10

Futball faktor (2004)

Nincs bennem semmi egyedüli, az unatkozó harmincas pasikhoz tartozom, akik perspektíva nélkül melóznak, akiket a hétvége, az alkalmi szex, a sör és a kokó tart életben… meg az hogy néha szarrá vernek valakit.

Ezzel a mondattal indít Tommy Jhonson és nekem azonnal beugrik a Trainspotting. Tudom nem kéne összehasonlítani, mégis, már az első öt percben olyan érzésem volt, mint amikor a azt kezdtem el nézni. (A film persze nagyon messze elmarad a Trainspottingtól, de ez most mellékes.)

Tommy (Danny Dyer) Chelsea drukker és megmagyarázza mit miért… figyeljétek:

Mit csinálhat az ember szombaton?

Kiverheti a farkát a videóklippekre és kerülgetheti az asszonyt, aki már beletörődött a szexmentes házasságba, elköltheti a lóvéját kebabra, nyerőgépekre és lotyókra, de ki a fasznak kell ez?… Én inkább ezt választom, Tottenham idegenben… imádom.

 

A film bemutatja a drukkerek (vagy nevezzem őket foci huligánoknak?) hierarchiáját. Azt, hogy hogyan épül fel egy-egy fanatikus rajongói tábor- kicsit gengszteresre sikerült, mikor kártyázás közben, szivarfüstben beszélik meg a nagy “öregek” kiből váljon vezető és kiből ne- és persze bepillantást nyerünk a drukkerek múltjába is, kinek hogy telt a gyerekkora, miért és hogyan lett szurkoló, stb., majd rengeteg verekedést láthatunk. Töménytelen mennyiségű kokó, sör és még több gyűlölet fűszerezi a filmet, de azt hiszem egyszer érdemes megnézni.

Tanulság?

Futball huligánkodni nem egy életbiztosítás és különben sem a fociról szól…

10 komment

  1. Nekem bejött ez a film, imádom ezeket az arcokat. A Huligánok szerintem egy kicsit túlmagyarázott, amerikanizált, lightosabb verziója ennek. Tényleg jó film az is, de én a kettő közül erre a csiszolatlan kis filmecskére voksolnék. Spontánabb, lazább, szimpatikusabb. Csak az erősebb nem számára élvezhető, a Huligánok uniszex.

  2. inkább a Huligánooook??? Az FF 100x jobb szerintem, leginkább a vége fejezi ki a különbséget, amit most nem írhatok le nyilván. A Huligánok egy amerikai, nagyon PC, nagyon mese, a Football Factory pedig a vérvalóság, őszinte, kemény. Mondom, leginkább az utolsó öt percek miatt.

  3. Szerintem jó film. Mert átadja a hangulatot, az életérzést… Még ha kissé csiszolatlan is. De ami tetszik benne, hogy nem ítélkezik. A nézőre bízza. És ez így van jól.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *