0

InterCom hírlevél

Joker: sikerre ítélve

Ezen a hétvégén ismét egy gonosz bohóc foglalja el a mozis sikerlisták csúcsát. Nem is olyan rég Pennywise jó néhány héten át bizonyította, hogy a festett arc is lehet hátborzongató, és most jön egy tőle nagyon különböző, mégis hideglelős, különleges figura, és filmje: Joker (Joker, már a mozikban).
Az előrejelzések szerint a DC Comics egyik legbevállalósabb filmje be fogja bizonyítani, hogy megéri eltérni a sablonoktól. Azok, akik látták már, egyetértenek abban, hogy Todd Phillips rendező és Joaquin Phoenix közös munkája példa nélküli – a szakemberek szerint a bevételei is azok lesznek, és az első hétvégén az Egyesült Államokban legalább 80 millió dollárt hoz majd. Az amerikai statisztikák szerint eddig a Venom tudta októberi premierrel a legtöbb nézőt a moziba csábítani: arra a filmre 80,25 millió dollárért vettek jegyet az első hétvégén. Úgy tűnik, erre a Joker is képes, és összesen (a világ más országaiból származó jegybevétellel együtt) legalább 155 millió dollárt könyvelhet majd el. A sikert az is segíti, hogy a filmet megelőzte a híre, így egy másik stúdió sem mer vele egyszerre nagy filmet bemutatni: inkább átengedik neki a terepet. A velencei Arany Oroszlán a szakma nagyrabecsülését fejezte ki: most a közönségen a sor, hogy megmutassa, mennyire hat rá, Joker gyilkos kacaja…

A szorongós zombivadász

A Zombieland – Második lövés (Zombieland: Double Tap, hazai bemutató: október 17.) egyik legviccesebb szereplője Columbus, aki megmutatja, hogy egy neurotikus, folyton szorongó, bizonytalan és saját magát rengeteg szabállyal korlátozó figurának is van esélye, és túlélheti a zombiapokalipszist. És egy nemrégen adott interjúban a figurát játszó Jesse Eisenberg bevallotta, hogy nincs nagy különbség közte és a szerepe között: pánikrohamok és szorongások közepette telt a kamaszkora.
– A suliban mindig attól féltem, hogy bántani fognak – nosztalgiázott az Oscar-díjra jelölt színész. – Minden nap két zsebkendőt vittem magammal: egyet sírásra, egyet vérző sebekre. Az osztálytársaim meg olyan zavarba jöttek tőlem, hogy sosem bántottak. Igaz, nem is nagyon szóltak hozzám.
A színész két orvosságot tud a szorongásra: a színészetet és a gyereknevelést. Az előbbit azért, mert szabadon kiélheti a félelmeit (például, amikor zombikkal harcol), az utóbbit pedig azért, mert nyugodtan aggódhat: de a 3 éves fiára leselkedő valós veszélyek miatt.

A ragyogás visszatér

A Panoráma Hotel a filmtörténet egyik legismertebb szállodája: itt töltött egy magányos telet a családjával Jack Nicholson, itt őrült meg, és törte be baltával az ajtót – Bartók zenéjére. Stanley Kubrick legendás Ragyogás-ának Stephen King megírta a folytatását, és végre el is készült belőle a moziváltozat. Az Álomdoktor (Doctor Sleep, hazai bemutató: november 7.) hőse az immár felnőtt, saját természetfölötti képességei elől menekülő Danny, aki valaha a Ragyogás-ban a szálloda folyosóján triciklizett.
Mike Flanagan rendező előtt hatalmas feladat állt: egy klasszikus film díszletei közé kell visszavezetnie nézőit – szó szerint is. A Warner irattárában felkutatták az eredeti film díszletterveit, de ez is kevésnek tűnt, és filmkockánként hatalmas fotókat nagyíttatott a szálloda folyosóján és előcsarnokában játszódó jelentekből: nemcsak a díszleteket építtette fel pont ugyanúgy, ahogy negyven éve álltak, hanem minden egyes bútordarabot, berendezési tárgyat és kelléket is igyekezett pont úgy megcsináltatni, és pont oda tenni, ahogy volt.
– Nagyon sok időt szántam ezeknek a fotóknak a tanulmányozására, de végül azt hiszem a könyvespolcon is pont azok a könyvek állnak pont abban a sorrendben, és minden falon pont azok a bekeretezett fotók lógnak, mint a régi filmben – mondta büszkén a rendező.
Mert, ahogy korábban egy másik interjúban elárulta: Danny Torrance visszajut a Panoráma Hotelbe – hogy megküzdjön az azóta is rá váró démonokkal.

Lesz még vaksötét

Stephen Lang már tudja, mi lesz a következő főszerepe. Az Avatar gonosz ezredeseként híressé vált színész játszotta a halálos biztonsággal gyilkoló vak katonát 2016 talán legnagyobb meglepetésfilmjében, a Vaksötét-ben. Nemrég, egy filmfesztiválon elárulta, hogy Fede Alvarez rendező már megmutatta neki a Vaksötét folytatásának a forgatókönyvét, amelyben a magányosan álló, lesötétített ház (ahova az első részben legnagyobb szerencsétlenségére három kamasz tört be) újra főszerepet kap. És természetesen a lakója is az az Irakban megvakult egykori katona, aki korom sötétben is tökéletes gyilkológép. Ám arról, hogy az előző részt túlélő egyetlen (de legrokonszenvesebb) betörő, akit Jane Levy játszott, visszatér-e, már nem akart válaszolni.
– Nagyszerű lett az új forgatókönyv – csupán ennyit volt hajlandó elárulni.
Az első rész – amelyet jórészt Magyarországon forgattak, és Töröcsik Franciska is játszott benne egy rövid, de fontos szerepet, mindössze 10 millió dollárból készült, és több mint 157 millió dollár bevételt gyűjtött. És szerencsére úgy fejeződött be, hogy az alkotók bármikor visszatérhessenek ugyanabba a koromsötét házba.

IC Press

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *