4

20 éves a Szigorúan bizalmas

0laconf1John posztja

Az 50-es évekbeli Los Angelesben járunk, ahol egyre növekszik a korrupció. Adott három nagyon különböző rendőr, akik szöges ellentétei egymásnak, de most kénytelenek összefogni egy gyilkossági ügy kapcsán, melyhez néhány korrupt rendőrnek is köze van. 20 éves a Szigorúan bizalmas (L.A. Confidential).

A kezdetek

0laconf2A forgatókönyvíró Brian Helgeland eredetileg azért szerződött a Warner Bros.-hoz, hogy egy vikingekről szóló történetet írjon, majd egy modern Artúr király sztorit. Helgeland nagy rajongója a film alapjául szolgáló James Ellroy-regénynek ezért mikor a tudomására jutott, hogy a stúdió megszerezte a regény jogait, inkább ezt a forgatókönyvet szerette volna megírni. Miután kiderült, hogy a rendező Curtis Hanson is rajong a könyvekért, a stúdió engedett neki, így 2 év leforgása alatt el is készült a szkript Hanson segítségével.

A szereposztás

A rendező a Romper Stomperben figyelt fel Russell Crowe-ra. Külseje alapján Bud White szerepe illett rá. Készített vele egy próbafelvételt, amely elnyerte producerek tetszését, így Crowe megkapta a szerepet. Guy Pearce-re a meghallgatások során figyelt fel a rendező, és alkalmasnak találta Ed Exley szerepére, igaz, Pearce-nek elsőre nem tetszett a karakter. A stúdió vezetőinek voltak fenntartásai, hogy két viszonylag ismeretlen ausztrál színészt szerződtessenek le a főszerepekre, de bíztak Hanson döntésében. Ezt követően Kim Basinger, Danny DeVito és Kevin Spacey leszerződtetésével már nem volt problémájuk.

Box Office, díjak

0laconf41997 őszén mutatták be az amerikai mozikban, ahol a nyitó hétvégéjén 5,2 millió dollárt gyűjtött össze, és egészen 64 millióig jutott hazájában. A nemzetközi bevételekkel együtt 126,2 milliót sikerült összeszednie. Az akadémia két Oscar díjjal jutalmazta: a legjobb női mellékszereplő szobra Kim Basingeré (a Golden Globe is), a legjobb adaptált forgatókönyv Briand Helgelandé és Curtis Hansoné lett. A többi jelölését abban az évben a Titanic elvitte.

Érdekességek

Abban az időben, amikor a film játszódik, egy épületet sem lehetett magasabbra építeni, mint a városházát. Ezért a forgatás során úgy kellett elhelyezni a kamerákat, hogy a magasabb épületek ne látsszanak.

0laconf6Guy Pearce részt vett a könyv írójának egy előadásán Ausztráliában, ahol egy vendég megkérdezte az írót, hogy valamelyik könyve nem lesz-e megfilmesítve a jövőben. Az író erre elmondta, hogy a Szigorúan bizalmas már az előkészületekben tart, és ráadásul két ausztrál színészt is (Pearce és Crowe) leszerződtettek a filmhez. A résztvevők nevetésben törtek ki, mert azt hitték, az író csak viccel, és találomra megnevezett két helyi színészt. Pearce, aki ott ült a résztvevők között, megalázottnak érezte magát. Egy évvel később derült ki, hogy az író valójában az igazat mondta.

Több, a filmben látható eset is valós eseményeken alapult. Ebbe beletartozik a véres karácsonyi jelenet is, melyben részeg rendőrtisztek brutálisan megverik a mexikói foglyokat.

0laconf5

Kim Basinger háromszor is nemet mondott, mielőtt elfogadta Lynn Bracken szerepét. Ő volt a rendező első és egyetlen választása.

Kevin Spaceynek nehezére esett eljátszania, hogy halott, főleg mikor valamelyik színésztársa mozgott előtte. Meg kellett kérnie egy asszisztenst, hogy rajzoljon egy kört a szemben lévő falra, amit így bámulhatott felvétel közben.

(Forrás: Wikipedia, Imdb)

Vendegszerzo

4 komment

  1. Már mióta megakarom nézni….most már tényleg itt lesz az ideje. Köszönöm az érdekességeket 😀

  2. Viszonylag későn pótoltam, és bár nem ért fel a kultuszához, jó adaptáció. Minden klappolt, ritkán fordul elő ilyesmi.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Biztosra megyünk *