0

InterCom hírlevél

A vágyak szigete: négy horror karambolja

Jeff Wadlow szereti ijesztgetni a nézőit, és az eszeveszett vagányság sem áll távol tőle: A Kick-Ass 2. után jó pár horrort írt és rendezett, legutóbb a Felelsz vagy mersz-szel hozta rá a frászt a mozinézőkre. Ez utóbbi film azért is fontos, mert a rendező itt dolgozott először együtt Lucy Hale-lel, és úgy látszik, jól ment a közös munka. A vágyak szigete (Blumhouse’s Fantasy Island: már a mozikban.) című horrorban Lucy már az egyik főszerepet játssza. Bár ezen a szigeten sok történet keveredik össze…
– Mivel a Vágyak szigetére érkező csapat minden tagja kérhet egyet, így én létrehozhattam egy őrült műfajgyűjteményt, és a horror műfaj legjobbjaira utalhatok – magyarázta a rendező a Bloody Disgusting újságírójának. – Aki figyel, észreveheti, hogy kalapot emelek a Fűrész, A bűn éjszakája és A pillangó hatás előtt is: a horroron belüli összes alműfajt egyszerre használom. Hiszen az alapsztorival tulajdonképpen arra kaptam lehetőséget, hogy kitaláljak legalább négy önmagában is filmre érdemes horrortörténetet, és összeütköztessem őket. És aztán megnézzem, mi lesz ebből az ütközésből: szerintem, elég vad lett…

A Phoenix család bulizik

Csak a legnaivabbak hihetik azt, hogy az Oscar-díj átadásának izgatott éjszakáján a tévében közvetített gálával véget is érnek az események. Akkor kezdődnek csak igazán! Los Angeles és környéke hatalmas, elegáns bulikkal van ilyenkor teli, a sztárok az egyik helyről a másikra mennek, mindenki más pedig küzd, hogy legalább az egyikre bejusson. Miután a Dolby Theatre kiürült, először – hagyományosan – mindenki a Governor’s Ball-ra indul: az Oscar-díjasok itt szépen sorba állnak, és kivárják, míg egy gravírozó egyenként felvési a nevüket a szoborra. Azután jönnek az újabb bulik hajnalig.
Joaquin Phoenix, akit a Joker-ben nyújtott hátborzongató játékáért mindenki a legesélyesebbnek tartott, és végül át is vehette a díjat, valószínűleg nem készült őrületes dorbézolásra, mert az anyukájával érkezett az Oscar-díj átvételére. A későbbi bulikat pedig végképp családi eseménnyé változtatta. A partik vendéglistái Phoenixekkel teltek meg: Joaquin magával vitte a nővérét, Rain Phoenix-et, a húgát, Summer Phoenix-et, felbukkant még két unokaöccse, és persze, ha már ennyi gyereke ott volt, végig velük maradt az elszánt polgárjog harcos, civilben a friss Oscar-díjas anyja, Arlyn Phoenix is. Joker új arca: a családcentrikus.

Mi kell egy Harley Quinnhez?

Távolabbról nézve a filmkészítés nagyon bonyolult dolog. Margot Robbie, aki nemcsak főszereplője, hanem ötletgazdája és producere is a Ragadozó madarak (Birds of Prey, már a mozikban) című, őrült Harley Quinn-filmnek, azért le tudja ezt egyszerűsíteni. Szerinte, három dolog kellett Gotham legkeményebb csajainak találkozásához: Szerelem, tudomány és alkohol.
Ahogy nemrég újságíróknak mesélte, már az Öngyilkos osztag készítése közben beleszeretett Harley Quinn figurájába, és rögtön az érdekelte, hogyan lehetne a figurára építve egy kemény csajos filmet összehozni. Amikor a Warner stúdió nyitottnak mutatkozott az ötletre, kutatni kezdett, hogy megértse, a figurát. Sam Shepard Szerelem bolondja című drámája volt az első ihletője, azután szakkönyveket olvasott és TED-előadásokra járt: olyan skizofrén nők előadásait hallgatta, akik a saját szakmájukban a betegségük ellenére is sokra vitték. Az Öngyilkos osztagot még be sem mutatták, amikor találkozott Christina Hodson forgatókönyvíróval. Bruncholni hívta meg, de jót beszélgettek: a pizzázásból mimosázás lett.
– Egy másfél órával később, egy átlagos szerda reggel, már mindketten részegek voltunk, és azóta is barátok vagyunk. És tudtuk, miről fog szólni a Ragadozó madarak: Harley Quinn (és új barátai) csodasztikus felszabadulásáról.

Mi kell egy Oscar-díjas jelmezhez?

Jacqueline Durran átvette az Oscar-díjat, és másnap nyugodtan kimehetett az utcára: őt nem szokták felismerni, és autogrammért zaklatni, pedig igazi sztár a szakmájában: az Anna Karenina filmváltozatának jelmezeiért már kapott Oscar-díjat és jelölték az élőszereplős A Szépség és a Szörnyeteg és a Büszkeség és balítélet ruháiért is. Most a Kisasszonyok (Little Women, még a mozikban) csodálatos ruhakölteményeiért szavazott neki díjat az Amerikai Filmakadémia tagjainak a többsége.
– Hét filmváltozat készült eddig a Kisasszonyokból, én korábban egyiket sem láttam – nyilatkozta a jelmeztervező az Oscar éjszakáján. – És munka közben mindent el is követtem, hogy ez így maradjon. Nem volt könnyű, szinte küzdenem kellett, hogy érintetlen maradjak, folyton jött valaki, és mutatni próbált egy képet, vagy részletet a korábbi filmekből. Nem győztem becsukni a szemem. Csak a könyvből akartam ötleteket gyűjteni, meg persze azokból, akik viselik a jelmezt. Igazából, az Oscar-t is nekik kellett volna megköszönnöm: ha nem Saoirse Ronan, Emma Watson, Florence Pugh, Timothée Chalamat, Meryl Streep viseli, amiket rájuk adtam, a ruhák sem játszottak volna ilyen jól…

IC Press

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *