0

Könyvajánló – Korszakalkotók

2016-12-konyv-korszakalkotokírta Nikodémus

Karácsony előtt spontán minisorozatba kezdünk: könyveket ajánlunk filmőrülteknek, hogy azoknak is jusson valami a fa alá, akik nem csak nézni, hanem olvasni is szeretnek.

A kétezres évek közepén, a hazai művészmozi-rendszer összeomlásán és a tékák megszűnésén túl a filmnézési szokások drasztikus megváltozását az egyre-másra születő filmblogok áradata jelezte. Így alakult: végleg globalizálódott a filmipar. Csaknem egy évtizeddel később pedig megjelenik egy könyv épp azokról a rendezőkről, akiket az amerikai tömegfilm újkori fogyasztói nemegyszer idoljaiknak tekintenek. A Korszakalkotók huncut könyv: egyszerre olvasható elmélyült tanulmánykötetként, laza portréfüzérként és a kortárs újvilági filmezéshez szóló ódaként.

Kezdjük egy meghökkentő momentummal: a három tanulmányát is közreadó Pápai Zsolt egyébként kitűnő előszavában sem tudja megmagyarázni, miért éppen a kötetbe került 11 rendező akadt a fiatal filmelemzők horgára. A hetvenes évek hollywoodi fenegyerekeit ugyanis csupán Steven Spielberg képviseli, a legfiatalabb generáció filmőrültjei egy-egy friss Tim Burton és Quentin Tarantino-tanulmánynak örvendhetnek, de szóba kerülnek a függetlenfilmes pionírok (Jim Jarmusch, David Lynch), a művészfilm és a tömegszórakoztatás között ingázó alkotók (Steven Soderbergh, Richard Linklater) és néhány vérbeli tömegfilmes is (Michael Mann, Ridley Scott, Gus Van Sant). Az első írások elolvasása után azonban rögtön egyértelművé válik, hogy szerzőink egységes, közérthető stílusa egyúttal közös csokorba vonja a megénekelt filmalkotókat is. A jórészt a Filmvilág és a Prizma gárdájából verbuválódó írók az európai művészfilmes hagyományok mellett tökéletesen beszélik a hollywoodi tömegszórakoztatás nyelvezetét is, s ebből új, izgalmas meglátások fakadnak, főként az első ránézésre pusztán álomgyári bérrendezőknek tűnő filmesek életművének elemzésekor. Néhány szöveg pedig egészen kimagasló színvonalú: üdítő élmény elmerülni Pálos Máté Terrence Malick-portréjának filozófiai mélységű gondolataiban vagy lélegzetvisszafojtva figyelni, miként birkózik meg tanulmányában Varga Balázs David Lynch életművével.

Akkor, amikor boldog-boldogtalan teleírhatja a világhálót felületes, „egyperces filmkritikáival”, nagy öröm kézbe venni ezt a széles horizontú, precíz és eleven stílusú munkát, hogy sommás lekicsinylés helyett megértsük, és adott esetben értékeljük a kortárs amerikai filmet. Ha már úgy alakult, hogy Hollywoodból Hollyworld lett.

Pápai Zsolt, Varga Balázs (szerk.): Korszakalkotók – Kortárs amerikai filmrendezők, Tudással a Jövőért Közhasznú Alapítvány – Prizma könyvek, 352 oldal, 2013

(Megjelent: Új Ember, 2014. március)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *