1

Anilogue 2012 – A festmény (Le Tableau, 2011)

01-Le-tableau-1

Az Anilogue 2012 egyik egészestés versenyfilmje ez a varázslatos animáció. Egy festményben játszódik, aminek az alakjai életre keltek a festett világukban.

De nincs minden rendben kicsiny társadalmukban: a Festő ugyanis nem fejezte be a művét, egyes alakokat félkészen hagyott, míg mások csupán vázlatok. A Készek lenézik a Félkészeket, de még náluk is jobban megvetik a Vázlatokat. A Félkészek leginkább Készek szeretnének lenni és remélik, hogy meghúzhatják magukat amíg a Vázlatok szenvedik el az atrocitásokat, de nem sokára kiderül, hogy senki nem menekülhet meg a Készek tisztogatásától. Eddig ez egy elég egyszerű allegória az intoleranciára és a véletlenszerűen meghúzott társadalmi vonalakra, ami nagyon tanulságos a gyerek nézőknek, de egy felnőtt közönségnek túl leegyszerűsített lehet. De még így is megérné a belépőjegy árát a csodálatos impresszionista képi világ miatt, ami olyan 20. századi festőket idéz, mint Marc Chagall, Amedeo Modigliani, Pablo Picasso és Henri Matisse. Azonban a történetnek ez csupán a kezdete. Három figura, a kész Ramo, a félkész Lola és a vázlat Plume együtt indulnak megkeresni a Festőt, hogy megtudják, miért hagyta abba a művét és rávegyék, hogy fejezze be őket. Az események metafizikus fordulatot vesznek, amikor kilépnek a festményükből a műterembe, és útra indulnak a való világban és más festményeken keresztül, hogy megtalálják a teremtőjüket, és végül rájöjjenek, nincs rá szükségük, mert be tudják fejezni saját magukat.

Ami külön említést érdemel, hogy A festmény is digitális animációval készült, mégis egészen eredeti a képi világa, ami ékes bizonyítéka annak, hogy csak azért, mert valami CGI, még nem kell minden rajzfilmnek ugyanúgy kinéznie. A történetmesélésnek továbbra is csak a készítők fantáziája szab határt.

(R: Jean-François Laguionie, Franciaország, 2011, 76’)

A film látható az Anilogue 2012 Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon:

november 25, 17:00 Toldi mozi
(francia nyelven, angol felirattal)

 

Egy komment

  1. Nemrég sikerült pótolni. Kicsit több vizuális kreativitást vártam, és a sztorit meglehetősen szájbarágósan adják elő, de kellemes élmény volt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *