2

Bosszútól fűtve (Dead Man Down) – írta Mini Me

0dmd1

Kerik László (Colin Farrell) két éve elvesztette a családját, amikor egy ingatlanspekulációra és kábítószer-kereskedelemre szakosodott banda, albán végrehajtókkal meggyilkoltatta lányát és feleségét. Azt hitték a férfi is meghalt, ám tévedtek és László, felesége nagybátyjának (F. Murray Abraham) támogatásával immár Victor álnéven beépült a bandába. Sőt hallgatagsága és megbízhatósága révén már a főnök, Alphonse Hoyt (Terrence Howard) bizalmasává avanzsált. Miközben a bandavezér folyamatos fenyegetéseket kap névtelen levelekben, megpróbálja kideríteni kinek is állhat útjában és igyekszik lecsapni ezekre az ellenfeleire, illetve bűntársaira. A banda tagjai azonban egyre fogyatkoznak és időközben kiderül, hogy a végrehajtó albánok is hasonló fenyegetéseket kapnak. Mindennek a hátterében László személyes bosszúja áll, aki kockára téve akár életét is, ki akarja végezni az összes felelőst. Bosszúhadjárata közben ismerkedik meg a balesetéből lábadozó Beatrice-szel (Noomi Rapace), aki meglehetősen furcsán indítja a kettejük között mérsékelten kialakuló románcot. Felszínre kerülnek a régi sérelmek és sérülések, a motivációt jelentő tragédiák és sorscsapások, amelyek elvezetnek minket nézőket a végkifejletig.

0dmd2

A film nem egy klasszikus darab. Szépen adagolt, lineáris és egyszerű történetvezetés jellemzi. A karakterek közül csak László és Beatrice története kidolgozott, ez mindenképpen a film pozitívuma, ugyanis a többiek meglehetősen jellegtelenek. A két főszereplő egymással folytatott viszonyának alakulása viszont meglehetősen jól kerül ábrázolásra. A nő által csak végrehajtóként látott férfi, aki nem több mint személyes bosszújának eszköze, szép lassan a szívéhez nő. Farrell és Rapace közös jelenetei a film legjobbjai. Nem eget rengetően drámaiak, sem romantikusak, mégis gördülékenyek és élvezhetőek. Az akciójelenetek közepesek, a rosszfiúk csak rosszak. Jó fiúk pedig igazából nincsenek. A barátság ábrázolása László és Darcy (Dominic Cooper) között elnagyolt, nem látunk mögötte semmilyen bizalmi, baráti szálat, csak azt hogy Darcy is családos ember. Armand Assante cameoja nem rossz, de csak azért mert végre láthatjuk őt „rendes” mozifilmben is újra. Valójában az egész film érzelmi és értelmi mozgatórugója nem is a bosszú vagy az ahhoz vezető út, hanem a lelki sérült és a testi sérült felek egymásra találása és közös útkeresése. Vagyis két filmet látunk, az egyik egy snassz bosszúfilm, közepes akciókkal, jellegtelen szereplőkkel és tucatkarakterekkel, míg a másik egy lassan csordogáló romantikus történet, két hitét vesztett emberről, akik egymásban remélik megtalálni a rég elvesztett boldogságukat.

0dmd3

Egyértelműen a film hibája, hogy a készítők egyszerűen annyira igénytelennek bizonyultak, hogy a magyar főszereplők dialógusait sem tudták rendesen megcsinálni. Ugyan meddig tartott volna Farrellnek és a többieknek, rendesen akcentus nélkül bemagolni néhány mondatot a nyelvünkből. Bezzeg Beatrice és anyja párbeszédeinek nagy része tökéletes franciasággal hangzik el a filmben. A dramaturgia sok helyen hibás, a történet tele van buktatókkal, a logika csak addig működik amíg a filmet egyik jelenetről a másikra lökdösi. A rendezés gyenge, de ez talán köszönhető a gyenge forgatókönyvnek. Amennyiben jobb dialógusok, kidolgozottabb karakterek lennének a filmben, egészen jó történet kerekedhetne ki az egészből. De így mindössze Farrell és Rapace rajongóknak ajánlott, egyszer nézős, gyengén megkomponált akció-dráma-bosszú-romantikus sztori.

imdb: 6,5

rottentomatoes: 38 %

2 komment

  1. Az elején nem sok jó reméltem, ugyanis a jamaikai bandával való összecsapásból semmit sem lehetett látni, szerencsétlenül volt vágva. Mondtam is, hogy ha ilyen lesz abbahagyom. De sikerült egy elég jó krimi-thrillert összehozni, ám a vége ide nem illett.
    Spoiler: Farrell autóstúl érkezik a házba, majd mindenkit lelövöldöz. Ejnye. Ha e helyett lett volna valami más, simán az év egyik legjobbja lehetett volna, de így is emlékezetes, 75 %

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *