10

Röviden: Fekete leves

feketelevesAmikor Andy Vajna bekerült a magyar filmgyártásba, úgy gondoltam, hogy ő lesz az, aki mozgásba hozza a magyar akciófilmet. Hiszen több klasszikusból vette ki a részét az elmúlt évtizedek során. Sajnos jelen pillanatban nem tűnik úgy, hogy ebből lesz valami. Habár időnként jön egy-egy darab, de gyorsan kiderül, hogy a próbálkozásnak nagyobb volt a füstje, mint a lángja. Az Európa Expressz kisiklott, a Zuhanórepülés pedig beleállt a földbe. Mivel ez utóbbi rendezőjével született a Fekete leves, így nem túl sok reményt lehetett fűzni hozzá. Majd jött a meglepetés.

Novák Erik szűkös büdzséből, két hét alatt forgatta le a produkciót, a színészek pedig szabadon improvizálhattak. Valószínűleg előttem ezerszer leírták, hogy Guy Ritchie korai műveiből merítettek ihletet. DJ gigantikus pókeradósságot halmoz fel, amelyet gyorsan törlesztenie kellene. Ám pénze nincs, de kapóra jön egy ajánlat, ha elvégzi a melót, szép summa üti a markát. Társakra van szüksége! De honnan tudna segítséget szerezni? A diliházból!

Megemlítem néha, hogy egy filmnek kifejezetten jót tesz, ha látszik a lelkesedés és a színészekről lerí, hogy élvezték a forgatást. A résztvevőkről látszik, hogy jó hangulatban telt a két hét, örömmel vettették bele magukat az improvizációba. Szórakoztató szövegeket hallhatunk, mindenki ügyesen hozza a rá bízott feladatot, a jelenetek jól eltaláltak, kellőképpen humorosak, olykor morbidak. Mindezt jó adagnyi droggal, erőszakkal és keménykedéssel megspékelve. Néhány helyen kissé döcög és nyikorog, de abszolút nem zavaró, hogy amatőr filmről van szó, megvan a sajátos hangulata és atmoszférája. 70 %

10 komment

 1. Ne felejtsük el, hogy Andy Vajna csak és kizárólag Mario Kassar társaságában volt képes “valaki” lenni. Ez az ember nem sztárproducer, nincs éleslátása filmeket vagy forgatókönyveket, rendezőket vagy ötleteket illetően – egy senki. Ezt persze a “Kassar-évek” miatt nem látjuk, hiszen akkoriban ment a szekér és Vajna neve összeforrt ilyen Terminator meg Rambo-dolgokkal, jogosan.
  A lényeg.
  Vajna Mario Kassae nélkül egy senki. Ezt az utóbbi években szépen bizonyítja is. Nézd, akinek van tehetsége a választásokhoz és a sikerhez, az nem fogja csak úgy abbahagyni – a talentum egy életen át elkísér, maximum “hullámzik kicsit”, hiszen nem lehetsz örökké csak a csúcson. Azonban Vajna azt követően, hogy megszűnt a haversága Kassarral, zuhant a ‘csába bele – sosem volt sztárproducer, de még csak említésre méltó producer sem.

  Ezért tart ma ott a magyar filmgyártás, ahol van. Ezért nem képes ő felemelni, tenni bármit is. Most komolyan. Hát lássuk már be, hogy nem ért hozzá! Akkor meg mit várunk? Ezzel az erővel te is mehetnél a posztjára, vagy a sarki hentes Metzgerei Pista Bácsi, mert tök mindegy. A szint hasonló lenne.
  Elnézést a véleményemért, ez egy filmes magazin, nem akartam belecsapni a lecsóba, de ez a véleményem a srácról.

  • Az egykori nagy akció kasszasikereket készítő filmesek mostanra alig érdekelnek valakit. Néhányan DVD-s alkotásokban folytatják karrierjüket, páran még a mozikban erőlködnek. Szerintem Vajna csinálta a legügyesebben. Nyilván soha nem fogja belátni, hogy számára már nem terem babér odaát, viszont itthon talán eléri, hogy jobb magyar filmek szülessenek. Én bízom benne. Pár év múlva kiderül, hogy jól tettem-e.

   • sztm már kiderült, az elmúlt időszak magyar filmjei ótvar nagy bukták, és sajnos szörnyű rosszak lettek kivétel nélkül. (egyedül a van valami… jó állítólag, de ezt nem láttam)…

    sajnos be kell látni, h egyelőre nincs itthon senki aki tudna egy normális, legalább közepes forgatókönyvet írni.. fogalmam nincs mikor lesz újra igazán jó hazai film,. olyan amit bármikor szívesen beteszek a lejátszóba, vagy ha elkapom a tv-ben akkor jó érzéssel ott ragadok előtte.
    pedig tehetségekből nincs hiány, főleg színészek és operatőrök szintjén (sztm nagy andrásnak már rég amerikában lenne a helye)… de a rendezők és a forgatókönyvírók sajnos nagyon nem tudják h mit akarnak. állandóan sírnak a pénzen, pedig nem kell feltétlenül nagy lóvé egy filmhez. rengeteg példa van rá.

    persze értem a dolgot, túl ritkán dolgoznak, és ha összejön egy projekt, akkor abba bele akarnak zsúfolni mindent.

    van személyes tapasztalat is, egyszer benne voltam egy fimben, nyertünk kisfilmes pályázaton támogatást, végül filmművészetin végzett arcokkal készült el.
    amikor megjelentem a forgatáson nem hittem el h mit látok. mindenféle asszisztensek, segédrendező, segédvilágosító, koordinátor, tököm tudja… össze volt boronálva egy akkor tömeg, mintha hollywoodi filmet forgatnánk. erre tapsolták el az összes lóvét, a forgatási napok számával pedig spóroltak. mondanom se kell a végeredmény egy nagy rakás fos lett.

    nah, ezért is rosszak a magyar filmek. a filmművészeti irgalmatlan elavult, begyöpösödött stb..

 2. Nem hiszem, hogy egy hozzá nem értő ember, aki a múltjában sem tud felmutatni (egyedül) bármiféle sikert, képes lenne átlátni a magyar filmgyártást és ezt “felkarolni”. Még ha ő nem is Vajna lenne, hanem a legendás és profi Kassar, akkor sem lenne egyszerű dolga – de így, hogy csak a múltjából élve sütkérezik, szemmel láthatóa azt sem tudja, mit csinál és miért, nem fog menni a szekér.
  Forgatókönyvíró pályázatok pedig voltak és lesznek is, ez nem az ő érdeme. A dolog ott kezdődik (íróként mondom ezt), hogy nem tudsz forgatókönyvet írni, ha nincsen alapanyagod. Márpedig picsogó karakterek, családi ál-összeveszések, megcsalások és ostoba helyzetkomikumok nem igazán merítik ki az “alapanyag” fogalmát. Egyszerűen itthon (otthon) nincs elegendő történet, ami megfilmesíthető és eladható. Ha valaki ilyen sikeres producer, illene tudnia, hogy ma már belső piacra nem gyártunk, a külföldi piac pedig érzékeny. Jobb lett volna valami nevesincs norvég, dán vagy holland producert felkérni erre a tisztségre, akik csináltak is valami maradandót a múltban – egymaguk, nem mások vállán kapaszkodva.

  De ez csak a személyes véleményem, bár ha utánanézel, elég sok dologban egyet fogsz érteni.

 3. Tényleg lehetne egy poszt a Vajna-féle “magyar film-reform” körbejárásáról. Mit szóltok?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *