18

Néhány franchise, amely eljutott a negyedik részig

Idén jön a Halálos iramban 6 és a Die Hard ötödik része. A futószalagon gyártott horrorszériákon kívül nem túl sok franchise mondhatja el, hogy legalább öt részt fel tudna mutatni, már a négy is szép teljesítmény. Nézzünk néhány franchise-t, ami eljutott a negyedik felvonásig (-horror).

Halálos fegyver: Roger Murtaugh eleinte nem igazán kedvelte új társát, a forrófejű, öngyilkos hajlamokkal bíró Martin Riggs-t, de a két zsaru végül szépen összecsiszolódott. Richard Donner négy részen keresztül küldhette őket akcióba, két lövöldözés között (és közben) lehetett derülni a vicces szövegeken. A minőséget a negyedik részre is tudták tartani, ám ott már erősen érződött, hogy a srácok tényleg „öregek már ehhez a szarhoz”.

Esély még egy részre?: 5 évvel ezelőtt merült fel folytatás lehetősége, akkor Mel Gibson határozottan nemet mondott, majd kiderült, hogy Donner már leszállított egy szkriptet, de Joel Silver producer bevágta a kukába és eleve egy másik rendezőt keresett a projekt élére. Majd kiderült, hogy Shane Black-re bíznák a szkriptet és ebben már teljesen új színészeket szerződtetnének, Columbus Short lehetett volna Murtaugh fia. A Warner most éppen a rebooton gondolkodik, Will Beall írja a forgatókönyvet, ugyanazok a karakterek lesznek benne, de teljesen más színészgárdát szerződtetnek le.

Amerikai pite: Jim 1999-ben került intim közelségbe a forró pitével, majd miután haverjaival sikeresen elveszítettek szüzességüket, még két alkalommal tértek vissza, hogy megdolgozzák rekeszizmainkat. A harmadik felvonás gyengébb pénzügyi mutatói után egy ideig DVD-n, Stiffler öccsökkel folytatódott a franchise, majd a teljes színészgárdát visszahozták a negyedik mozis felvonásra.

Esély a következő részre? Mindenképpen lesz, az Universal hivatalosan is bejelentette, hogy Jon Hurwitz és Hayden Schlossberg írja és rendezi az újabb pités részt.

Rambo először még csak egy kisváros seriffje ellen vette fel a küzdelmet, majd Kambodzsában és Afganisztánban tett rendet. A méregdrága (63 millió dollár, ami akkoriban a legdrágább film volt) Rambo 3 a kasszáknál sem szerepelt valami fényesen és a franchise kedvelői közül is sokan lehordták. Sylvester Stallone karrierje éppen egy mély gödör alján pihent, amikor úgy gondolta, hogy a vietnámi veterán megérdemelne egy szép visszatérést, egy méltó lezárást.

Esély a folytatásra?: Sly kezdetben még benne lett volna, később meggondolta magát, mindenesetre a Millenium Films bejelentette, hogy vele vagy nélküle, de lesz ötödik rész. Legutóbb Stallone ismét a fedélzeten volt, de elmondása szerint még nem tudta, hogy az R5 egy Nincs bocsánathoz hasonló film legyen vagy pedig olyasmi, ahol átadja a stafétabotot valaki másnak.

Rocky: A 70-es években vált világszerte ismertté a bokszoló, több folytatást is megélt, majd 1990-ben John G. Avildsen vezényletével leforgott a franchise legrosszabb darabja. Sly szintén úgy érezte, hogy egy bokszlegenda megérdemel egy korrekt lezárást.

Esély a folytatásra?: 2009-ben Sly még így nyilatkozott: “Tudom, hogy miután már elmúltam 60 valószínűleg hülyét csinálok magamból… Tudom, hogy ez vicces és mindenki nevetni fog ezen. Nevetnék én is rajta, de azt is tudom, csak akkor lehetek sikeres, ha még így öregen is el tudom játszani Rocky-t.” Ám az akciósztár végül meggondolta magát, talán azért mert az Expendables-szel van elfoglalva, talán azért, mert a stúdió közölte vele, hogy a film nem lett nyereséges, nincs profit, nincs részesedés (24 millióból készült és 155 milliót hozott). Stallone úgy fogalmazott, ha a fejesek közlik vele, hogy Ukrajnában 50 milliót költöttek a reklámra, akkor azt neki muszáj lenyelnie.

Indiana Jones: Dr. Jones 1989-ben szögre akasztotta ostorát, sok izgalmas kalandon ment keresztül, felkutatta a frigyládát, bemerészkedett a végzet templomába és a Szent Grál után kajtatott. A trilógia több száz millió dollárt termelt világszerte. A harmadik után egy ideig fel sem merült, hogy el kellene készíteni a negyediket, majd az ezredfordulót követően beindult a projekt szekere. Forgatókönyvírók adták egymásnak a kilincset, rengeteg történetvázlat került az iratmegsemmisítőbe, még végül nagy nehezen összetákolták a szkriptet. Habár a koponyás sztori szépen teljesített a kasszáknál a rajongók egy része földbe döngölte Spielberg rendezését.

Esély a folytatásra? Spielberg és Harrison Ford sem zárkózott el a folytatástól és George Lucas is elvileg hozzálátott az új történethez. Ám Lucas nemrég hivatalosan is nyugdíjba ment, ráadásul ha abból indulunk ki, hogy már a negyedik szkriptjét is évekbe tellett összehozni nem valószínű, hogy Jones visszatérne. Ráadásul Ford sem lesz már fiatalabb, túl van a 70-en és valljuk be, kicsit vicces lenne, ha 80 évesen csattogtatná ostorát. Tudni kell, hogy hol a határ.

James Bond: Azt hiszem felesleges bemutatni Őfelsége titkosügynökét, aki évtizedeken keresztül védelmezte Angliát, a királynőt és a világot. A 007-es legutóbbi akciója bámulatosan sok embert érdekelt, nagy meglepetésre átlépdelt az 1 milliárd dolláros bevételen:

Esély a visszatérésre: Mindenképpen, egyelőre még Daniel Craiggel.

Ha Michael Dudikoff, akkor Amerikai nindzsa. Országos cimborájával, Steve James-szel leszámoltak néhány tucat nindzsacuccban ugráló statisztával, majd a főgonoszt is elkapták. A harmadik felvonásban már David Bradley ütögethette öklével a felsorakoztatott ellenfelek arcát, majd a negyedikben ő és Dudikoff egyesíthette erejét. Biztos, ami biztos még jött egy ötödik is, ami után már a készítők is belátták, hogy nem igazán tudnák kihúzni a franchise-t a szánalom tengeréből.

Esély a folytatásra?: Dudikoff úgy 2002 óta nem csinált semmit, de az Expendablesben még felbukkanhat. Ha a producerekben van egy kis humorérzék akkor nindzsaként, ami után hirtelen felbuzdulva esetleg jöhet az Amerikai nindzsa 88 1/7.

A DreamWorks egyik legjobb dobása az volt, hogy elkészítették a Shreket. A legrosszabb pedig az, hogy nem is bírtak megállni a negyedikig. A nagy zöld ogre és a folyamatosan dumáló Szamár első találkozása valóban ötletes és sziporkázó volt, de a minőség minden egyes újabb résszel egyre csak romlott. Mindenesetre a negyedik még kitermelt 750 milliót.

Esély a visszatérésre? Egyelőre nem terveznek újabb részt, inkább a Csizmás, a kandúrral próbálták valamelyest továbbvinni a „sok-sok ismert mesehős egy filmben” elképzelést, de hazai földön eléggé alulteljesített, ennek ellenére fél milliárdot csak összekapart világszerte. Tavaly Guillermo Del Toro azt mondta, hogy már van néhány szkriptvázlatuk a következő részre, de hivatalos bejelentés még nem volt. Nem is kell azt erőltetni.

Mission: Impossible: Az akciócsoport népszerű sorozata alapján Brian De Palma forgatott le egy mozifilmet, amelyben már nem Jim Phelps, hanem egy fiatalosabb ügynök, Ethan Hunt hajtotta végre a hajmeresztő mutatványokat. Phelps ugyan benne volt, de a széria kedvelőinek a morgásával mit sem törődve árulóvá tették. Hunt folytatta tovább a lehetetlen küldetéseket, de a harmadik csalódást keltő eredményei után Tom Cruise és a stúdió összerúgta a port, egy ideig arról is volt szó, hogy mással helyettesítik, majd 2011 végén megérkezett a negyedik, közel 700 millió dollárt termelve világszerte.

Esély a folytatásra? 100 %, a Paramount mindenképp akarja, Cruise pedig biztosan nem mond nemet. Eléggé megszedte magát az eddigi filmekkel, ráadásul mostanság nem nagyon jött össze neki a siker.

Clint Eastwood több klasszikust is letett az asztalra, Piszkos Harryként kultikus figura, a hetvenes évek elején mutatkozott be a vásznakon, több szöveget a mai napig idéznek belőle. Két évre rá érkezett egy valamivel gyengébb folytatás, majd Eastwood még háromszor bújt bele Harry bőrébe. A Holtbiztos tipp utolsó rész már nem igazán kellett volna.

Esély a folytatásra? A színész kijelentette, hogy elzárkózik a folytatás elől. Egyszer viccelődve beszélt arról, hogy az ötödik felvonás szólhatna arról, hogy Harry visszavonult és horgászgat…vagy a járókeretével üldözi a bűnözőket.

A karib-tenger kalózai: A kalózos téma jó ideje nem foglalkoztatott már igazán senkit Hollywoodban (a sok bukta miatt), amikor Jerry Bruckheimer összetrombitálta Gore Verbinskit és Johnny Depp-pet a Karib-tenger kalózaira. A nép odavolt a fantasy-kalandfilmért, Jack Sparrow kapitány így újra feltámolyoghatott a vásznakra, ám a nagy sikerre való tekintettel a Disney rábólintott arra, hogy a két folytatást együtt vegyék fel. 2011-ben befutott a már erősen rókabőr-szerű negyedik felvonás is, ami a 3D erejétől hajtva csak összehozott 1 milliárdot.

Esély a folytatásra? Mi az hogy, a Disney már ki is tűzte a premiert 2015 július 10-re. Depp benne lesz.

Egy generáció nőtt fel a Rendőrakadémián röhögve, a balfék, de felettébb lelkes fakabátok sok mulatságos percet szereztek a nézőknek. Mahoneyval az élen mindig sikerült megakadályozni Harris hadnagy mesterkedéseit és megtisztítani a várost a bűnözőktől. A 80-as években hatszor is visszatértek Lassard parancsnok aduászai, majd néhány év pihenő után 1994-ben Moszkvában tettek rendet, ám ez a rész már nagyon nem kellett volna. 1997-ben azért még érkezett egy 26 részes sorozat ráadásnak.

Esély a folytatásra? 2007-ben Paul Maslansky producer egy interjúban megemlítette, hogy gondolkozik egy nyolcadik filmen, 2008-ban Steve Guttenberg megerősítette, hogy be van tervezve a következő felvonás és ő írja a forgatókönyvet. 2010-ben Guttenberg már azt mondta, hogy y David Diamond és David Weissman foglalkozik a szkripttel, majd tavaly év elején a New Line hivatalosan is közzétette, hogy Scott Zabielski lesz a rendező. Afféle rebootként képzelték el a filmet, amire visszahoznák a régi tagokat, de ezúttal új színészek állnának a középpontban. Michael Winslow 2012 márciusában úgy nyilatkozott, hogy novemberben látnak hozzá a forgatáshoz és Shaquille O’Nel fogja megformálni Hightowert, mivel időközben Bubba Smith sajnos elhunyt. Jó ideje nem jött semmi új info a projektről, nem tudni, hogy most éppen mi a terv.

Hegylakó: Milyen szépen indult Christopher Lambert karrierje. Pedig ha sejtette volna, hogy tetovált fejű barlanglakó bölcsességek helyet hülyeségeket összezagyváló szektavezér (Szellemlovas 2.) lesz.. Lambert a Hegylakóval tett róla, hogy elinduljon a sztárrá válás útján és az emberek is megjegyezték a nevét. Sajnos a folytatások egyre lejjebb és lejjebb adták a minőséget, de a sok marhaság ellenére még maradtak rajongók. Lamberttől időközben Adrien Paul vette át a stafétabotot, a sorozat után még 2007-ben megérkezett az ötödik film is, ami után lepihentek a halhatatlan fejvagdosók. Még jó, ennél mélyebbre már nem tudtak volna süllyedni.

Esély a folytatásra?: Nem, nem, e helyett megkapjuk a remake-et. Arc Marcum és Matt Holloway vetették rá magukat a forgatókönyvre 2008-ban, majd a Summit Mellissa Rosenberggel íratta át a szkriptet és 2011-ben már a mozikban akarták tudni a filmet. Justin Lin üldögélt a rendezői székbe, majd egyéb elfoglaltságai miatt távozott, helyére Juan Carlos Fresnadillo lépett. Jelen állás szerint 2014-ben várható a film, Ryan Reynolds lesz a főszereplő.

James Cameron és Arnold Schwarzengger nevét még nem túl sokan ismerték a filmbizniszben, mikor hozzáláttak a Terminátor filmnek. A kisköltségvetésű sci-fi szépen hozott a kasszáknál és több robotos produkció is másolta. Cameron 100 milliós költségvetést harcolt ki a folytatásra, ami hozta is a vártakat, de a rendező és a franchise útjai ezután elváltak, de Schwarzeneggerrel csak megvalósult a sokak szerint gyenge harmadik rész, a negyedikből kimaradt, mivel éppen Kaliforniát kormányozta.

Esély a folytatásra? Erőltetik. Habár az intő jelek már megmutatkoztak a harmadiknál és a negyediknél a jelenlegi jogok birtokosa, az Annapurna csak megpróbálja az ötödiket összehozni. Schwarzenegger benne van, rendező még nincs. Ha 2018-ig nem lesz film, a jogok visszakerülnek Cameronhoz.

18 komment

 1. Amerikai pite folytatast nagyon varom, de en ugy tudtam hogy a kaszaknal bukta volt a folytatas.

 2. Nagy fekete nyálkás cuccok savval az ereikben, különböző helyszíneken embereket esznek? 🙂
  Valószínűleg nem én leszek az egyetlen akinek a poszt láttán rögtön ez ugrik be. 🙂

  • Az Alien horror kategória, azokat alapból ki is hagytam. A Star Wars és ezzel együtt a Star Trek is tudatosan maradt ki, de már meg nem tudom mondani, hogy miért:)

   • Teljesen jogos. A Star Warsot valamiért egyébként én sem tekintem franchise-nak, igazából szerintem a Disney-s adásvételtől számít annak, addig inkább George Lucas egyszemélyes agymenése volt. Talán azért mert valahol egy történetet mutatott be, nem különálló eseményeket, mint az összes többi film a cikkben.

 3. Halálos fegyver új gárdával? Bűn kategória, kösz nem! Hegylakó remake jöhetne de Reynolds nem igazán passzol a szerepre. Egyszer az életben igazán eljátszhatná egy skót is azt a skótot.

 4. Másik: Természetfölötti képességekkel megáldott, fényes karddal csapkodó, cölibátust fogadott szerzetesek különböző testrészeket vágdosnak le, nagyon messzi, nagyon-nagyon régen. 🙂 Ennek 6 része is van. 2 év múlva jön a hetedik.

 5. A Hegylakóval csak egyetlen probléma van, mégpedig hogy teljes egészében úgy volt jó, ahogy anno megalkották. Szóval tehetnek bármit, de ha mondjuk a film alatt végig nem a Queen szól, vagy ha PG-13 -asra csinálják (mert ma már azt is ki lehet nézni belőlük)akkor bukta. Sok olyan régi film van, amihez egy-egy rock banda olyan zenét, vagy főcímdalt csinált, ami nélkül nem lett volna akkora siker.

 6. Simán ide lehetne írni a Star Wars-t és persze a Star Trek-et is, ami összesen 11… lassan 12 filmmel büszkélkedhet, igaz az utóbbi 2 már új vizeken evez, de akkor is a franchise tagja.

 7. Jó kis lista, de szerintem kategóriákba kellett volna szedni. Elég lett volna elsőre az akciófilmekre fókuszálni, és akkor nem maradnak ki ilyenek, mint a Death Wish vagy a Bourne széria, vagy a Mad Max. Hamár a Halálos iramban meg a Die Hard az ötletadó. 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *