15

Bathory

A filmről röviden Koimbra is írt, a párdarabjáról szintén.

Báthory Erzsébet a az emberiség történetének legnagyobb női gyilkosaként bekerült  a Guinness Rekordok Könyvébe is. Áldozatai fiatal lányok voltak, megkínozta, megölte őket, megfürdött vérükben, hogy hosszú ideig fiatal maradhasson. A fennmaradt írások szerint vámpír volt. Nem akarta látni magát megöregedni, kastélyában minden tükröt összetört. Ez, persze csak legenda, a valóság elveszett az időben.

Nem tudom, mennyire a valósághoz hű Báthory Erzsébetről szól a film, valószínűleg rengeteg elképzeléssel színesítette az író-rendező-producer, Juraj Jakubisko, a filmet, bár állítólag a film készítése előtt négy évet a történet kutatására szánt. (Erre utal Caravaggio megjelenése is a filmben, aki nem valószínű, hogy ismerte volna a magyar grófnőt). A történészek, úgy gondolják, Erzsébet nem volt semmivel sem kegyetlenebb, mint korának más nemesei. Báthory Erzsébet (Anna Friel) története ott kezdődik, amikor 11 évesen eljegyezik, 15 évesen férjhez adják Nádasdy Ferenchez a harcos Fekete Béghez. Míg a férj folyamatosan háborúzik, napjai magányosan telnek, különböző boszorkányságokkal és növényekkel, orvoslással kezd foglalkozni. Az ország leggazdagabb nemese, vagyonát tekintve megelőzi magát a királyt is. Nem csoda, hogy Thurzó György (Karel Roden), a nemesek és az egyház is összeesküvést szőnek ellene. Miközben egy áldozatot mutat be a film, itt-ott megcsillantja a kegyetlenségéről szóló mendemondák alapjait is.

 

A szlovák-cseh-magyar-angol-amerikai koprodukcióban készült film oroszlánrészét a szlovákok készítették. Valljuk be, igencsak irigyek lehetünk, hiszen  az utóbbi években talán egyetlen magyar történelmi film sem sikeredett ilyen jól, mint ez. Nem mintha nem lennének hibái, hiszen az egész inkább egy igényes tévéfilm benyomását kelti, mintsem egy egyben megnézhető mozifilmét. Ám, a kétségtelenül túl hosszú történet még egyben tud maradni, a színészi alakítások pedig remekek. Különösen jók a jelmezek, a díszletek és természetesen a forgatási helyszínek adottságai, hegyvidékek, virágos, máskor hóval borított dombos mezők, kastélyok. A korra jellemző háborúskodásnak, csatajeleneteknek lehetünk tanúi.

A Báthory angol nyelven készült, de hallani szlovák akcentust és egy kevés magyar kifejezést, kiáltást és káromkodást is. A nevek szerencsére magyarul hangzanak, nem úgy, mint az Underworldben. Sajnos magyar színészeket nem ismertem fel a filmben, viszont Anna Friel tökéletes választás volt a főszerepre. Róla elhinném, hogy magyar, vagy magyar származású színésznő, bár nem az (imdb).  Feltűnik Franco Nero is, mint II. Mátyás, úgy látszik ő már elmaradhatatlan kelléke a magyarokról szóló filmeknek.

15 komment

 1. Tavaly januárban mutatták volna be, de aztán levették a premierek közül.
  Nekem a film tetszett, 70 %-ot tudnék rá adni. Én egyébként egy vérengzősebb, véresebb filmre számítottam, Bathoryt mégis úgy-ahogy ártatlannak mutatták be. Érdekes egyébként, hogy a közelben nem leltek a szlovákok megfelelő színésznőt?:) Mondjuk mi sem találtunk megfelelő Árpád vezért:D
  Julie Delpy is elkészítette egyébként a saját verziójú Báthory Erzsébetét, na azt nem ajánlom senkinek.

 2. nincs benne magyar színész, mondta a rendező nemrég a duna tv-ben, megvan nekem is már egy ideje, de nem néztem meg, na majd kerítek rá időt.

 3. megnéztem, tulképp tetszett, de inkább csak az elején volt benne kis magyar beszéd, háttérzajként, a cselédek nyelveként. Bezzeg a végén már szlovákul éneklős zene volt, nem bírták kihagyni magukat…(nem nekik kellett volna megcsinálni)
  Az a Thurzót játszó színész, aki a Spílerben az orosz maffiózó;)

 4. @koimbra: mert ártatlan is volt, koncepciós per volt az egész, birtokai kellettek.

  Amúgy én vagyok az egyetlen, akit a film csak Anna Friel miatt érdekel?:D Fóleg, mert látom le is vetközik:D

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *