (vagy közben dőlt az egész mozi a nevetéstől, neki jutottak a legjobb dumák, Az idei nyáron neki sikerült duplázni, A Vasember után ismét egy blockbusterben szerepel és itt is kiválóan alakít. Ha Downey Jr. volt a telitalálat, akkor az ász mindenképpen Tom Cruise kell, hogy legyen. A maszk és az erős szőrzet mögött alig ismerhető fel Cruise, ő a gátlástalan, mocskos szájú stúdiófőnököt kelti életre zseniálisan, a kis magán előadása pedig hatalmas.

Működik a Hollywood-paródia is. Kifigurázza a rendszert, a forgatásokat, a színészeket, a háborús filmeket. Kapunk filmes utalásokat, szóba kerül egy kicsit a Rambo, az Oscar. Persze ha már film a filmben nem maradhat ki néhány ál-előzetes sem, ami a filmbeli színészek előző alkotásai, nem lenne meglepő, ha a Grindhouse mintájára itt is forgatnának egy-két szereplővel egy külön filmet (a Grindhouse ál-előzetesei közül elkészítették a Machete-t).

A szinkront meg kell dicsérnem, személy szerint jobban szeretem feliratosan megnézni az egyes alkotásokat, mivel olykor elég rossz szinkronhangokat választanak. Itt is főleg Robert Downey miatt lett volna jobb a felirat, hiszen az ő hangját soha nem tudják visszaadni szinkronosan. De a fordító is és a magyar hangok is szép munkát végeztek (á lá Hancock: „Szép munka”). Egy eredeti verziót viszont mindenképpen érdemes lenne megnézni az összehasonlítás végett.

Már rég kacagtam ennyit filmen, mikor pedig nem hahotáztam akkor is körbevigyorogtam a fejem. Értékelésem 100 %, ahogy a Trópusi vihar plakátján is szerepelt: Telibe. Az év legjobb (akció-) vígjátéka, a végén mikor Tom Cruise táncikál az első gondolatom az volt, hogy ezt muszáj megnézni megint. Így a végére még idéznék egy jó tanácsot Kirk Lazarus-tól: Sose nyomd fullba a kretént!

imdb: 7,8

rottentomatoes: 84 %

Előállítási költség: 92 millió dollár

Eddigi amerikai bevétel: 91 millió dollár16 komment

 1. érdekes, nekem már a bemutató is kurvagyenge volt
  még nem láttam, de meg kell néznem, hogy akkor magamnak higgyek, vagy nektek

 2. Én angolul néztem meg, és magyarul nem is hiszem, hogy vissza lehet adni a néger szlenget, amire a Lazarusos poénok épültek.
  Jó kis mozi volt, de nem egy maradandó értékű alkotás.

 3. en most ezen a 2 soron is sirva rohogtem amit anaemic royaly beirt, hogy “ezt vegig nekunk irtad”

  az is mennyire odabasz a filmben
  😀

 4. 10 pont tényleg, könnyesre röhögős:)
  Az év első értékelhető vígjátéka.
  Még Tom Cruise-ra is elismerően bólintottam pedig nem éppen a kedvenc színészem.

 5. Ma lattam moziban, sirtam a rohogestol. Az alelozetesek pedig nagyon kemenyek! Mar ott hangosan rohogtem.

 6. hát nem tudom…sztem ez 10 év fölött nem vicces, vagy nem élem át az amcsi életérzést

  trágárság, mucsaj akcentus, oszt lóf.sz, semmi történet, semmi poén

  én megnéztem, de nagyon sűrűn néztem az órámra,h mikor lesz már vége, a moziban sem röhögött senki se

  a zindexnek vmi haszna fűződik hozzá,h nyomassa ezt a szart, és minden csicskabloggert a főoldalra toljon, aki összeszarja magát ettől?

 7. te aztán nagyon tudhatod,h hol néztem :DDD

  egyébként tényleg moziban, na nem volt teltház, de nem igazán nyerített senki sem

  én azt hiszem egyszer mosolyodtam el, és tényleg nem találtam viccesnek

  gyakorlatilag végigkáromkodják az egészet ami nálam nem egyenlő a humorral, legalább vmi aprócska helyzetkomikum lett volna, de csak beszélnek, beszélnek…

  a színészek tényleg hozzák a formát de az elég kevés h összeálljon belőle vmi

  a legemlékezetesebb pillanatom az volt, mikor felismertem tom cruise-t…szegény, kitömve nem jól mozog a hiphopra

 8. Sokan szoktak panaszkodni, hogy mire Magyarorszagon megjelenik egy film az USA-ban mar a DVD-t aruljak; a Tropic Thunder speciel csak szept. 19-en fog nyitni a UK-ban.:(

 9. sou: Te se nyomd fullba sose a kretént:)

  asdf: Azért én nem hasonlítanám össze a Mónikával se Győzikével. A Mónika egy iq show, a Győzike meg dettó, nem is kedvelem, sőt nem is nézem (ezt is hozzá kell tenni).
  A fingós poénok egyedül Jack
  Blacktől száramaztak, ő meg Eddie Murphy-t parodizálta ugye…

  De lehet bármit belemagyarázni, én élveztem, emiatt pedig nem tudom miért kell leszólni vagy beszólni.

 10. Láttam én is, tetszett is, de a hype egy kicsit túlzó. Az első fél óra viszont hibátlan móka, na meg a sztárparádé sem csak kirakat ebben az esetben 😀

  Cruise rulez! De a legjobban McCounaghey alakításán lepődtem meg. Nagyon rendben volt 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *