1

Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei (Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children)

vandorsolyom

Valahogy úgy kezdett formát ölteni a Vándorsólyom kisasszony ötlete, amikor Ransom Riggs régi fotókat gyűjtögetve szerkesztője tanácsát megfogadva letett arról, hogy egy képeskönyvet készítsen. Riggs elnézegette az addig megszerzett anyagokat, ebből ihletett merített, azért munkatársa javaslatára inkább kitalált egy történetet, de előtte még találkozott jó néhány hozzá hasonló gyűjtővel. Így jött létre a sztori a fiúról, aki nagyapja régi képei segítségével eljut egy wales-i szigeten felépített árvaházba. A regény pedig világsiker, majd mozis alkotás lett.

MISS PEREGRINE'S HOME FOR PECULIAR CHILDREN

Az előzetesek azt sugallták, hogy Tim Burton a szuperhősfilmek farvizén evezve megpróbált elkészíteni egy képregényszerű produkciót. Alig akadt a kedvcsinálóban veszélyt sugalló pillanat, a különös tulajdonságokkal bíró szereplők sem látszottak bizarrnak és valahogy nem volt igazi burton-i hangulata. Valamiért családi fantasy-nek állították be. Pedig erről szó sincs, a film egy pontján csontvázak serege rohamoz meg néhány szörnyet, Samuel L. Jackson karaktere a fiatalok számára tényleg félelmetes lehet (meg ugye szemgolyókat lakmároz) és hát azért akad még itt jó néhány helyzet, ami egyesek számára kicsaphatja a biztosítékot.

Történetünk főhőse Jake (Asa Butterfield), gyerekkorában nagyapja (Terence Stamp) csodálatos történeteket mesélt különös gyerekekről. Volt, aki érintésével lángra tudott lobbantani dolgokat, akadt, aki úgymond életet tudott lehelni a holtakba, de az egyik kislány növényeket tudott nagyobbra növeszteni. A fiúra nagy hatással volt az öreg és azóta sem tudott kiverni a fejéből az érdekes sztorikat. Miután a rokont megölik, a srác hamarosan Wales-ben köt ki, ahol kiderül, hogy a mesék nagyon is igazak voltak. Vándorsólyom kisasszony (Eva Green) és a rábízott fiatalok időhurokban éldegélnek, számukra gyakorlatilag minden nap ugyanolyan. De egyúttal hatalmas veszély is leselkedik rájuk, a gonosz Batton az összes időhurkot meg akarja találni.

vandorsolyomkep

Burton stílusjegyei felismerhetőek, élvezettel bele is merülne a bizarr, furcsa vagy éppen kegyetlen helyzetekbe. De be kellett tartani a korhatárbesorolást, így nem engedhette el igazán magát, viszont a sötét tónusú, komorabb hangvételű jelenetekkel egyáltalán nem spórol. Hiszen végső soron a nagyapa halála után nem sokkal Jake egy furcsa közegbe kerül, ahol ugye mindig minden ugyanaz. De a rendező szórakoztatni is akar, törekvése nagyjából sikerül is, azonban nem tudta emlékezetessé tenni művét.

Márpedig az időburokban éldegélő különlegesek történetében minden adott lett volna, hogy az év egyik legjobbját láthassuk. Talán a későbbiek során kijön majd egy hosszabb rendezői változat is, ami esetleg még félelmetesebb lesz és a karakterekkel, illetve a többi helyzettel is részletesebben foglalkozik, olykor eléggé elnagyolttá válik a történet.

De ahogy írtam Burton le akarta kötni a közönséget, a színészekkel egyáltalán nincs probléma, Butterfield és Eva Green kifejezetten jól formálják meg szerepeiket, Jackson-t mintha cirkuszból szalajtották volna, játéka kissé karikatúraszerű. A látvány természetesen remek, a rendező odafigyelt a színvilágra, amely sokat dob a hangulaton. Látszik, hogy sokat ötleteltek a filmen, épp ezért fájó, hogy erősen érződik, hogy az ötletek egy részét félretették. 65 %

imdb: 7,2
rottentomatoes: 64 %

Büdzsé: 110 millió dollár

Egy komment

  1. Most pótoltam, középszer. A producerek miatt nem lett elég bátor, Burton miatt nem lett elég összeszedett.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *