19

Bosszúállók: Ultron kora (Avengers: Age of Ultron)

bosszuallok

Az előző részről itt esett szó.

Az effektek fejlődésével valahol minden képregényrajongó titkon reménykedett, hogy kedvenceik a vásznon is bemutatkoznak. Az X-Mennel bebizonyosodott, hogy lehet egészen élvezetes filmet forgatni ismert hőscsapatról, majd a Pókember rengette meg a kasszákat, a Falmászó bevételrekordot állított fel (2002-ben). Ideje volt, hogy a Marvel végre észhez térjen és saját kezébe vegye karaktereinek a sorsát. A mozis univerzumok építgetése gond nélkül kezdődött el és nagyjából elégedett véleményeket lehetett hallani. Az i-re a pontot a Bosszúállókkal tették fel, Joss Whedon látványos, vicces, akciódús történetet kreált a hősök köré. Sokaknak egy álom vált valóra és úgy bámultak a vászonra, mint egy kisgyerek.

Marvel's Avengers: Age Of Ultron..L to R: Hulk (Mark Ruffalo), Captain America (Chris Evans), Iron Man (Robert Downey Jr.), Hawkeye (Jeremy Renner), Black Widow (Scarlett Johansson), and Thor (Chris Hemsworth)..Ph: Film Frame..©Marvel 2015

De hogyan lehet mindezt felülmúlni? Whedon a Vasember 3 fináléja láttán szintén ezt kérdezte. A rendező viszont sokkal személyesebb, sokkal drámaibb és úgymond földhözragadtabb folytatást ígért, ráadásképpen belengette egy karakter halálát is. Fel volt adva a lecke, mert a nagy neveket már összeterelték, összeállt a csapat, fel kell valamivel dobni a következő részt.

Tony Stark továbbra is arra törekszik, hogy valamiképpen elhozza a világbékét. Bruce Banner közreműködésével fejleszti az Ultron programot, ám a mesterséges intelligencia öntudatra ébred és a Skynethez hasonlóan kiírtaná az emberiségét. Hatalmas robottestbe passzírozott gonosz szándékú program, amibe humorérzék is szorult. A képregényben igazán kemény ellenfél, ha egy Marvel rajongót kérnénk meg, hogy kezdje sorolni az emlékezetes Bosszúállók (Bosszú Angyalai) csatákat, bizonyára Ultront is megemlítené. Azonban a filmbéli mása könnyen feledhető, hiába épít sereget és hiába a világmegváltó (vagy inkább romboló) terv, biztosra vehető, hogy nem kap helyet a legjobb gonoszok nagykönyvében. Sokkal ijesztőbb és emlékezetesebb a maga mellé állított bosszúszomjas Skarlát Boszorkány. Izgalmasabb karakter, jócskán emlékezetesebb és jóval több feszültséget gerjeszt, mint Ultron vagy serege. Testvére, Higanyszál sajnos szürke marad, pedig a direktor állítása a hipergyors férfi az egyik kedvence.

bosszuallokhivataloskep3

Próbálták lehozni a földre a hősöket is, igyekeznek bemutatni, hogy mindenkinek vannak álmai, érzései és félelmei is. Fekete Özvegy szeretne közelebb kerülni a benne rejlő szörny miatt kissé távolságtartó Bruce Bannerrel. Sólyomszem az előző részben jelenetei nagy részét a sötét oldalon töltötte, most megismerhetjük közelebbről, így kvázi még szimpatikusabbá válik, jobban lehet azonosulni vele. A Boszorkány mesterkedéseinek hála a betekintést nyerhetünk, hogy melyik karakter mitől tart a leginkább, amelyeknek drámaibb hatást kellene kölcsönöznie a sztorinak és egyúttal mindenkiről megtudnánk némi pluszt. Csakhogy a Marvel alaposan megnyirbáltatta ezeket a jeleneteket, így kevésbé jön át, amit Whedon szeretett volna elérni.

És ha már a vágást említettem: Érezhető, hogy jó néhány percet kellett kiollóznia Whedonnak a végső változatból. Mindennek Thor issza meg a levét, hiszen egészen gyorsan, mintegy magától értetődően találja meg a kérdéseire választ adó helyet. De egyúttal Stark felelősségét sem bontják ki jobban, hiszen az ő hozzáállása, elképzelése és kísérlete jóval nagyobb nyugtalanságot és feszültséget szülhetne a csapaton belül. Nem csoda, hogy a rendező nem vállalta a következő részt.

Marvel's Avengers: Age Of Ultron..L to R: Hulk (Mark Ruffalo), Captain America (Chris Evans), Thor (Chris Hemsworth), Iron Man (Robert Downey Jr.), Black Widow (Scarlett Johansson), and Hawkeye (Jeremy Renner)..Ph: Film Frame..©Marvel 2015

De nem kell aggódni, a hibák mellett vannak bőven pozitívumok. A már említett drámaibb és emberibb vonal egészen kellemes meglepetés. Úgymond mindenki így vagy úgy, de sebezhető figura, nem bárkit leabáló hősök, hanem kosztümbe bújt emberek. A „menedékházban” lezajló diskurzusok csak jobbá teszik a filmet, örvendetes, hogy a Marvel mégsem lökte ki a filmből. Egyúttal a Rogers és Stark nézeteltérései és civódásai megadják az alaphangot a következő Kapitány produkcióhoz, bár azért hozzátartozik, hogy olykor megtalálják a közös hangnemet.

Egyes rendezők megpróbálnak a folytatásban rátenni a pusztításorgiára és minél nagyobb robbantásokat mutogatni, minél több felhőkarcolót földdel egyenlővé tenni. Kifejezetten szimpatikus, hogy Whedon visszafogta magát az akció terén. Természetesen megvannak a látványos, pózolós akciók, de nem próbálja meg legyűrni az előző részt. A Hulkbuster vs Hulk csatát nem tolják el a végtelenségig, a rajongók megkapják a magukét és egészen élvezetes a bunyó, de a többi ütközet is kellőképpen élvezetes.

Valószínűleg sok jelenetet ollóztak ki a filmből, bizonyára lesz rendezői változat. A mozifilm egy-két helyen eléggé kapkodós és Ultronra is több figyelmet fordíthattak volna. Megvannak a negatívumai, csak úgy, mint az előzőnek, de ebből valahogy hiányzik az a báj, hogy ismét csillogó szemekkel meredjünk a vászonra és el tudjuk feledni a hibákat. Mindazonáltal egy Marvel rajongónak bőven elegendő lesz a film.

imdb: 8,1
rottentomatoes: 74 %

Büdzsé: 250 millió dollár
Eddigi amerikai bevétel: 312 millió dollár
Eddigi összbevétel: 874 millió dollár

19 komment

 1. Sajnos ez a film nem lett egy maradandó élmény. Egyértelműen széjjel lett vagdalva, iszonyat sok szálat kellett belepakolni, és még bele is szövegeltek abba, hogy Whedon mit csináljon. Élvezhető így is, de ezer sebből vérzik. Nekem csak arra lett jó így, hogy picit gyorsabban teljen az idő a Star Warsra várva. 😀 Igaz nekem minden film töltelék abban az évben, mikor Star Wars is van. Várjunk csak, de hiszen mostantól minden évben lesz Star Wars. 😀
  Azért annak örülnék ha igaznak bizonyulna a pletyka és Whedon elvállalná a Boba Fett film rendezését. Ő tudna egy rohadt jó filmet csinálnia fejvadásszal.

 2. Borzalmasan gyenge film, sajnos. Ennél súlytalanabb, műanyagabb már aligha lehetne..az látszik rajta, hogy vígjátéknak szánták, csak annak is gyenge. Utolsó alkalom volt, hogy pénzt adtam marvel filmért.

 3. Négyszer néztem meg moziban (nálunk két hete játsszák már) és semmivel sem tetszett kevésbé mint az első.

  Mondjuk a Marvel bevállalhatta volna a 3 órás verziót mozikba.

 4. Nagyon jó volt, minden percét imádtam, néztem volna még tovább simán!! A 3D viszont semmit érő, aki teheti 2D-ben nézze.

 5. A kritikával alapvetően egyetértek: hatalmas ambíciók, drámaiság + vígjátéki beszólások, stúdiókekeckedés, és meg is van az eredménye. A háttérsztorik amúgy jók, kár, hogy abból tudjuk meg őket, hogy egy-egy feszült pillanatban elmotyogják egymásnak a szereplők. AmKap látomása a levegőben lett hagyva, és sajnos a halál is teljesen súlytalan a fináléban.

  Szóval nem lett rossz ez, Whedon, de már érezhető a lelkesedés hiánya.

 6. Ultront vàszonra vinni és kvàzi a történetét bemutatni nem egyszerű dolog. Engem még mindig bosszant, hogy nem tudtàk Hanket belevinni, de ez màr màs kérdés. Összeségében szerintem nagyon korrekt volt a film, a poénok hatalmasak voltak és az elöző filmekhez képest jelentős karakterfejlődéseket lehet làtni (Stark, Banner). X-Men- féle Higanyszàl vhogy jobban sikerült, de Wanda karaktere egyértelműen telitalàlat.

  SPOILER:
  Nekem kicsit furcsa volt Banner-Natasha romànca, úgy hogy Banner nagy szerelme Betty. Betty apja meg szerepelni fog a köv. Kapitàny részben.

  Tudom, talàn felesleges lett volna, de szivesen làttam volna Peppert is vàsznon, mert ugy beszélt róla Stark mintha különvàltak volna.
  SPOILER OFF
  Apró hiànyossàgok ellenére le a kalappal Whedon elött.

 7. Én nagyon elégedett vagyok vele, egyenrangú az első résszel! 10/10!

  SPOILER!
  Nem hittem volna hogy megtartják az első filmből a csituri “varázspálcát” és ismét fontos szerepe lesz. Sosem hittem volna hogy Natasha Bruce Bannerrel jön össze. Sajnáltam hogy Higanyszálnak meg kellett halnia. Furcsáltam hogy a film végén Hulk lelépett ki tudja hová.
  Örültem hogy Vízió teremtése pillanatától jó, és kihagyták azt a részt, hogy kezdetben gonosz volt.
  SPOILER VÉGE.

  Én az új arcokkal nagyon elégedett vagyok, Skarlát Boszorkány, Higanyszál és Ultron is szerintem tökéletesen van kivitelezve a módosított eredet (és Higanyszál esetében a más szinész) ellenére. Remélem Vízió és Skarlát boszorkány megmaradnak a folytatásokban is. Személy szerint nagyon örültem hogy Natashának az előző résznél fontosabb szerepe volt itt. Imádom őt. Kár hogy saját filmje nem lehet. De nem adom fel a reményt hogy 2020 után mégis lesz. És eme film folytatásait is nagyon várom.

  • SPOILER!!!

   Thanos felveszi a végtelen kesztyűt és valami ennyit mond,jó , akkor megcsinálom egyedül. Erről lenyilatkozták, hogy két kesztyű van és ez nem az ami Asgardban van.

   • Az eredetiben azt mondja hogy “Fine. I’ll do it myself”
    Ezt úgy fordították hogy egyedül? Mert nem egészen azt jelenti.

 8. Tegnap néztem meg a filmet én is. A kritikával egyet értek jó popcorn mozi volt, látványos, de a 3D nem sokat tett hozzá. persze nem azokat a hatásvadász képsorokat vártam, mint amikor direkt a képedbe robban egy csavar, vagy hasonlóak, de azért látványosabb térelválasztásokat. A másik pedig, amit sérelmeztem kicsit, hogy Ultron tényleg nem tűnt akkora ellenfélnek, mint ahogy korábbról megismertem.

  Nem is értem a fejeseket a marvelnél, ha egyszer szerződtetnek egy rendezőt, aki már tett le az asztalra is… akkor minek kontárkodnak bele a munkájába? Most majd kereshetnek más rendezőt…

  Mindent egybevéve nekem is tetszett a film, de a Disney szaga és a PG13 messziről bűzlik róla

  • Whedon korábban is mondta már hogy mással is akar foglalkozni. Ha az Infinity Wars-t is ő rendezné akkor kb. 2011 és 2019 között mást nem csinálna csak Marvel filmet. Én megértem hogy rendezőként más tervei is vannak. Plusz én nem hiszem hogy az első rész forgatásakor kevesebbet szóltak volna bele a munkájába.

   Amúgy a filmet én megnéztem 2D-ben, 3D-ben és IMAX 3D-ben is és nekem is a 2D-s verzió tetszett a legjobban.

  • Amúgy már találtak rendezőt hisz már tudjuk hogy az Infinity Wars-t a Russo tesók dirigálhatják le.

 9. Érezhető volt a filmen a rengeteg kivágás. Kár, hogy ennyire beleszóltak Whedon dolgába. Így már én sem csodálkozom, hogy nem vállalta a többi film levezénylését. Még a rendezői változatot megnézném ebből. Nem lett ez rossz film, csak olyan jó sem. Azért érdemes szerintem moziban megnézni. Ez erre készült, nem otthon ülve kell a monitoron kifolyatni a szemünket.

 10. A Marvel amúgy nem szokott bővített verziókat kiadni. Állítólag Alan Taylor is szerett volna egy Rendezői Változatot a Thor 2-höz de nem engedték neki.
  Meg asszem Whedon is azt mondta hogy lesz ugyan sok kimaradt jelenet a Bosszúállók 2 DVD-n de nem lesz Bővített verzió.

 11. Az elsőt is darabokra lehetett volna szedni, ha nem szippant be a hangulat. De oltári jó szórakozás volt. Itt a másodiknál már jobban előjöttek a hibák, alaposan megvagdosták és nem volt felemelő érzés. Inkább olyasmi volt, hogy na itt vannak a Bosszúállók, garantált milliárdos bevétel. Talán máris elkezdődne a hanyatlása a képregényfilmeknek?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *