7

30 éves a Halálos fegyver

halalosfegyverposter

Éppen 30 éve, hogy Martin Riggs és Roger Murtaugh találkozott. Előbbi öngyilkosság gondolataival foglalkozó, felesége halálán túllépni nem tudó forrófejű legény, utóbbi pedig családos, már a nyugdíjba vonuláson merengő visszafogottabb fickó. Mennyire vannak közös nevezőn? Az elején nem kedvelték egymást és ezért (is) veszekedtek folyton és magukban próbálták eldönteni, hogy vajon mennyire nincs képben a partnerük, de aztán szépen összecsiszolódtak, összebarátkoztak és már-már úgymond szórakozásból vitatkoztak. Természetesen a szócsaták mellett szétrúgták a Los Angeles-ben tanyázó gazfickók valagát, még akkor is ha túl öregek ehhez a szarhoz. Ennek örömére röviden nézzük át az első rész érdekességeit.

A kezdetek

halalosfegyverkep1985 nyarán írta meg Shane Black a forgatókönyvet, a Piszkos Harry inspirálta és egy városi westernben gondolkodott. Az eredeti változat 140 oldalra rúgott és a történet komorabb, az akciójelenetek pedig látványosabbak, hosszabbak voltak. A legvégén még egy helikopteres üldözés is belefért, egy teherautóra pakolt kokainszállítmányt próbáltak elkapni Riggsék, majd a masina felrobban a Hollywood Hills-nél és a szer szépen lecsúszik a jól ismert feliraton. Blacknek nem igazán tetszett ez az első változat, ezért még átírta párszor.

Ügynöke több stúdiónak is elküldte, a szkript eljutott Mark Canton producerhez is, aki megmutatta Joel Silvernek. A sztori bejött nekik, de azért még arra kérték Blacket, hogy csinosítson rajta. Halálos fegyvert 250.000 dollárért adta el, sőt a folytatást is papírra vetette Warren Murphy regényíróval, azonban a stúdió túlságosan keménynek és sötét hangvételűnek titulálta, az sem tetszett a fejeseknek, hogy Riggst kinyírják a végén. Black állítása szerint sokak szerint ez a legjobb, amit valaha kiadott kezei közül, ám a Warnerrel nem voltak közösen nevezőn. A neten kering egy-két verzió, de egyik sem valódi, mivel Black művét soha nem tették közzé. Sajnos a franchise-nak búcsút intett, a további részeken már nem dolgozott.

Alakul a film

halalosfegyver1Leonard Nimoy-t nézték ki rendezőnek, azonban nem igazán akart akciófilmet készíteni és inkább elment megcsinálni a Három férfi és egy bébit. Richard Donner vállalta a rendezést, ő Jeffrey Boammal végeztetett még némi simítást a sztorin, de credit ezért nem járt. Boam leginkább humorral hizlalta fel a szkriptet, majd a második résznél őt kérték meg, hogy Black és Warren Murphy művét teljes egészében átírja.

Mel Gibsont Donner hozta a fedélzetre, mindenképpen szeretett volna vele dolgozni. Bruce Willis neve is szóba került, de ő nem került be a filmbe. Viszont pont erre utal a Haláli fegyver paródiában az a jelenet, amikor véletlenül az ő lakókocsiját lövik szét, majd elnézést kérnek tőle. Danny Glovert a szereposztó Marion Dougherty javasolta. A direktor azt mondta, hogy azonnal megvolt a két színész között az összhang, sokkal jobbakbuseyjoshua lettek a jelenetek. 1986-ban le is szerződtek a filmre, Los Angelesbe utaztak, hogy felkészüljenek és részt vegyenek két hónapos edzésen. Bobby Bass kaszkadőr-koordinátor készítette fel őket, még azt is elérték, hogy néhány zsarut elkísérhessenek járőrözni. Érdekességképpen megemlítem, hogy amikor Franco Zeffirelli főszereplőt keresett a Hamlethez és látta, hogy Gibson milyen kiválóan játssza az öngyilkosságot fontolgató zsarut, rögtön ajánlatot tett a színésznek.

Garry Busey kapta Joshua szerepét, aki eléggé kemény fickó. A színészt Oscarra jelölték a Buddy Holly történetében nyújtott alakításáért. Soha nem játszott még bűnözőt, mellesleg pont olyan alkatú színészt kerestek, akiről leri, hogy komoly gondot tud okozni Gibson számára. Számára pont jókor jött a felkérés, mert eléggé padlón volt a karrierje.

Michael Kament kérték fel a filmzene megkomponálására. Kamen éppen letudta a Hegylakót és szólt Eric Claptonnak is, mivel korábban egészen jó munkát végeztek az Edge of Darkness 1985-ös sorozaton. A karácsonyi dalt, vagyis a Jingle Bell Rock-ot Bobby Helms adja elő a film nyitányában.

Harcművész gondolatok

halalosfegyverbunyoAz előkészületek korai szakaszában Donner leszögezte, hogy a végső bunyónak különlegesnek és keménynek kell lennie. Willie Simmons rendezőasszisztens korábban tengerészgyalogos volt és különösen érdekelték a harcművészetek. Egyik jó barátját megkérte, hogy mutassa be tudását Donner előtt, a rendezőt sikerült meggyőzni, aki ennek hatására három személyt is leszerződtetett technikai tanácsadónak.

Cedric Adams capoeirát oktatott a színészeknek, Dennis Newsome a jailhouse rock elnevezésű technikát csempészte bele a bunyókba, Rorion Gracie pedig a jiu-jitsu-t tette hozzá az akciókhoz.

Kiadványok és szinkron

VHS-en és DVD-n többször is kiadták a filmet. DVD-n először 1997-ben jelent meg, 2000-ben érkezett a Rendezői változat, 2006-ban jött ki a Blu-ray. A magyar wikipedia oldalról kiderül, hogy miután bemutatták itthon az Halálos fegyvert, VHS-en is került forgalomba, de csak feliratos változatban. Az évek során három szinkron is készült. A Magyar Televízió szinkronjában Riggs Lux Ádám, Murtaugh Tolnai Miklós hangján szólal meg. Az Intervideo verziójában Gáti Oszkár, Murtaught Kránitz Lajos szólaltatta meg és végül a Forum Hungary már Sörös Sándort kérte fel Gibson szinkronizálására, Glovernél maradt Kránitz.

halalosfegyverszinkron

Alternatív jelenetek

Az alternatív nyitányban Riggs egy bárban iszogat egyedül, ahol beleköt néhány alak, de könnyedén leveri őket. Donner úgy gondolta, hogy kevésbé keményebb kezdet kellene, ezért amikor először találkozunk Riggs-szel a lakókocsijában ébred fel. A legvégén pedig Riggs azt mondja Murtaugh-nak, hogy ne menjen nyugdíjba. A rendező ekkor még nem gondolt arra, hogy lehetne folytatást gyártani és inkább annak fényében fejezte be, hogy látszódjon, hogy a két nyomozó jó barátok lettek. Ezek rákerültek a Halálos fegyver 4. DVD-jére is.

Van rendezői változat is, ami 117 perces, akad pár kibővített jelenet. Az egyikben Riggs felszed egy prostit, de ahelyett, hogy lefeküdne vele, inkább a The Three Stooges-t nézik meg.

Box Office

1987 március 6-án kezdett a film, a hétvégén 6.82 millió dollárt szedett össze, a Rémálom az Elm utcában 3. része 6.74 millióval volt a lista második helyezettje. A következő két víkenden is az első pozíciót szerezte meg, majd március 27-től a Nem látni és megszeretni vígjáték vette át tőle a stafétabotot. 65.2 millióval zárt Amerikában (a második rész 144 millióval gyűjtött össze), a nemzetközi színtéren még 55 milliót tett hozzá az eredményhez a 15 millióba került alkotás.

Body count: 26

És végül…

lethalweaponA negyedik rész után Gibson és Glover sem szeretett volna visszatérni, ennek ellenére a Warner elgondolkodott a folytatáson. Először 2007-ben merült fel az ötlet, majd 2009-ben már úgy hírlett, hogy maga Black írta meg a történetet, sőt a rendezést is rábízták. Tavaly egy interjúban elmondta, hogy lelkesen össze is hozott egy 62 oldalas anyagot. Viszont Donnernek is voltak ötletei, 2008-ban említette, hogy saját szakállára dolgozott a Halálos fegyver 5. részének a forgatókönyvén, de úgy fogalmazott, hogy kitúrták a projektből.

A Warner 2011 elején bejelentette, hogy megcsinálják a rebootot Gibson és Glover nélkül. Természetesen franchise-ban gondolkodtak és egy teljesen új szereposztással akarták eladni kvázi ugyanazt. Will Beall látott hozzá a forgatókönyvhöz, Justin Linre bízták a rendezést és úgy tűnt, hogy Chris Hemsworth lesz az egyik főszerepre. Végül ebből nem lett semmi. Viszont tavaly szeptemberben elindult a sorozat, ahol Clayne Crawford játssza Riggst, Damon Wayans pedig Murtaught.

7 komment

 1. Remek háttércikk, köszönjük.
  Halálos fegyver és Die Hard..kamaszkorom meghatározó filmélményei.

  • Az a második rész első szinkronja volt, ott Joe Pesci is Kautzky József hangján szólalt meg. Kicsit a magyar szöveg is erősebb volt.

 2. Nemrég vettem ezt is meg a Die Hard filmeket is Blu-rayen, a Halálos Fegyvert már újra is néztem pont azon apropóból hogy éppen 30 éves. Most is nagyon tetszett. És most láttam életemben először eredeti nyelven.

  Egyébként sokan dicsérik a sorozatot is de abba még nem néztem bele.

 3. Köszi az írást!
  Nagy kedvencem a film.

  A sorozatba egyáltalán nem akartam belenézni, de végül nagyon kellemesen csalódtam, és jelenleg ez az egyik kedvencem.

  • Az elején még gondolkodtam, hogy nézzem-e vagy sem. De úgy 5-6 rész után félbehagytam, totál középszer szerintem, nem rossz, de annyira nem érdekel, hogy érdekeljen.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *