0

InterCom hírlevél

Varsóban és Chicagóban debütál az X – A rendszerből törölve

Már publikus, hogy októberben két nemzetközi fesztiválra is meghívást kapott a Liza, a rókatündér rendezőjének új filmje, a Nemzeti Filmalap támogatásával készült X – A rendszerből törölve. Ujj Mészáros Károly különleges látványvilágú, erős hangulatú, fordulatokban gazdag, szövevényes thrillerének világpremiere az október 12. és 21. között zajló A-kategóriás Varsó Nemzetközi Filmfesztiválon lesz, ahol versenybe válogatták a filmet. A 2018. október 10. és 21-e között tartó 54. Chicago Nemzetközi Filmfesztiválon a World Cinema szekcióban mutatkozik be az amerikai közönség előtt az X – A rendszerből törölve. A film november 1-jén Balsai Móni, Schmied Zoltán, Bede-Fazekas Szabolcs, Molnár Áron és Kulka János főszereplésével kerül a hazai mozikba.
„A Liza, a rókatündér 55 fesztiválon, 36 díjat nyert, de egyik sem volt A-kategóriás. Ezért különösen örülök annak, hogy Varsóba versenybe hívták az X-et. A Lizát nagyon szerette az amerikai közönség, és a kontinensen sok fesztiválra meghívták, remélem, az X-re is jól reagálnak majd. Remélem, ezek a meghívások a magyar nézőket megerősítik abban, hogy olyan moziélményt fog nyújtani az X, amit az előzetes alapján elvárnak, és amilyet magyar filmtől talán még nem kaptak” – nyilatkozta a rendező.

Milyen nagyra nőtt a cápa!

Azt tudtuk, hogy nagy… de arra senki sem számított, hogy ekkora lesz. A Meg – Az őscápa (már a mozikban) amelyben Jason Statham egy a tenger legmélyéről embervadászatra induló őslénnyel veszi fel a harcot, a nyár nagy meglepetésének bizonyult: a gyártó stúdió bejelentése szerint a film jegybevétele ezen a héten úszott túl az 500 millió dolláros határon – és a nézők még mindig kíváncsiak rá. A film augusztus 10. óta látható a mozikban, ezalatt az Egyesült Államokban 137 millió, a világ többi részén pedig 369 millió dollárt gyűjtött.
A gyártó által „a tökéletes popcorn-mozinak” nevezett filmet A nemzet aranyá-t is készítő Jon Turteltaub rendezte, a vagány könnyűbúvárt alakító Statham mellett Li Bingbing, Rainn Wilson és Ruby Rose is a fedélzeten volt. A 3D-s és IMAX-formátumban is arató film Kínában különösen népszerű lett… de Magyarországon is több mint 162 ezer néző adta egyértelmű jelét annak, hogy a moziba járók szeretik a gonosz őslényeket.

Meddig juthat Venom?

Venom az űrből jön, emberi testet keres magának, és nem kegyelmez. A Venom (Venom, hazai bemutató: október 4.) az előzetes mérések szerint szinte biztos minden idők legjobb októberi premierjére számíthat az Egyesült Államokban: az eddigi bajnok a 2013-as Gravitáció volt 58 millió dolláros bevétellel, a képregényfilm eredményéit az előzetes mérések viszont pillanatnyilag valahol 65 é 85 millió dollár közé saccolják.
A film főszerepét játszó Tom Hardy nemrég elárulta, hogy három filmre szerződött, így már szinte biztosak lehetünk a folytatásban.
– Szívesen folytatom, mindkét figurát nagy élvezettel játszottam – nyilatkozta a színész, aki ezek szerint Eddie Brockot, az állástalan újságírót, és az ő testéből előbújó szörnyet is alakítja. A film rendezője, Rubin Fleischer talán a várható sikernek köszönheti egy másik nagy örömét: most már biztosnak látszik, hogy januárban leforgathatja első, legendás sikere, a Zombieland folytatását az eredeti színészekkel: Woody Harrelson-nal, Emma Stone-nal, Jesse Eisenberg-gel és Abigail Breslin-nel.

Lisbeth „Bond” Salander

Claire Foy gyönyörűen búcsúzott attól a sorozattól, amely híressé tette: a kedden lezajlott 70. Emmy gálán a The Crown-ban nyújtott alakításáért átvette a dráma kategóriában a legjobb színésznőnek járó díjat – a fiatal II. Erzsébet megformálásáért. Már tavaly is jelölték ugyanezért a szerepét, de akkor A szolgálólány meséje főszereplője, Elisabeth Moss nyert – idén cseréltek, Moss maradt alul, és a királynő győzött. A búcsúzkodásnak pedig az volt az oka, hogy bár a sorozat nem ér véget, de ugrik egy nagyot az időben, így a harmadik évfolyamban már egy tíz évvel idősebb színésznő játssza majd ugyanazt a szerepet.
De Claire nem maradt munka nélkül: sőt, most indul be igazán a pályája. Az Ami nem öl meg – A tetovált lány visszatér (The Girl in the Spider’s Web, hazai bemutató: november 8.) című thrillerben azt a különleges karaktert játssza, amelyet először Noomi Rapace, majd Daniel Craig oldalán Rooney Mara alakított: az egész világot, de különösen a férfiakat gyűlölő, megzabolázhatatlan, motoros hackert, Lisbeth Salandert.
Ami – ha minden jól megy, akár még tovább lendítheti a színésznőt a pályán: Lisbeth Salander figurájába bújva megmutatja, milyen lenne James Bond, ha nő lenne – és állítólag, ha Bond nő lesz, Calire Foy-nak tényleg jók az esélyei, hogy megkapja a szerepet.

Joker beindult

Ez végre nem vicc! A Másnaposok-trilógiával világhírűvé vált Todd Phillips rendező a héten újra munkához látott, elkezdődött a Joker forgatása. A címszerepet – Jack Nicholson, Heath Ledger és Jared Leto után – az Oscar-díj jelölt Joaquin Phoenix alakítja, partnere a legendás Robert De Niro – a társíró, producer, rendező pedig Phillips.
Az eredeti és önmagában is megálló forgatókönyv témája az őrült főgonosz eredettörténete: Arthur Fleck (a későbbi vad viccmester) a társadalom számkivetettje benne, aki különös és félelmetes utat jár végig.
Szerepel még a filmben a Deadpool 2-ből ismerős Zazie Beetz, Bill Camp, Frances Conroy, az Alec Baldwin helyére az utolsó pillanatban beugró Brett Cullen, Glenn Fleshler, Douglas Hodge, Marc Maron, Josh Pais és Shea Whigham is. Az operatőr, Lawrence Sher nemcsak a jövő nyári Godzilla-film, hanem az összes Másnaposok képeiért is felelt, de Jeff Groth vágó is a rendező régi munkatársa. A bemutató tervezett időpontja 2019. október.

IC Press

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *