14

Valerian és az ezer bolygó városa (Valerian and the City of a Thousand Planets)

valerianposter

Ha valaki azt csinál, amit csak szeretne, hiszen úgymond önmagának a főnöke és éppen olyasmin dolgozik, amelyet éppen egy általa hőn szeretett dolog ihletett, akkor tulajdonképpen addig-addig ügyködik, farigcsál és csiszol, míg elégedetten dől hátra és eléri azt a pontot, hogy dagadó mellekkel adja át a nagy művet. Luc Besson gyerekkorában odavolt a Valerian képregényért, főleg annak főhősnőjéért Laureline-ért, és mivel egy neves francia stúdió irányítója, meg is valósíthatta a nagy álmát, és filmet készíthetett az alapanyagból. Saját bevallása szerint az Avatarnak rendkívül hálás, hiszen James Cameron sci-fije után ugyan kukázta az addigi elképzeléseit, de legalább sokkal jobb forgatókönyvet készített.

valerian12

Igazság szerint eléggé örvendetesnek tűnt a projekt. Besson régóta csak középszerű akciófilmekhez adja a nevét könnyű pénz reményében. Viszont Az ötödik elem rendkívül ötletesre sikeredett (20 évvel ezelőtt), nem tűnt elvetélt gondolatnak, hogy visszatérjen ehhez az irányhoz. De hiába bizakodtunk, ha Besson szerint munkája kiváló, akkor ideje elgondolkodni más opciókon.

A 70-es évek közepétől kezdve a Föld közelében található űrállomáshoz csatlakozott néhány nemzet, majd az idegen fajok is. Míg végül akkorává dagadt a kismillió lényt tömörítő Alpha, hogy veszélyessé vált a bolygóra nézve és kénytelenek voltak odébb tessékelni. Azonban évszázadokkal később veszély üti fel a fejét, amelynek mibenlétéről eléggé keveset lehet tudni. De van két kiváló és fiatal ügynök a galaxisban, akik megoldhatják a problémát.

valerianaaa

Amiben igazán érződik, hogy Besson mindenképpen a lehető legszínesebben és legrészletgazdagabban próbálta életre kelteni a képregényben látott univerzumot, az a látványvilág. Manapság persze egyáltalán nem meglepő, hogy az effektmesterek a rendelkezésre álló technológiával bármit megvalósítanak és talán megszokottá is vált, hogy egyes filmeknél egy fél mondat erejéig megemlítésre kerül, hogy nem lettek elszúrva a gigantikus robotok vagy hatalmas lények. Nem hiába említette a derék francia rendező az Avatart, hiszen tényleg megmozgatták az alkotók a fantáziájukat kezdve a film elején látott csodálatos bolygó pusztulásától kezdve a turisták kedvenc „dimenzióbazárjában” játszódó akciójeleneten át egészen a Rihanna által megformált alakváltó színjátszásban jeleskedő lényig (és még tovább). Lehengerlő és lenyűgöző a látvány.

Mégis ebbe a közegbe nem sikerült odaillő színészt találni. Valeriannak ugyanis afféle sármos kalandorhoz kellett volna hasonlítania, még ha nincsenek is rajta dagadó izmok (valamennyit azért pakolhatott volna magára), egy igazi rettenthetetlen és cinikus alak. Na, Dane DeHaan nem ilyen. Próbálkozik a színész, azonban ez a szerep nem neki való vagy egyszerűen csak Besson nem próbálta meg belőle kihozni, ami kell ehhez a karakterhez. Cara Delevingne viszont valóban dögös, látszik, hogy Besson anno bele volt habarodva a rajzolt karakterbe. Vele foglalkozott is a direktor, ám ennek a két fiatal közötti kémia itta meg a levét, ami konkrétan nincs. Egyúttal Valerian és Laureline civódása túlságosan gyermetegre sikeredett.

valeriankep010

Sajnos a cselekmény sem az igazi. Annyira szeretnék megmutatni a különféle lényeket, bolygókat és az Alphát, hogy láthatóan komoly erőfeszítést tettek, hogy miből mutassanak kevesebbet, mit hagyjanak ki és mit tartogassanak a folytatásra. A két ügynök jön és megy, végzi a dolgát, letudja a feladatot vagy éppen információhoz jut. Mindezt természetesen a remek látvány kíséri, de csak egész kevés az a helyszín, amelyre rá lehet fogni, hogy nem időhúzás volt, hanem valóban kellett, igazán élvezetes lett. A film végi magyarázatot is úgy húzzák el, ahogyan Leslie L. Lawrence szokta regénye utolsó 100 oldalán.

Hozott anyagból dolgozott Besson, de azért leszűrhető, hogy a képregényen kívül sok más sci-fi is hatással volt rá, a már említett Avataron kívül a Star Wars-t és még Az ötödik elemet is meg kell említeni. Eredetiségnek nyoma sincs és sok sebből vérzik. Lehetne is rá haragudni, szolgáltat okot, de talán a Tron: Örökség óta nem volt olyan film, amire rá lehet fogni, hogy csak a kreatív látvány úgy-ahogy elviszi a hátán a produkciót. Unatkozni nem lehet rajta, nagyon is ötletes, ez így nem túl sok, de annak elegendő. 60 %

imdb: 6,9

14 komment

 1. “Ezernyi” sebböl vérzett. Következetlenségek egész hadosztàlya. A két föszereplö unszimpatikus volt nekem. És tùl fiatalok. A képregényben azért idösebbek, szerintem. Mindenesetre egyàltalàn nem tudtam azonosulni velük. Tùl fiatalok a szerephez. Spoilerezni nem akarok, de tele volt marhasàggal. A film utolsó harmadàig azt sem tudtam miröl van szó, a végére pedig màr nem érdekelt. Össze is csaptàk. Pazar làtvàny, de ma màr egy reklàmnak is olyan làtvànyt csinàlnak, hogy csak na. Nekem nem viszi el. Az Ötödik Elem marad Luc Besson csùcsa ebben a müfajban. Nincs benne semmi rossz. Csak ilyen vackokat ne gyàrtson. Mindenki jobban jàr.

 2. Harmatos lepkefing lett sajnos.
  A két főhős katasztrofálisan lett castingolva.
  Cselekmény széteső katyvasz.
  Nem szokásom, de a film második felében már állandóan telefonomat bámultam a moziban.
  Potenciál lenne benne ezerrel, de mivel méretesa bukta lesz, nem kell aggódni a folytatások színvonala miatt.

 3. (szerk- nem becsmérlünk másokat). Cselekményben nyilávn azt vártátok mint bármelyik sci-fi nél hogy egy főgonosz személyében jelöljenek ki egy célt és végig a filmen azt üldözzék és mivel itt nem a sablon volt, időhúzásnak hittetek több jelenetet is.
  Nem a Star Warsból merít hanem Lucas vett pár ötletet a Valerian képregényből amiből ez a film készült.
  A többi hülyeségeteket már meg sem cáfolom, nem húzom vele az időm. Ez egy szuperjó film Nektek meg azt javaslom hogy lássátok úgy a filmeket amilyennek mutatni akarja magát ne a saját elvárásaitokat erőltessétek bele, úgy nem csoda ha csalódtok.

  • Nem kell másokat becsmérelni, mert más véleményen vannak.
   Én csak szórakozni akartam, ezzel az elvárással ültem be és csalódtam.
   Másrészt pedig a neten látott “Lucas ebből a képregényből nyúlt” párhuzamok számomra eléggé erőltetettek.

    • Na ezt láttam én is, csak máshol és személy szerint abszolút erőltetettnek érzem a dolgot. Valaki valamikor átnyálazta a képregényt, aztán kiemelt pár dolgot belőle. Eskü, ha lenne időm a 70-es és 80-as évekbeli képregényeket és sci-fiket átnézném, és tuti találnék párhuzamokat a Valerian meg a Star Wars, de lehet, hogy Romero zombifilmjei, a Ben Hur és a Casablanca között:)

  • Nekem abszolút semmi elvárásom nem volt de így is úgy éreztem hogy talán túlságosan is el volt nyújtva, a látvány viszont tényleg pazar.

 4. Nyugodtan nézhetsz 70-es meg 80-as évek képregényeit mert a Valerian képregény 1967-ben indult útjának szóval volt miből meríteni:D

 5. Nem értem a fanyalgást. Nulla elvárással voltam a film irányába, baromira nem fogott meg a trailer, de amikor elkezdődött a film, 10 perc után tudtam, hogy kurva jól fogok szórakozni.
  Hatalmas flash az összes eater egg , a látvány lenyűgöző, Ethan Hawke-nál felröhögtem.
  Vicces volt, cuki és nem túl komoly, ez kell!
  A főszereplő sráccal először nem voltam megelégedve, de minél előrébb haladtunk a filmben, annál jobban tetszett (a végén már odáig voltam érte).
  Egész évben nem szórakoztam ilyen jól, nálam ez 100%.

  • Na erről van szó:D Mondjuk 100% kissé erős,de kérem it kezdődik egy szórakoztató film nem egy Transfesztitánál:D

   • Nálam meg az a kijelentés erős, hogy itt kezdődik egy szórakoztató film:) Állítsuk párhuzamba Az ötödik elemmel: Az nem csak látványos, de idézhető vicces szövegei vannak, nem csak Jovovich karaktere, de Willis figurája is kedvelhető. Ott is szépen bemutatja az “univerzumot”, de nem úgy, hogy csak elmegyünk egyik helyről a másikra, de történik is valami és nem csak “úgy van”, mert a rendező nem akarta kihagyni. A Valeriannal meg egyes helyzetek “csak úgy vannak”, meg akar mindent mutatni a világból, de közben megakasztja a cselekményt és nem feltétlenül érdekes. És az első fél óra után még nagyon nem tűnt úgy, hogy ebből lesz is valami.:)

 6. Most pótoltam, hát tényleg egy nagy látványos lufi az egész. Sztori nulla, a dialógok gyengék, az évődés nem működik, és szegény DeHaan nem nagyon érzi jól magát a szerepben. Besson hiába imádja a képregényt, ezt most elszúrta, de vaskosan.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *