4

Csak egy maradhat – 30 éves a Hegylakó

highlanderA héten 30 éves lett a Hegylakó. Amerikában 1986. március 7-én mutatták be, hozzánk csak három év elteltével, 1989. január 26-án futott be. De legalább láthattuk. Készült néhány folytatás, amelyek inkább beárnyékolták az első rész fényét és volt élőszereplős, illetve rajzfilmsorozat is. Mindenesetre tény, hogy a szülinapos produkció klasszikussá vált, bár a premier után egyáltalán nem tűnt úgy, hogy erre évtizedekkel később is emlékezni fognak.

Christopher Lambert játszhatta az 1518-ban született skót Connor MacLeodot. Egy csatában halálos sebet kap, amiből csodával határos módon gyorsan felépül. Klánja kitaszítja, később a Sean Connery által alakított Juan Ramirez spanyol elmondja, hogy ő is a halhatatlanok sorát erősíti. Minden sebből fel tud gyógyulni, csak úgy halhat meg, ha levágják a fejét. A legenda szerint csupán egy maradhat közülük, és a győztes megkapja méltó jutalmát.

A kezdetek

hegylakoGregory Widen írta az akkor még Shadow Clan címen futó forgatókönyvet az UCLA szkriptíró programjának keretein belül és 200.000 dollárért sikerült eladnia. William Panzer producer mondta el egy interjúban, hogy Widen nyaralása közben éppen Skócián utazott át, egy múzeumban megállt egy páncél előtt és elgondolkodott rajta, hogy miképp viselkedne egy ilyen fickó manapság? Ekkor ugrott be a Halhatatlanok ötlete, akik titkon köztünk élnek.

Az eredeti sztori sokkal erőszakosabb és komorabb volt. Connor nem 1518-ban, hanem 1408-ban született. Apjával és anyjával él, Heather nem is létezik. Egy Mara nevű lánynak ígérték, aki elutasítja őt, mikor kiderül, hogy halhatatlan. Connort nem száműzik, hanem saját elhatározásból hagyja el a települést. Richard Tupin néven él és pallos a fegyvere. Ramirez 1100-ban született spanyol lett volna és nem 896-ban napvilágot látott egyiptomi. Kurgan pedig Knight-ként volt ismert hidegvérű gyilkos. A halhatatlanoknak lehetett volna gyerekük, és a szkriptben volt egy flashback jelenet, amiben Connor egyik fia temetésére megy. Ezen túlmenően, ha megölik egymást, nem történik semmiféle különleges dolog, és nincs is semmiféle végső díj. Amikor Connor legyűri Knight-ot éles, égető fájdalmat érez, de a néző nem tudja megmondani, hogy maradt-e minden a régiben.

Először a Marillion brit rockcsapatot kérték meg, hogy vegyen részt a soundtrack elkészítésében, de nem tudták vállalni, mivel éppen turnéztak. Steven Rotherty gitáros később kifejezte, hogy mennyire sajnálja a dolgot. Az énekes, Fish egy kisebb szerepet is eljátszhatott volna, de nem tudott erre időt szakítani. Így esett a választás a Queenre, a Princes of the Universe számuk pedig a sorozatban is hallható volt. Az együttes csak egyetlen dalt rögzített volna, de eléggé inspirálóan hatott rájuk a film, így további dalokat is írtak hozzá. Minden tagnak megvolt a kedvenc jelenete és kifejezetten ezekhez a pillanatokhoz komponálták a szerzeményeket.

Akad néhány perc, amelyek kimaradtak a filmből. Van egy párbaj, amiben láthatjuk Yung Dol Kim ázsiai halhatatlant. filmbe nem került bele és később más egyéb felvételekkel együtt megsemmisült egy tűzben. Kim éjjeli őrként dolgozik egy New York-i irodánál, itt hívja ki párbajra Kurgan. Csak néhány képkocka maradt meg. Kihagyták Connor, Katagir és Bedsoe partizós pillanatait. És azt sem hagyták be a végső változatban, hogy Connor megmutatja Brendának katanáját szeretkezésük után.

A fogadtatás

Amerikában nem aratott sikert, megbukott, a kritikusok lehúzták. Ebből a verzióból 8 percnyi anyag hiányzik is, csak később, a film 10. évfordulóján adták ki DVD-n rendezői változat néven. Európában viszont eléggé rákaptak a produkcióra és később, amikor Amerikában kiadták videón szintén nagy figyelmet kapott, eléggé szép bevétel folyt be.

Karrierek

lambertChristopher Lambert 1984-ben szerzett hírnevet a Tarzan, a majmok urával. A filmet 3 Oscarra jelölték. Majd Luc Besson rendezésében, a Metróban játszott, amiért Cézar-díjat kapott. Alig beszélt angolul, amikor kiválasztották Connor MacLeod szerepére. A Hegylakó után jött néhány B kategóriás, de szórakoztató alkotás, néhány közülük még a mai napig ismert. Ki kell emelni a Fortress sci-fi akciót és a Gyilkosság lólépésben filmeket, illetve a Fenegyerekek akciót, amelyben Mario Van Peebles-szel lövöldözhetett. Ő volt Raiden a Mortal Kombatban. A 90-es évek második felére erős lejtmenetet produkált karrierje, bár még egy korrekt thrillert össze tudott hozni a Hegylakó rendezőjével, Russell Mulcahy-vel (Feltámadás). Az utóbbi időben egyetlen említésre méltó alkotást sem lehet felhozni tőle, a Szellemlovas 2-ben nyújtott alakításáról is jobb, ha elfeledkezünk.

connerySean Connery volt a legnagyobb név a csapatban, mögötte volt már jó néhány akció, sci-fi, katasztrófa-és kalandfilm. A Hegylakóval csak öregbítette hírnevét és még olyan alkotások álltak előtte, mint az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag, az Aki legyőzte Al Caponét, Vadászat a Vörös Októberre, Gyilkos nap. A szövetség képregényfilm után visszavonult, és nem tűnik úgy, hogy megszakítaná a nyugdíjas éveit. Érdekesség, hogy Connery jeleneteit egyetlen hét alatt kellett felvenni, mivel a színész csak így ért rá. Fogadást kötött a rendezővel, hogy ennyi idő nem lesz elég ahhoz, hogy rögzítsék jeleneteit. Connery vesztett.

brownhighlanderClancy Brown formálta meg Krugant, a rettenthetetlen, kegyetlen halhatatlant. Majdnem visszautasította a szerepet, mivel már a Frankenstein menyasszonya forgatása alatt kiderült, hogy allergiás az úgynevezett protézisragasztóra, ami miatt három hétre le is állították a horror forgatását. A Hegylakó munkálatai alatt is kellett volna protézist viselnie. Mulcahy elmondása szerint a forgatócsoport úgy érezte, hogy a színész átlényegült Kurganné és jó néhányan nem is akartak a közelébe menni. Brown első komolyabb filmje a Hegylakó volt, ezt követően Walter Hill rendezővel dolgozhatott a Különös kegyetlenséggel thrilleren, a Kék acél esetében Kathryn Bigelow irányíthatta, A remény rabjaiban Hadley kapitányt alakíthatta, de benne volt a Csillagközi invázióban is. A 90-es évek közepétől átnyergelt a sorozatokra, részese volt a Föld 2-nek, a Gargoyles-nek és a Mortal Kombatnak. Az utóbbi időben inkább a hangját adja animációs szériákhoz (mint pl. Az utolsó léghajlító, Batman, Fecsegő tipegők). A Warcraft filmben ő lesz Blackhand.

hartRoxanne Hartra bízták Brenda Wyatt patológus szerepét, aki nyomoz a New York-i „fejvesztések” kapcsán. A 80-as években Broadway előadásokban játszott, többek között a Passion-ben, amiért Tony-díjat kapott. 1982-ben részese volt az 5 Oscarra jelölt Ítéletnek, majd jött a Hegylakó. Jobbára a tévés projekteket részesítette előnyben, de benne volt a Magasfeszültség horrorban és Az igazi dramedy-ben. 1994-től 1998-ig Camille Shutt nővért alakította a Chicago Hope-ban. Megfordult jó néhány szériában egy-két epizód erejéig, 2010-ben és 2011-ben a Hung-ban tűnt fel, legutóbb pedig a Hogyan ússzunk meg egy gyilkosságot egyik részében láthattuk.

mulcahyRussell Mulcahy klipkészítőként vált ismertté, dolgozhatott Duran Durannal (The Wild Boys), Elton Johnnal (Simple Life), Bonnie Tylerrel (Total Eclipse of the Heart), Billy Joellel (Allentown) vagy éppen a The Rolling Stones-szal (One Hit). 1979-ben tette le az asztalra a Derek and Clive Get the Horn-t, majd 1984-ben jött a Pokolszülött vaddisznós horror, amelyet olykor még manapság is felemlegetnek. Két Hegylakó film után Denzel Washingtont és John Litghow-ot eresztette össze a Visszakézből akcióban. Ezt követően sem a Blue Ice-cal (Michael Caine-nel a főszerepben), sem A tuti balhéval (Kim Basingerrel) nem tudott sikert elérni, Az Árnyék képregényadaptáció pedig csúnyán leszerepelt a kasszáknál. Átnyergelt a tévéfilmekre és sorozatokra, utolsó mozifilmje a Resident Evil 3 volt. Jelenleg a Teen Wolf szériával foglalkozik.

Gregory Wilden nem volt termékeny író. A Hegylakó után már csak egy-két forgatókönyvet adott ki kezei közül. Három évig tűzoltóként dolgozott, ebből merítve ihletet vetette papírra a Lánglovagokat. Majd leforgatta Az angyalok háborúját, ami több folytatást is megélt, de csak a második rész mellett tartott ki producerként. Idén viszont újra hallhatunk felőle, az OtherLife sci-fi forgatókönyvéhez volt köze.

4 komment

  1. Fenyő Jánosnak köszönhettük az első részt amit a Vico forgalmazott. Persze előtte azért narrátoros verzióban is láthattuk ezt a remek filmet. Mai napig nézhető alkotás.

  2. Ez meg is hozta a kedvem, hogy újrázzam. Amellett hogy az első rész klasszikus, Ironside miatt a második részt is csípem, a negyedik pedig egyenesen a kedvencem, magát a sorozatot is szerettem.

  3. A Hegylakó franchize-ban azt nem értettem soha, hogy mi értelme annak az ötletnek hogy “levágom a fejét és az ereje átszáll belém”, mikor ez egy nagy hazugság, kár volt kitalálni. Hiába a látványos villámok, meg üvöltözés, a győztes hallhatatlan sem erősebb, sem szívósabb nem lett. Például az élőszereplős tévésorozatban Duncan Mcleod megölt vagy harminc hallhatatlant, állítólag megkapta az erejüket, de a legkevésbé sem lett erősebb, sem szívósabb ,sem okosabb, mint a sorozat legelején. Szóval ez az alkotóelem a filmekben, sorozatokban max dísznek volt jó, semmi másra.

    • Amennyire én emlékszem azért nehezebben győzte le a vele egykorú halhatatlanokat, mint azokat akik csak rövidebb ideje voltak még halhatatlanok.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *