0

InterCom hírlevél

Ragadozó madarak – az első reakciók

Végre jönnek a csajok! Eddig keveset láthatott a világ a Margot Robbie által kitalált új hangvételű DC-moziból, a már a címében is furcsán harsány Ragadozó madarak (és egy bizonyos Harley Quinn csodasztikus felszabadulásá)-ból (Birds of Prey (And The Fantabulous Emancipation Of One Harley Quinn), hazai bemutató a héten), de a legszerencsésebbek már megnézhették. A DC Universe-en lehetett pár korai előadásra lehet jegyet szerezni, és újságírók számára is tartottak már néhány szupertitkos vetítést. Vagyis megjöttek az első, rövid reakciók. És úgy tűnik, az alkotók megtalálták a siker receptjét.
Az első beszámolók szerint az eddigi DC-filmekhez (és Harley Quinn korábbi felbukkanásának helyet adó Öngyilkos osztaghoz) képest lazább, játékosabb, tarkább film készült, amely nem Margot Robbie szólója. Nagyon sok dicséretet kap a Vadásznőt alakító Mary Elizabeth Winstead (aki civilben a film nőgyűlölő főgonoszát alakító Ewan McGregor párja). A kritikusok által leggyakrabban használt jelzők a vagány, őrült, durva, dilis, tarka, gátlástalan, túlzásokba eső, vicces és gonosz. Abban többnyire nagy az egyetértés, hogy a film túlszárnyalta az Öngyilkos osztagot, nagyon jó a zenéje, őrülten látványosak az akciójelenetek, és mindenki talál majd benne valami neki tetszőt. Hamarosan meglátjuk.

A Rosszfiúk tartják magukat

Gyorsak és nem öregszenek: még két hét sem telt el azóta, hogy a mozikba került a Bad Boys – Mindörökké rosszfiúk (Bad Boys for Life, még a mozikban) és a Will Smith-Martin Lawrence páros fémjelezte akcióvígjáték alkotói kimondhatják: egyértelmű a siker. A film a világ mozijaiban átlépte a 200 millió dolláros bevételi határt: az Egyesült Államokban már megduplázta a premier utáni első hétvége eredményét, és több mint 125 millió dollárt gyűjtött, míg a világ mozijaiban már majdnem 100 millió dollárért vettek rá jegyet. A siker hatalmas, és nem mutatja fáradás jeleit: az akcióvígjáték már két hete őrzi a helyét az amerikai toplista első helyén, és az eddigi eredmények azt jelzik, hogy még hetekig fenn is marad a legjobb filmek listáján.
A műfaj rajongói persze örülnek, és örülhetnek a következményeknek is, hiszen már hivatalos, hogy a stúdió immár hivatalosan is kijelentette: lesz új rész. Will Smith naptára persze eléggé tele van, még legalább három filmet le kell forgatnia, mielőtt nekilát a negyedik Bad Boysnak, de a Mindörökké rosszfiúk éppen azt bizonyítja, hogy úgysem öregszik, a franchise kibírja a hosszú szüneteket, és az ő önironikus keménysége meg Martin Lawrence vicces baleksága töretlenül népszerű.

Miért tagadják meg a rendezői Oscart Gerwigtől?

A Kisasszonyok (Little Women, hazai bemutató: január 30.) nem panaszkodhat: hat Oscar-díjra jelölték, méghozzá csupa fontos kategóriában: az alkotók a legjobb film, a legjobb forgatókönyv, a legjobb női fő- és mellékszereplő, a legjobb zene (és ennél a filmnél szinte természetes módon) a legjobb jelmez díjában is reménykedhetnek. Kevés filmet vesz körül ennyi elismerés, Hollywood mégis forrong: nagyon sokan úgy gondolják, hogy a film rendezőjének, Greta Gerwignek is járt volna ugyanez a figyelem, és végül a díj is. A rendezői kategória jelöltjei között idén (mint annyiszor) nincs nő.
– A Kisasszonyok talán saját magát rendezte? – tette fel a kérdést a Vulture magazinban Olivia Wilde, aki maga is rendez, a legutóbb pedig a Richard Jewell balladája egyik fontos szereplőjeként láthattuk a vásznon. – Női rendezők szempontjából fantasztikus év volt az idei: Alma Har’el, Lulu Wang és Lorene Scafaria is kiváló teljesítményt nyújtott. Nagyon furcsának tartom, hogy Gerwig filmje, a Kisasszonyok ilyen jó, így elismerik, a rendezői díjra pedig nem tartják méltónak. Jó lenne azt mondani, hogy francba a díjakkal, kit érdekelnek, de azért ez nem ilyen egyszerű: a díj következő filmet, magasabb fizetést is jelent, szóval, bármilyen perverz dolog is, fontos, hogy ki kapja meg: ezért nem igazságos, hogy Greta Gerwigtől megtagadták.

Kinek a vágya teljesül?

A 70-es évek egyik emlékezetes amerikai tévésorozata, A vágyak szigete minden epizódjában idegenek érkeztek egy különleges, paradicsomi szigetre, ahol vendéglátójuk és társa segítségével teljesült, amit titokban kívántak. A számos nagysikerű horrort, A bűn éjszakája és az Insidious-sorozatot, a Tűnj el!-t és a Halloween-t is gyártó stúdió, a Blumhouse vágya is teljesült: a moziváltozatban A vágyak szigete (Fantasy Island, hazai bemutató: február 13.) jóval ijesztőbb lesz, mint a tévében volt. A Fiji-szigeteken zajló forgatás ugyan paradicsomi környezetet varázsol a szereplők közé, de forgatókönyv inkább azt ábrázolja, hogy az odaérkezők mind borzasztó vágyakat (kínzást, bosszút, harcot, effélét) rejtegetnek magukban: a házigazdát Michael Peña, a vendégeket többek között Maggie Q, Lucy Hale és Ryan Hansen alakítja. A sorozatban a sziget urának volt egy társa: a filmben ez bonyolultabb.
– Egyelőre egyedül vagyok, így talán titokzatosabb tudok lenni – nyilatkozta a színész a Slashfilmnek. – Nem ismerem pontosan a producer terveit, de azt hiszem, ha a filmnek olyan sikere lesz, mint ami az előzetesek fogadtatásából ígérkezik, akkor lesz második rész, és akkor talán társat is kapok. A sziget mindenre képes, hát ez is teljesülhet, nem?

IC Press

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *