4

20 éves Az ötödik elem

otodikelem

Két évtizede mutatták be Az ötödik elemet, amely még nem csupán a látvánnyal próbált elkápráztatni, de voltak benne kedvelhető főhősök, Bruce Willis még tudta hogyan kell lazán, borostás lesz, ami lesz arckifejezéssel megmenteni a világot. Lus Besson utolsó igazán remek rendezésében helyet kapott néhány kiváló akciójelenet és fülbemászó muzsika. És hát ugye a szövegekről se feledkezzünk meg. Szóval ez a film úgy zöld, ahogy van.

“- Dallas őrnagy! Volna itt egy kis fontos küldetés!
– Milyen küldetés?
– A világ megmentése!”

A sztori

Minden ötezredik évben egy kapu feltárul két dimenzió között. Az egyikben található az univerzum és benne mindenféle életforma. A másikban a Gonosz, melynek csupán egy célja van: elpusztítani az Életet. Csak a titokzatos ötödik elem mentheti meg a világot az ötezer évenként feltámadó Gonosz pusztításától. Így az univerzumnak minden ötezredik esztendőben szüksége van egy hősre. A XXIII. század veszélyekkel és furcsaságokkal teletűzdelt univerzumában, New Yorkban egy nem mindennapi hős, Korben Dallas (Bruce Willis) szembeszáll a Gonosszal, hogy az emberiséget megvédelmezze.

A kezdetek

Luc Besson gyerekkorában eléggé unalmas helyen élt, így saját bevallása szerint csak a saját és a képregények adta fantáziavilágban tudta feldobni ásítozós napjait. Már 16 éves korában hozzálátott a forgatókönyvhöz. Eredetileg 2300-ban játszódott volna a cselekmény és egy szürke kisember,Zaltman Bleros állt a középpontba, aki nyer egy utazást a Fhloston Paradise bolygóra. Ott találkozik a fiatal és szépséges Leeloo-val, a lányról viszont kiderül, hogy több, mint 2000 éves.

Az évek során Besson többször átdolgozta a szkriptet, 1991-re már eléggé termetes volt az anyag, közel 400 oldalas. A Gaumont akkoriban karolta fel a tervezetet. Miközben a rendező színészeket keresett a filmhez, találkozott Jean Giraud és  Jean-Claude Mézières képregény alkotókkal, meg is nyerte őket a produkcióhoz.

otodikelemtaxiA főhős időközben Korben Dallasra lett átnevezve. Mezieres mutatta meg Bessonnak a The Circles of Power könyvét, ebben van egy karakter, aki repülő taxikat vezet a Rubanis bolygó egén a zsúfolt légi közlekedésben. Annyira megtetszett a derék filmesnek, hogy a rakétagyárban dolgozó Dallasból a Rubanis inspirálta futurisztikus New York-ban tevékenykedő taxis lett. A kreatív csapat úgy 8000 képet készített el, mintegy megmutatva, hogy miképp is nézne ki a látvány és a ruhák.

Bessonnak elege volt, hogy a sci-fi filmek nagy részében sötét folyosókon vagy félhomályos bolygókon játszódnak az akciójelenetek. Így inkább sokkal jobban megvilágított helyeken zajlanak a lövöldözések és a bunyók.

Három csapat felelt az effektekért, mindegyik más-másért. Nick Allder a mechanikai és pirotechnikai effektekkel foglalkozott. Nick Dudman csapata törődött a lényekkel, Mark Stetson pedig a vizuális effektekért volt felelős.

A New York-i épületek mását is felhúzták kicsiben. 25 felhőkarcolót építettek, mindegyik 6.1 méteres volt. 80 munkás 5 hónapon keresztül építette ezeket a modelleket. Az ablakok voltak a legidőigényesebbek, hiszen a kamera megmutatta, hogy van az üvegek mögött bútorok és más dolgok.

otodikelembehindthescenes1

A szereposztás

fifithwillis„Először Mel Gibsonnak szóltam, pont ott volt a Warnernél az irodája az enyém mellett. Minden reggel bejött hozzám és arról beszélt, hogy mit gondol a filmről. De 3 hónap után végül passzolta a lehetőséget, viszont jó barátok lettünk. Ezek után csakis Bruce jöhetett szóba.” – írta Besson a Redditen feltett kérdésre. Willis a Hudson Hawk és Billy Bathgate bukásai után kicsit aggódott, hogy egy ilyen rizikós sci-fiben fog játszani. Mivel a költségvetés 100 millióra kúszott fel 1992 decemberében az előkészületek leálltak, Besson pedig inkább belevágott a Leon, a profiba. E közben azon volt, hogy a büdzsét le tudja szorítani 90 millióra. A film után pedig Gary Oldmant szerződtette le Zorg szerepére. 300 jelentkező közül választotta ki Milla Jovovich-ot Leeloo megformálására. Az isteni nyelv 400 szavat tartalmaz, amelyet a direktor talált ki. A fiatal színésznő és a rendező gyakorlásképpen így írtak egymásnak leveleket.

„Kifejezetten Prince-nek szántam Ruby szerepét. Találkoztam vele, rá is bólintott, de aztán elment egy 10 éves koncertkörútra. Nem tudott időt szakítani. Amikor hozzáláttam a szereposztáshoz Chris Tucker és Jamie Foxx volt a két végső jelöltem.” – írta egy Reddites kérdésre Besson.

A színészek mindegyike boldogan emlékszik vissza a forgatásra, kivéve Oldmant. Ő úgy fogalmazott egy interjúban, hogy ő kvázi úgy tudja be, hogy zenélnie kellett a kajáért, hiszen Besson finanszírozta részben az Éhkoppon filmjét.

A maszk mögött: A Díva

fifthelementdiva

Négy elemet Diva Plavalaguna őriz, hősünk vele Fholston bolygó körül keringő űrhajón venné fel a kapcsolatot egy jótékonysági esten, ahol a kék űrlény lenyűgöző előadást tart. Miközben a nézőtéren mindenki szájtátva figyeli a produkciót, a klasszikus zenébe némi idő elteltével trance vegyül, ekkor Leeloo szétrúgja néhány Mangalor fenekét

Ugyan Maiwenn formálhatta meg a Dívát, de az énekhangot az albán opera énekesnő Inva Mula-Tchako szolgáltatta. Néhányan úgy vélték, hogy az éneklés során akad egy-két hang, amit lehetetlen előadni, de a DVD egyik dokumentumfilmjében a készítők fogadkoznak, hogy nem babráltak, nem manipulálták a felvételt, az úgy hallható, ahogy azt Mula-Thacko előadta. Sajnálatos módon őt többé nem hallhattuk egyetlen filmben sem, egy-két tévés produkcióban (Falstaff, La Rondine) azonban felbukkant.

Pár érdekes gondolat a filmről

willisotodikelemHabár Besson azt mondta, hogy a filmben nincs túl sok mondanivaló, azért egy-két dolog az átlag nézőnek is szemet szúrhat. Egyrészt ki lehetne emelni a környezetszennyezést: A rossz levegőt vagy éppen az egymásra hányt szemetet. De a Women’s Studies in Communication egyik cikkében a nők hiányáról értekezik a sci-fiben. Leeloo megalkotásáig nagyjából 20 percig egyetlen hölgyet sem lehet látni. És ha fel is bukkannak a játékidő során, akkor is inkább a McDonald’s dolgozójaként vagy fura öltözködésű légikísérőként megfosztva nőiességüktől. Steven Brandt is kiemeli regényében, hogy erősen sztereotíp a produkció, még Leeloo is, aki csak akkor vált passzív üzemmódból aktívvá, amikor űrlényekkel verekszik. De a férfiak is furcsák, Ruby Rhod túl nőies, Vito Cornelius ügyetlenül beszél, Munro tábornok meg kissé hülye. A Films of Luc Besson könyvben pedig arról esik szó, hogy a sci-fik többségében az új technológiákat láthatunk és azok veszélyességét hangsúlyozzák az emberiségre. Azonban Az ötödik elem azok közé tartozik, ami tükröt tart a társadalom és az emberiség elé, kifigurázza a tőkés gazdaságot. Elég csak a Zorg irodájában látott haszontalan és egészségtelen kütyükre gondolni, amely a technológiák iránti vágyat mutatja.

Perek

Alejandro Jodorowsky és Jean Giraud is beperelte Bessont, Az ötödik elem véleményük szerint másolta a The Incal képregényüket. Giraud 13.1 millió eurót követelt a tisztességtelen magatartásért, illetve további 9 millió eurót, továbbá 2.5 %-ot a bevételből. Jodorowsky 700.000 eurót akart. 2004-ben ért véget az ügy, a bíró megállapította, hogy csupán egy-két apróbb hasonlóság van a film és a képregény között. Ráadásul éppen Giarud is dolgozott a filmen.

otodikelembehindthescenes3

Bevétel és elismerések

Amerikában 17 milliós nyitóhétvégét produkált, az első helyet szerezte meg,mögött az Apák napja indított 8.7 millióval. A következő hétvégén szintén első volt. A sci-fi 63,8 millióig jutott. Nemzetközi szinten még 200 milliót tett ehhez hozzá.

Az Oscaron a Legjobb hang és a Legjobb hangvágás kategóriában indult, de a Titanic elvitte a díjakat. A BAFTÁ-n nyert a legjobb effektek kategóriában, hét Césarra is nominálták, amiből 3-at hazavihetett. Az Arany Málnán Jovovich a legrosszabb női mellékszereplőként, Tucker pedig a legrosszabb új tehetségként (a Pénz beszél és Az ötödik elem miatt) indult.

Szinkron

szinkronotodikelem

(via wikipedia)

Így készült…videók
 

4 komment

  1. Csiiikeeee jóóóó csiikeeee.

    Az egyik legjobb film! 10/10 Ezt bármikor bármennyiszer megtudom nézni. Kb. Bud Spencer kategória. 🙂

  2. Világjegy. Tudja ő hogy világjegy :DDD Imádom. Mai szemmel is nagyon jól néz ki, remek színészek remek karakterekben, igazi sci.fi klasszikus.

  3. Imádom! Bármikor meg tudom nézni és ugyanolyan jót nevetek rajta, mint első alkalommal. A szinkron is tök jó, szeretem.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *