3

A Lego kaland (The Lego Movie)

legokaland

A modern kor gyermekei előbb találják meg a számítógép bekapcsoló gombját, mint a hagyományos játékokat. Nem szeretnék belekezdeni egy ‘Bezzeg az én koromban’ litániába, kissé szomorú, hogy néhány szülő nem arról beszél, hogy a fia milyen csodálatos várat húzott fel legókból, hanem arról, hogy milyen szépen átállított néhány dolgot a monitoron. És ha szétnézünk a nagyobb áruházakban, látható, hogy egy legokészlet nem az egykori kis apró építőelemekből áll, hanem sokkal nagyobbak, mint 10-20 évvel ezelőtt.

Kissé felemás érzés volt, amikor bejelentették a LEGO-kaland animációs filmet. Habár lehet örülni, hogy megpróbálják terjeszteni az „igét”, úgymond szeretnék rávenni a fiatalabb korosztályt, hogy összerántson egy kisebb várost. De ugyanakkor félő volt, hogy ötlettelen, „lovagoljuk meg a trendet”-szerű elképzelés, élvezhetetlen végeredmény születik. És ehhez még hozzá kell tenni, hogy mostanában az animációs műfajban alig akad emlékezetes darab.

„Szipi, szupi, szuper” – éneklik napestig a kis sárga figurák. Megszokott menetrend szerint, úgymond használati utasítással a kezükben élik mindennapjaikat. Ugyanúgy nevetgélnek az elnyűtt poénokon, mint hetekkel ezelőtt és ugyanazt az életvitelt űzik nap, mint nap. Emmett építőmunkás a szokásos rutin szerint tengeti életét, majd alaposan meglepődik, amikor akaratán kívül afféle Neoként belecsöppen egy világmegmentő akcióba.

Nem bízta a Warner a véletlenre. Belepasszíroztak mindent, amit csak lehetett. A Star Warstól kezdve a Hello, Kitty-ig át egészen a szuperhősökig rengeteg ismert és klasszikus figurát vonultat fel. Érthető, hogy megpróbáltak minden korosztály figyelmét felkelteni és a temérdek ismert karakter behozatalával felkorbácsolták az érdeklődést is. Azonban a nagy nyüzsgés abszolút nem lett erőltetett, igazán élvezetes Batman vagy éppen Kitty jelenléte.

Emmett nagy kalandjai földön, vízen és levegőben zajlanak, a Phil Lord és Chris Miller rendezők kellemes tempót diktálnak. A nyaktörő üldözés több legóvilágon keresztül zajlik, előfordul, hogy járműt a közelben fellelhető elemekből eszkábálnak össze, amely a későbbiek során némi változtatással átalakulhat másféle utazóeszközzé. Hoppá, de hiszen pont ezt csináltuk az apró kockákkal gyerekkorunkban. Ha esetleg sokat tologattuk az összepakolt verdát egy kis kreativitással máris égen suhanó gép lett belőle.

A Rontó Ralph-hoz hasonlóan az igazi geekek vigyoroghatják végig a játékidőt, hiszen rengeteg utalást láthatunk, illetve hallhatunk és a humorral sem bántak szűkmarkúan. Az előzetes félelmek nagy megkönnyebbülésre nem váltak valóra. Azonban a tökéletes szórakozás mégsem valósul meg, erősen ront az összképen, hogy a készítők nem tudták megállni, hogy csakis az építőkockák között maradjunk és kiléptek a való világba. Nem kellett volna! Mindaddig felhőtlen szórakozást nyújtott a LEGO-kaland és könnyedén legyűrte a lehetséges akadályokat. A bosszúságok ellenére érdemes lenne még egyszer megnézni, hátha több utalást és részletet vennénk észre.

imdb: 8,1
rottentomatoes:  96 %

Büdzsé: 60 millió dollár
Amerikai bevétel: 256 millió dollár
Összbevétel: 462 millió dollár

3 komment

  1. Gondoltam, hogy írok róla, de megelőztél. 🙂 Egészen meglepően jó lett, ha az első 20 percet kibírja az ember, akkor nagyon jó kis klisé-kiforgatós mozi kerekedik belőle. Pörög az egész, jók a poénok, viccesek az utalások. Nekem még a filmvégi önreflexív szál előtérbe türemkedése is tetszett, hiszen pont a Lego lényegéről és a gyermeki fantáziáról szól.

    • Akkor inkább a Great Beauty-t kellett volna választanom:) Nekem nagyon nem tetszett, hogy Ferrell és gyermeke ennyi időt kaptak. Tök jó lett volna abban a hitben lenni, hogy létezik egy legovilág. Ráadásul ezek szerint a történéseket apa és fia felváltva találta ki. De akkor meg felvetődik a kérdés: Emmett miért bír mozogni a való világban? Nekem zavarosan hatott ez a része és ezért csökkent az élvezeti faktor.

  2. Szerintem egészen fantasztikus lett a Lego kaland. Az élő szereplős rész külön mélységet ad a történetnek, a film végi csattanó poén pedig nagyszerű kitérés a sablon befejezés elől.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *