0

InterCom hírlevél

Hollywood nem volt, hanem van

Quentin Tarantino 9. rendezése, a Volt egyszer egy… Hollywood (Once Upon a time… in Hollywood, már a mozikban) megállíthatatlannak látszik. A Brad Pitt, Leonardo DiCaprio és Margot Robbie főszereplésével készült film, amely a hatvanas évek mozibizniszéről mesél Tarantinótól szokatlan nosztalgikus, de a mesterhez illően véres hangulatban, nemcsak az idei Oscar-esélyesek egyik biztosnak látszó befutója, hanem a közönség is imádja. A világon összesen már több mint 310 millió dollár bevételt hozott, vagyis a jövő héttől – amikor előre láthatóan meghaladja a Becstelen brigantyk 321 millió dolláros összbevételét – ez lesz minden idők legsikeresebb Tarantino filmje.
Az elsöprő sikerhez a magyar nézők lelkesedése is hozzájárult: itthon szerdán, szeptember 11-én vásárolták meg a filmre a 300 000-ik mozijegyet, és ez a szám még nem a végső: a Volt egyszer egy… Hollywood továbbra is ott látható majdnem minden hazai moziban.

Pennywise a bajnok

A bohóc nem hibázik. Az elemzők egyhangúlag azt jósolták, hogy az Az történetének folytatása az Az – Második fejezet (It: Chapter Two, már a mozikban) méltó utódja lesz a két évvel ezelőtti első résznek, amely minden idők legsikeresebb horrorfilmjévé vált. A Stephen King regényéből készült történet, amelyben egy bohóc először egy kisváros gyerekcsapatát terrorizálja, megrázta a filmes világot, és nem okozott csalódást a második fejezet sem, amelyben az egykori gyerekek 27 évvel később, immár felnőtt korukban újra kénytelenek szembenézni a régi rémülettel.
A film az Egyesült Államokban bemutatója első hétvégéjén 91 millió dollár bevételt hozott, és így immár elmondhatjuk: az Az első és második része a világ bőséges horrortermésének bevételi toplistáján az első és a második helyet foglalja el. A film egyébként 85 millió dollárt vert rá a hétvégi toplista második helyére befutó versenytársára.
A bohócos rémtörténet az Egyesült Államokon kívül egyszerre 75 másik országban kezdte meg mozis pályáját: ebből 16 országban – köztük Oroszországban – rögtön elnyerte a minden idők legsikeresebb horror premierje címet. A nemzetközi mozihálózatokban gyűjtött 95 millió dolláros jegybevétel azt jelenti, hogy a múlt és jelen eseményeket is bemutató, így az új felnőtt szereplők mellett a gyerekhősöket is visszahozó Az – Második fejezet egyetlen hétvége alatt 185 millió dollárt hozott. A sikerhez a hazai filmrajongók is hozzáadták a magukét: nálunk a premier hétvégéjén több mint 100 000 jegyet váltottak a különleges és hátborzongató történetre.

Joker Arany Oroszlánja

Úgy tűnik, a Joker (Joker, hazai bemutató: október 3.) valóban zseniális film. A Joaquin Phoenix életre keltette őrült, végül Gotham Cityt lángba borító bohóc történetét eddig mindenki imádta, aki látta: a forgatás idejére csontsoványra fogyott, lángoló tekintetű színész a Velencei Filmfesztiválon már békésen mosolyogva, régi súlyát visszaszerezve jelent meg, és hatalmas megtiszteltetés érte: ő és rendezője vehette át a fesztivál fődíját, az Arany Oroszlánt. Ez a diadal az Oscar-díjról döntőket sem hagyj hidegen: az elmúlt pár évben A víz érintése és a Roma is az Arany Oroszlánnal kezdte az Oscarig tartó diadalútját.
A stáb Velencéből egyenesen egy másik A-kategóriás fesztiválra, Torontóba utazott, ahol a film másik fontos szereplője, Robert de Niro is csatlakozott hozzájuk. Todd Phillips rendező itteni nyilatkozataiban már kizárta, hogy a Joker beépülhetne a Batman-univerzumba: úgy tűnik, meg szeretné tartani olyan képregényfilmnek, amely nem épít világot maga köré, hanem önmagában áll. És azt is elárulta, hogy a filmjeit mindig konkrét színészre írja.
– Szeretek nagyszerű színészekkel dolgozni – nyilatkozat a Másnaposok-trilógia és a Joker rendezője. – Joaquin Phoenix-szel bármire hajlandó vagyok. Szeretném, ha benne lenne a Másnaposok 4.-ben.

Aranypinty-premier Torontóban

Oakes Fegley nagy színész – csak még növésben van. A 14 éves híresség a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon két igazi sztár, Nicole Kidman és Sarah Paulson között állt a fotósok elé, és úgy tűnt, hogy idősebb kollégái odavannak érte. Az aranypinty (The Goldfinch, hazai bemutató: szeptember 19.) premierjén összegyűlt a film összes szereplője. Köztük volt Ansel Elgort is, aki Oakes idősebb változatát játssza, valamint Luke Wilson és az Az két részéből ismert másik menő fiatal, Finn Wolfhard. Persze elsősorban a nők lelkesedtek Oakesért.
– Oakes a lelke mélyén egy felnőtt férfi – mondta róla Nicole Kidman, aki egy szörnyű tragédia után a fiút befogadó gazdag, hideg nőt alakít Az aranypinty-ben. – Kis szőkeség, de közben mindent tud az életről. Tökéletes választás erre a szerepre.
Sarah Paulson másképp látja ezt, és persze, a saját stílusában, sokkal viccesebben is mondja el.
– A forgatás óta most találkozom először újra Oakesszel – nyilatkozta. – Elég megdöbbentő a változás. Akkor gyerek volt, most meg egy felnőtt férfi. Kábé harminc lett az elmúlt évben. A hangja meg egy oktávval mélyebb. Meghökkentő. Remélem, én nem változtam ennyit…

IC Press

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *