8

Rontó Ralph (Wreck-It Ralph)

rontóralph

Sok-sok évvel ezelőtt már azzal is órákat el tudott lenni az ember, ha a tenisznek vagy ping-pongnak nevezett játékban két fehér vonalat tologatva erősen koncentrálva azon volt, hogy elé álljon a labdának hívott fehér pöttynek és az ne menjen ki a pályáról. Majd jött a Pac-Man, amely irgalmatlanul jó szórakozás volt (sőt, még mindig az), talán a Donkey Kong masinákba is sok érmét dobáltatok a játéktermekben és a Tapperben gyorsan töltögettétek a vendégkörnek a söröket és otthon a Street Fighter közben sok joystickot leamortizáltatok. A Rontó Ralph az a film, amelyet azok tudnak maradéktalanul élvezni, akiknek a Mario, Chung-Li vagy a Paperboy név mond valamit.

Ralph nem más, mint a Fix It Felix arcade-játék egyik központi alakja. A hatalmas alak 30 éve talpal és rombol folyamatosan, de a nagy hős a jómunkásember, Felix, aki kalapácsával secperc alatt kijavítja a hibákat és az okozott károkat. Hiába fontos eleme a programnak, sajnos Ralphot nem becsülik sokra, a hatalmas melákot gyakorlatilag lenézik és semmibe veszik. Éppen ezért elhatározza, ha törik, ha szakad ő bizony bebizonyítja, hogy többre képes a rombolásnál és tud csillogó-villogó medált szerezni. Ki szeretne lépni a gonosz szerepkörből néhány pillanat erejéig. Más helyeken próbálkozik, ám ezzel csak azt éri el, hogy veszélybe sodor más játékvilágokat.

Rich Moore gyakorlatilag a Toy Story alapötletét vette át, csak ezúttal a nem babák és plüssállatok kalandoznak, ha épp nincs ember a közelben, hanem bitekből összetákolt figurák. Csak egy gond lehet: a mostanság kissé takaréklángon égő Pixar helyett a saját renoméját lassan tönkrevágó Disney égisze alatt készült az animáció. Nem mintha eddig is gond lett volna a kép világgal, de a legutóbbi próbálkozásokat (Hercegnő és a béka, Aranyhaj) sokan a földbe döngölték a giccsességük, csöpögős történet, a ténylegesen unalmassá vált klisék és esetleg a nem túl szimpatikus karakterek miatt. Hiába a korrekt bevétel, a fejeseknek lépni kellett, hiszen ez már presztízskérdés és nem olyan korban élünk, ahol egyedül a Disney logó alatt készülnek animációk.

Ezúttal tényleg kreatív elmék ültek össze, hogy megalkossanak egy olyan Disney produkciót, amely a többség ínyére lesz. Cukormázas és szirupos tálalás? Mintha Moorék direkt ilyesmiben gondolkodtak volna, de némileg kifigurázva azokat. A történet nagy része ugyanis egy olyan arcade-játékban játszódik, ahol minden finom édességből, csokiból, fánkból és cukorból áll, a gyors versenyautóktól kezdve a nagy fákon át a palotáig. Vicces a Heroe’s Duty („jön az FPS-nézet) akcióhősnője és a kalapácsával mindent megjavító Félix duója, de nem lehet egy rossz szavunk sem Ralph és a programhibának tűnő vidám kislány párosa is.

 

A kicsik egy teljesen élvezhető és izgalmas animációs filmet kapnak, a felnőttek ugyanúgy tudják élvezni, ráadásul a nosztalgia, a temérdek utalás és kikacsintás miatt talán még egy fokkal jobban is, mint a fiatalabb korosztály. Azt kell mondanom, hogy a végső cél is teljesült! Úgy vélem, hogy a készítőknek nem csak a pénzbedobós arcade-játékgépek megidézése volt az elgondolása, hanem azt is el akarták érni, hogy másfél órára, mindenki gyereknek érezze magát. Mission Accomplished! Legszívesebben elővenném a régi Commodore-omat és nem tartom kizártnak, hogy a végén sokaknak megjön a kedve egy jó kis Mariózáshoz. Sajnos a Csiperke Királyságbeli vízvezetékszerelő kimaradt, de több utalás is volt rá, a folytatásból nem hagyják ki.

imdb: 7,9
rottentomatoes: 86 %

Büdzsé: 165 millió dollár
Eddigi amerikai bevétel: 187 millió dollár
Eddigi összbevétel: 435 millió dollár

8 komment

 1. Nagyon jó a kritika. Érezni belőle a lelkesedést a film iránt. Sajnos nekem mégis kicsit csalódás volt. Több utalást vagy inkább karaktert vártam a régiek közül. Mert a trailer nagyon azt sugallta, hogy itt valami csodálatos dolog történik, de sajnos Ralph és a kiscsaj karaktere nem annyira ütős, mint lehetne. 10/7

 2. Vonakodva néztem meg, de ritka kellemes meglepetés volt. 9/10 részemről, csak ajánlani tudom minden korosztálynak!

 3. Mint hatalmas C64, illetve általánosságban véve számítógépes játék rajongó egyszerűen oda voltam a filmért, különösen a 8-bites hanglatáért. Annak a világnak a megteremtése melyben a kábelen keresztül utaznak egyik gépből a másikba, a Pacman pálya a gyűlésterem és az elosztó az állomás, csillogó kreatív elmékre, temérdek befektetett energiára vall. Ezt a részét szerettem a legjobban. Kicsit bántam, hogy nem tekinthettünk be mégtöbb arcade játékba és hogy a mese lecövekelt cukorországnál, mégis megelégedettséggel töltött el, hogy ilyen tisztelettel kezelik a retro ill mpdern világ játékának témáját.
  Nálam 85/100.
  …ééés jöhet valamiféle folytatás. 🙂

 4. Összességében tetszett, kicsit meg is könnyeztem, de valami mégis hiányzott. Túl sok játszódott a cukormázban, lehetett volna változatosabb is a környezet, de legalábbis valami más.

 5. Az utóbbi évek legjobb animációs filmje, de persze az akadémia a totál átlag Meridának adta a díjat. Mondjuk ez a filmből semmit sem von le. Mindenkinek ajánlom.

 6. Nem egészen egyenletes, de nagyon kellemes meglepetés volt a film. Valóban, kicsit sok volt a cukormáz (még ha ki is figurázták), és a sztori a végére igen hollywoodi lett, de az utalások, a karakterek, a világok mind-mind arra utalnak, hogy ezen a filmen sokat gondolkodtak, és olyanok csinálták, akik szívvel-lélekkel odavoltak az arcade-játékok és a Commodore-korszak iránt. Nekem ez valahogy kimaradt az életemből, de ugyanúgy élveztem. Erre kéne haladni a Disneynek, és akkor talán a Pixar trónja is meginog.

 7. Mivel alapvetően egy animációs filmről van szó szerintem direkt nem akartak több játékba belemenni, mivel attól félhettek, hogy nem lehet majd követni. Inkább teletömték egy rakat ismert figurával.:)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *