13

Top 10 focifilmek

2014-06-top-10-foci-vbIgen, tudom, kétmeccsnyit máris késtünk a poszttal, de mi sem mehetünk el ama tény mellett, hogy focivébé van. A világ lakossága ilyenkor két részre szakad: fanatikusokra és érdektelenekre, akik négy hétre hangos kiabálások vagy csöndes duzzogások közepette tűrik el egymást. A maradéktól most tehát egy kis türelmet kérünk, a többieknek pedig mezeket fel, íme tíz film rangsor nélkül, amely e csudálatos és kiszámíthatatlan játék körül forog!

írta Nikodémus

6:3, avagy játszd újra, Tutti! (1998)

Tutti (Eperjes Károly) őrületét csak az értheti meg, aki szurkolt már csapatnak életre-halálra. Tímár Péter filmje édes-bús nosztalgiázás az ötvenes évekről, ahová egy időutazásos véletlen folytán kerül főhősünk. S miközben kézről kézre adják a kor karikatúráig egyszerűsített szereplői, kiderül, hogy nem csak a gólokat tudja előre. Hanem mást is, amiből a film egyik legmegrendítőbb jelenete kerekedik.

2014-06-top-10-hatharom

Régi idők focija (1973)

Elvesztettük az 54-es vébédöntőt, oda az igazság. Minarik Ede (Garas Dezső) mosodás mindent beáldoz azért, hogy imádott csapata, a Csabagyöngye SC bejusson az első ligába: megélhetése, munkája, tisztessége is odalesz. De mit bánja ő, amikor egy személyben lehet szertáros, edző, menedzser, szurkoló, és teli torokból üvöltheti: Hajrá, Csabagyöngye! Sándor Pál zseniális szatírája burleszket kever a húszas évek mozivilágával, de amikor az allegorikus zárójelenetben vert seregként hazaérkezik a válogatott, hiába ismételgetjük, hogy kell egy csapat. Hisz oda az igazság.

2014-06-top-10-regi-idok-focija

United (2011)

Van az úgy, amikor a foci tragikus hirtelenséggel veszt fontosságot. Van egy óra az Old Trafford falán, amely 1958. február 6. 2 óra 12 percet mutat. Ennek a sztoriját meséli el James Strong sallangmentes filmje: Sir Matt Busby (Dougray Scott) csikócsapatának épp a felívelés kezdeti szakaszában kellett megbirkóznia egy felfoghatatlan katasztrófával. Azóta tudjuk, hogy Manchester vörös felében a United szónak súlyos többletjelentése van: a minden tragédiából erőt merítő, rendíthetetlen egységet és elszántságot jelképezi.

2014-06-top-10-united

Két félidő a pokolban (1961)

Ha az imént a sport eltörpülését ecseteltem, most annak hatalmassá növekedéséről kell írnom. Náci hadifogságba esett munkaszolgálatosok határozzák el, hogy a Führer szülinapján megmérkőznek fogva tartóikkal Ónódi (Sinkovics Imre), az egykori csodacsatár húzódozik az edzői feladattól, ám végül beadja a derekát. A meccs pedig különleges jelentőségűvé válik. Ahogy Fábri Zoltán kitűnő filmje is, mellyel kapcsolatban köztudott az amerikai remake (Menekülés a győzelembe, 1981), az azonban kevésbé, hogy Fábri filmje is táplálkozott valahonnan: egy szovjet filmből, mely igaz történeten alapszik.

2014-06-top-10-ket-felido

Barátom, Eric (2009)

Hasonló felemelkedéstörténetet mesél el Ken Loach is, a kor és a helyszín azonban egészen más: Eric Bishop (Steve Evets) elvált postásként dolgozik, élete kész káosz, és kollégái végső kétségbeesésükben a király segítségét kérik. Aki meg is érkezik, mégpedig vörös mezben és Eric Cantona-álarcban. Hohó, de nézd csak, az ott tényleg Cantona! Loach kisrealista ábrázolásmódja éles és szándékos kontrasztot képez a futballsztárok álomvilágával, ám hitet tesz az őszinte csapatjáték jellemformáló ereje mellett. Monday értő kritikáját érdemes újra elolvasni. Operation Cantona!

2014-06-top-10-looking-for-eric

Puskás Hungary (2009)

Ugyanebben az évben készült egy film egy másik, talán még hatalmasabb ikonról. Ha e nevet külföldön meghallják, mindjárt barátságosabbak a magyarral (csak Barcelonában ne próbálkozz vele…): Puskás Öcsi tényleg a legnagyobb volt, életpályája filmvászonra kívánkozott. Almási Tamás dokumentumfilmjének fontos erénye, hogy modern, pergő és informatív, ráadásul az Aranycsapat-korszak mellett Öcsi emigrációját és nyugati sikereit is bőségesen bemutatja, eddig soha nem látott képanyaggal. Kötelező házi feladat minden magyar futballszeretőnek.

2014-06-top-10-puskas-hungary

Magyarfutball, a 91. perc (2006)

Ahogy ez a dokumentumfilm is, mely párban kezelendő az előzővel: a régi dicsőség megidézése mellett kijózanítóan hat a jelenlegi magyar futballvalóság feltérképezése. Muhi András Pires filmje kicsit fapados, de jó szándékú tényfeltáró alkotás sok-sok beszélő fejjel és az összefüggések fejtegetésével, de ha már 2006-ban is a 91. percben voltunk, akkor mit mondjunk most?…

2014-06-top-10-magyarfutball

Az isteni Diego (2007)

Ha Dél-Amerikában a foci vallás, akkor Diego Armando Maradona minimum egy isten, de legalábbis félisten. Meg van erről győződve Tati (Ignació Benítez) is, aki egyszerű favágóként egy monumentális fagyökérzetben meglátja az isteni Diego sziluettjét. Kifaragja, és útra kel vele szerte Argentínában, hogy a szívroham miatt kórházban lábadozó példaképnek átadhassa. Carlos Sorin filmjében nincs meccsközvetítés, nincs mindent eldöntő gól, helyette sajátos szociografikus utazás van a kortárs Argentínában – egy országban, ahol a foci vallás, és mindenki hívő.

2014-06-top-10-diego

Futball faktor (2004)

S hogy ez a vallás sötét fanatizmussá is válhat, elég bizonyíték a gyakran társadalmi feszültségeket leképező, sőt, generáló és kiteljesítő szurkolói csoportok viselkedése. Tommy Johnson (Danny Dyer) identitást, barátokat, szórakozást és közösségi élményt talál szurkolótársai között, s Nick Love brutális filmjében az a szörnyű, hogy itt maga a futball már senkit nem érdekel. A lényeg a botrány, a bosszú és a vér. Armida kritikája itt olvasható.

2014-06-top-10-futball-faktor

Az elátkozott Leeds United (2009)

Mi a Mourinho-varázslat titka? Zseni vagy jó dumájú kókler Verebes Józsi? Utóbbi kérdés szintén felmerül Brian Clough (Michael Sheen) esetében, aki a hetvenes évek legendás Leedsén hagyta ott a keze nyomát. A Peter Morgan jó ritmusú forgatókönyvéből, Tom Hooper által rendezett film színes-szagos bevezetés a sport világába, miközben elegánsan kivitelezett bukástörténet.

2014-06-top-10-damned-united

Most Ti jöttök!

13 komment

 1. Lehet, hogy a top tízbe nem fér be, de nekem kuriózum (már filmtörténetileg) a Menekülés a győzelembe.
  Nem, nem a fodros szájú miatt, nem is a filmben szereplő futballsztárok miatt…
  Egyrészt azért, mert ez a Két félidő feldolgozása, másrészt mert az MTK focistái játszották a nácikat.

   • Igaz, láttam és mégsem vettem észre… nekem ebben mindig az MTK, mint náci a kulcs… 🙂
    Lényegében az a kérdés izgatott leginkább a poszt alapján, hogy mi a futballfilm? Hogy miért nem kapnak helyet a top 10-ben az ún gyerekfilmek… Holott a Vad focibanda, vagy a Dugó, a csodacsatár… jól sikerült mű, akárcsak a Csavard be, mint Backham.
    Én pl a Futball faktort nem tudom még a futballhoz sem kötni jó szívvel…

    • Csak azokról akartam írni, amiket láttam. Amiket említesz, azokhoz még nem volt szerencsém.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *