63

Star Wars: Az ébredő Erő (kibeszélő)

starwarscover

Ez a poszt azoknak készült, akik már látták a filmet, és mindenféleképpen el szeretnék mondani a véleményüket. Itt bátran lehet beszélni mindenről, tehát mehetnek a spoilerek. A moderátor nem én leszek – mert úgy tűnik, csak valamikor januárban tudom megnézni a filmet – de a Facebook-on továbbra is figyelni fogok, rögzítve lesz legfelül a cikk, és arra kérek mindenkit, hogy csak ide (blogba) kommentáljon.

Nos, mik az első benyomások? Tetszett? Nem tetszett? Visszaadta az igazi Star Wars érzést, elvett belőle vagy hozzáadott egy kicsit? A sztori? A karakterek?  Luke? Han és Leia? Chewie? Az előzetes sokak szerint egy kulcskarakter halálesetére is utalt; az volt, akire számítottatok?

hanleia

Kylo Ren? Van olyan menő, mint Vader?

kyloren

Snoke Legfelső Vezető? (Természetesen nem így néz ki, de gondolom Mr. Serkis hozta a karaktert, ahogy kellett.)

serkisstarwars

Rey? Idegesítő volt BB8 –ahogy William Shatner megjósolta – vagy cuki?

bb8

Finn? (Sokan szapulták az előzetes alapján Boyegát. Vélemény?)

Finn

J.J. Abrams-nek jár a pacsi? Megcsinálta az év filmjét?

 

 

63 komment

 1. Én egy ötlettelen, újrázott filmet néztem, ahol a szereplők elvesztek a saját maguk klasszikus hasonmásának mímelésében.Lényegében újraforgatta az EPIV-et,kicsit belekeverve a Jedit. Félreértés ne essék nem pocsék a film, DE ha már kritikát írunk, akkor meg kell vizsgálni, hogy ÖNMAGÁBAN megállná-e a helyét, lehetne-e akkora kultúrsokk, akkora blast, mint anno az eredeti film volt. És a válasz az, hogy NEM. Ötlettelen történet, kínos erőteljes ragaszkodás a klisékhez, melyek meghozzák a zöldhasúakat, de nem volt bátorság újat hozni, új történetet kreálni. Maradtak a klisék, a szereplőket szépen behelyettesítette a régi film karaktereibe, a régi szereplők csupán asszisztálnak, pózolnak a vásznon, az újak erőtlenek és gyengék, hiányzik belőlük a frissesség, az egyediség, a wow-faktor. Aztán a Disney húzása, hogy mindegy hogyan, de véget vetünk a régi részeknek és lezárjuk az EU-t is, érdekes. Számomra ezzel a film inkább vált egy alternatív jövőképpé, mint valós SW folytatássá. Laurel mellől SOHA nem halhat meg Hardy, Teddy mellől Mr. Bean mert vannak dolgok amelyek örökek. Ezt próbálták felrúgni, igaz volt rá 4 milliárd érvük, de pont ezzel tették zárójelbe a filmet.
  Lényegében leújrázták jellegtelen karakterhasonmásokkal az EPIV-et, ennyi erővel bármelyik komolyabb regényt megvehették volna megfilmesíteni – pl Dark Empire. Az egész film arra a faktorra épít, mely az emberek biztoságérzete.. jé ezt ismerem, ezt láttam már, ez nem veszélyes stb.. egy lélektelen koppintás egy fantasztikus klasszikus filmről tiniknek, akiknek fogalmuk sincs, hogy mi az a Star Wars, mert nem éltek az aranykorban! a 80-as években, amikor kiteljesedett a történet, jöttek a kiegészítők, amikor jött az RPG stb.. Ez egy kínai Iphone! ugyanúgy néz ki, ugyanúgy lehet vele villogni, de aki valóban a mélyére néz az látja, hogy csak egy olcsó másolat! Ez a film max 60%-ot ér! nem többet. hiányzik belőle az eredetiség, az ötleg, a vagányság, a merészség, az újdonság varázsa!

  • Az várható volt hogy nem fog akkorát szólni mint a New Hope anno. Az ott és akkor tudott nagyot ütni. Amúgy ha a New Hope manapság jönne az sem szólna most akkorát mint ott a ’70-es évek végén.
   És én pl. abban is biztos voltam hogy a régi szereplők csak asszisztálni fognak, mert ez az új trilógia már nem róluk szól.

   Én azok közé tartozok akik jó ötletnek tartják hogy a Disnes kukázta az EU-t. Egyszerűen annyira szerteágazó az már hogy úgysem tudtak volna minden EU regényhez igazodni. Szóval én inkább az EU-t tekintem egyfajta alternatív univerzumnak.

   • Nem szabad elfelejteni, hogy ez a film felvezető rész. Amolyan Ultron kora a Star Wars univerzumban. A könyveket nem olvastam, de nem is érdekelnek. Az EU javarészt rajongói kitaláció. Filmekben jobb szeretem az official dolgokat. És legalább a könyvek nem spoilerezték el előre a filmet. És valóban, a New Hope ha ma jelenne meg, fele akkorát nem ütne, mint 77-ben.

 2. Ami a film végén eszembe jutott:
  -szánalmas
  -pénzlehúzás
  -ezért kár volt
  És még sorolhatnám így elba…i egy epikus filmet! Én nem is értem ezeket nem volt senki aki szólt volna nekik hogy ez szar!!??? Mintha rebotot néztem volna !!! Szánalom!!!!!!

 3. Ami a film végén eszembe jutott: Mikor is jön a folytatás?
  Mert élveztem minden percét, a humorát és a fájó fordulatokat, a helyszíneket, a csatákat, mindent, amit az első három epizódban (I-II-III) nem találtam meg. A nyolcvanas évek első felében kisfiúként láttam az Új reményt, majd az V-VI. részt és most Han Solo-val együtt mondom, hogy hazaértem.

  • Igen, kb én is ezt éreztem. Legszívesebben máris vettem volna a jegyet a következő részre:)

 4. Thoamssso minden szavával egyetértek, mélységes csalódással távoztam a moziból. Történet az nincs, a karakterek egy vicc szintjén mozognak. Sajnálom de ez nagyon rossz… 🙁

 5. Nem olvasok el semmit, nem olvasok el semmit:)
  Nagy szívfájdalmam, hogy nem tudtam elmenni a sajtóvetítésre. Életemben egyszer úgy döntöttem, hogy erre elmegyek Budapestre. De pont lebetegedtem. Kb 10 éve voltam utoljára beteg. Utálom az összes olyan alakot, aki lázasan csatangol, majd kihordom két lábon dumával járjál és nem törődik azzal, hogy mást lebetegít. Szóval az Erő sötét oldala kicseszett velem.

 6. Nekem tetszett. Kétszer is megnéztem tegnap. Mindkétszer úgy éreztem hogy kb. fél óra volt az egész. Hétvégén megyek majd harmadszor is, aztán még ki tudja hányszor 🙂

  A sztoriról nekem is az jutott eszembe hogy mintha a New Hope egyfajta remake-je lenne ezzel együtt abszolút hozta a film amit vártam.
  Biztos voltam benne hogy a régi karakterek nem fognak túl sokat szerepelni, de még abban is hogy Han Solo meg fog halni. (Harrison Ford már a Jedi visszatér-ben kinyíratta volna, akkor Lucas nem engedte most nem volt Lucas…)
  Nekem nem volt gondom az új szereplőkkel sem a színészekkel.

 7. Nekem tetszett, nagyon is! Tele volt lenyűgöző pillanatokkal, eszméletlen jó és működő poénokkal, karakterek (az újak persze) rendben vannak, tudatosan vannak felépítve, megmutatva, jó volt na! Amellett persze nem tudok én se elmenni, hogy volt az egészben egyfajta “remake” érzés, de én ezt inkább betudom a rajongók igényeinek a kielégítésének, mintsem valódi ismétlésnek, DE, hogy az a kurva “ősrobbanás” minek kellett már megint a végére, na azt nem tudom! Végre volt egy igazán jó és magában sok potenciált tartogató bázisa az Birodalmiaknak (khm, Első Rendnek), ami egész egyszerűen lenyűgöző volt, ahogyan kinézett, ahogy támadott, minden, szóval nem értettem az értelmét annak, hogy miért kellett ennek is elpusztulnia. (jó a filmben értem, de úgy történetileg nagyon nem). Sajnos az előre borítékolható dolgok bejöttek, részben úgy is történtek, ahogyan azokat sejtettem, de egy cseppet sem bántam, mert cserébe végig jól szórakoztam.

  Plusz a Jakku-n lévő ócskavas jelenet mindent megért! Amilyen random jött, olyan zseniális volt!

 8. Nekem csak annyi a véleményem a filmről, hogy ha Lucas csinálta volna, akkor a kritikusok és kommentelők szanaszét cincálnák, miszerint az elbaltázott előzmény után csak másolni tudja az eredeti trilógiát és teljesen kiégett. De mivel nem ő csinálta, mindenki elnézi a korábbi filmekből való nyúlásokat és bedőlnek a “Ez a fanoknak készült” szövegnek.
  Nem, ez nem a fanoknak készült, hanem nagyrészt annak a fiatalabb korosztálynak, melynek fogalma nincs az eredeti trilógiáról, mert nekik el lehet adni ugyanazt a sztorit kicsit felturbózva és itt-ott átírva.
  A 80-as években kismilliószor láttam az eredeti trilógiát mind a moziban, mind videón (alámondásos verziót), minden héten kijártam a PECSA piacra SW figurákat cserélgetni/venni és még sorolhatnám. Szóval fanatikus rajongó voltam. Ezért is csalódtam most, mert egy elfogadható folytatást vártam, nem pedig egy újrázást. Tudom, hogy a mai világban már semmi sem új, de azért a Star Wars esetében ez a magyarázat édeskevés. Szánalom, hogy a faék egyszerűségű Új remény sztorijához kellett nyúlni. Megcsinálhatták volna az Old Republic könyveket és mindjárt nem lenne remake/reboot szaga.

  • Lucas eleve nem ilyen filmet csinált volna:) És egy szem díszletet nem láthattunk volna.
   Én szeretem az eredeti trilógiát, de még most sem érzem úgy, hogy másoltak volna.

   • Persze tudom, de tegyük fel, hogy mégis. Akkor a rajongók nem szednék cafatokra az öreget, mert lemásolja a saját filmjeit? Én nem utálom ezt a folytatást (amit utálok, az az előzmény trilógia), de nem is tartom méltó folytatásnak és szerintem ez a széria még messze állt attól, hogy egy olyan remaket/rebootot kapjon, mint a Star Trek. A vicc az, hogy nagyon sokan hülye indokokkal védik a filmet: fanoknak készült, a látványt kell élvezni, nem kell gondolkodni. A Transformers-re ez ráillik, de SW-ra nem! Sok rajongó elfelejti azt, hogy ezt a részt villámgyorsan kellett összedobni, mert a disney mihamarabb pénzt akart látni belőle. Emlékszem milyen harcokat vívott JJ a stúdióval, meg többször is nyilatkozta, hogy ennyi idő nem elég egy új SW filmhez. Legalább 1 évet akart még (de azt is keveselte), de a stúdió rendíthetetlen volt. Sőt, már ott tartottak, hogy ha JJ nem képes betartani a határidőt, akkor lecserélik másra. Aztán mikor tényleg látták, hogy ennyi idő alatt képtelenség összedobni, akkor adtak még pár hónapot. Ennek fényében természetes, hogy a forgatókönyv újrázza az Új reményt, hiszen a forgatókönyvírás egyszerűbb módját kellett választani. Csak arra kellett figyelni, hogy ne legyen konkrét remake/reboot, mert az tényleg kicsapta volna egyeseknél a biztosítékot.
    Ezt mind csak azért írtam le, mert a filmet védőknek ezt is figyelembe kéne venniük, mikor elvakultan védik kedvencüket. Mert ha tetszik, ha nem, az Ébredő erő pillanatok alatt lett összedobva a pénzszerzés reményében. Vannak benne lélegzetelállító jelenetek és a kardozás nekem is tetszett, DE a disney bekaphatja, mert valami olyat akar futószalagon legyártani, amit nem lehet futószalagon legyártani és ez évek múlva látszódni is fog a filmen. JJ viszont tapsot érdemel, mert a studio orbitális nyomása alatt képes volt összehozni egy ilyen filmet. Ha teljesen új sztorival állt volna elő, akkor minden bizonnyal úgy járt volna a film, mint az Alien 3.
    Szóval az Ébredő erő nem rossz, de az újrázás miatt nem méltó folytatás. Inkább egy nagyköltségvetésű rajongói film.

    • Ha saját magamból indulok ki, nekem annyi elég volt, hogy aztamindenit nézéssel tekintettem a vászonra két órára. És volt az a bizonyos jelenet, amikor csak annyi járt bennem, hogy bazzegbazzegbazzeg, ezt meglépték, ezt meglépték. Lehet, hogy biztonsági játékot űztek, de ha ez kell ahhoz, hogy a régi szereplőket margóra tegyék vagy kinyírják, hogy új történetet mesélhessenek el, akkor állok elébe. Ezek után szerintem a 8. részben felkészülhetünk, hogy Luke átadja a stafétát és a 9. részben esetleg már egy teljesen új szereplőgárdát látunk pl 20-30 évvel később.
     A Star Wars univerzumban megvan a lehetőség, hogy minden évben új film jöjjön. De ehhez az is kell, hogy ne kapkodják el. A Rogue One, Han Solo és Boba Fett spin off is eléggé jó ötlet. De 2020-ra tényleg el kell érni, hogy valami újat mutassanak, mert a hardcore rajongók is el fognak pártolni.

   • Koimbra, mégis hogyan lehet egyáltalán annak értelme, hogy “még most sem érzem úgy, hogy másoltak volna”?
    Megkérdezhetném szarkasztikusan, hogy “nem láttad a filmet?”, de minek. El sem tudom képzelni, hogy valakinek ez hogy “nem másolás”.

    • Az irományomban mondtam egy példát is. Tarantino minden filmjében más klasszikusokból merít. Azt főhajtásnak, tiszteletadásnak szokták nevezni. Abrams a korábbi filmek előtt tiszteleg és mindenki, legalábbis a magyar nézők többsége szidja. Kismillió alkalommal láttam a régi trilógiát és mégis úgy tudtam végignézni a hetedik részt, hogy azt tudom mondani, hogy ez nem lopás. Akkor most én ettől kevesebbet érek? Én inkább örülök, hogy nekem bejött és egy varázslatos moziélménnyel gazdagodtam. Sajnálom, hogy sokaknak nem tetszett és hogy lopásnak tartják a filmet.

  • Lucas nem csinálta volna mert ő már nem akart több filmet. Belefásult a sok fikázásba amit az előzménytrilógia kapott.

 9. Sajnos én is csalódtam kicsit. A zene sem fogott meg és a fénykardok alig voltak használva. Nekem mindig is a fénykardokok voltak a kedvenceim, így különösen rosszul érintett, hogy a párbaj(ok) gyengék voltak, a kimenetel meg főleg.

  • Kifejezetten örültem neki, hogy nem volt ugrabugrálás a fénykardokkal. Az eredeti trilógiában előkapták a kardokat, odasújtottak kőkeményen vagy mentek előre dühödten vele. Itt is ez volt és tökéletes volt.

   • Itt csak a vezérlőpultra sújtott le keményen. A párbajok meg azért voltak hiteltelenek (számomra) mert hiába volt sebesült Kylo Ren, akkor is fél perc alatt kellett volna végeznie a 2 ellenfelével. Semmi képzés és Finn nem is erőhasználó (mondjuk ez Greviousnál sem volt akadály) és még csak egyszer fogott kardot a kezében, akkor is simán elpáholta egy rohamosztagos. Reyben meg éppen felébredt az erő, de ő viszont még tényleg nem fogott a kezébe kardot.

 10. Kijelenthetjük már nem a Baljós árnyak a legrosszabb Star Wars film.
  A forgatókönyv egy vacak, lekopírozta az új remény történetét. Titkos térkép (eredetiben tervrajz)a droidban, droid odavetődik menekülés közben az erő érzékeny ifjonchoz, akik összefutnak Hanékkal. Kiderül a családi száll a gonosz és a jók között ( mondjuk ez a Birodalom Visszavágóból van). És felrobbantják a halálcsillagot ja bocs nem a bolygót. Hát ezt jól leporolták vagy inkább kopírozták. Amikor bemennek a “kocsmába” Mos Eisly kantin lemásolt képei tárulnak elénk. Milyen eredeti.
  Ami új a képzetlen jedi jelölt azért lenyomja párbajban a kiképzett sithet, ez a csaj egy igazi autodidakta.
  A színészi játék, te jó ég hol szedték össze Rey szerepére ezt a tramplit, Csubakkában több a nőiesség mint benne.
  Azt pedig, hogy ez a nyeszlett próbálkozás a fojtatásra ölte meg Han Solot na az felháborít. Nyugtassatok meg, hogy J:J: Abrams nem rendez több SW filmet. De kevesek ők ahhoz, hogy elvegyék a kedvem maradok örökké Star Wars rajongó.

 11. Na most lett vége…ez amúgy MI VOLT?!?
  Mondom úgy hogy ’85ben ott voltam a Jedin a moziban…azóta nem engedett el az erő egyik oldala sem. Return of the New Epire Stikes?!? Semmi eredeti ötlet nem volt…semmi! Ja amúgy Chewie lazán kezelte, hogy Han elment…olyan simán elment Leia mellett és örömködött a többiekkel, hogy hangosan anyáztam a moziban! És egy NŐ a Falcon pilótafülkéjében? Nemáááár! Semmi bajom a csajokkal, sőt imádom őlet de ezzel kiherélték az egész filmet úgy ahogy van! Hirtelen ennyi!

 12. Egyszerűen képtelen vagyok erről a “filmről” írni. Azt tudom csak leírni, hogy milyen hatással volt rám.
  Legalább 25 éve vagyok Star Wars rajongó. Sok kedvenc filmem, történetem van, de ez a széria mindig is különleges helyet foglalt el nálsm. Lucas sokat tett, az előzmény trilógiával, hogy rombolja a rajongásom. De még Jar Jar se tudta ezt elfojtani. Legalább 150 Star Wars sztorit láttam filmen, animációs formában, vagy olvasam regényben képregényben. Ezek színvoanala hullámzó volt, jónáhány kritikán aluli volt, de rengeteg kiváló történet is van. Hihetetlen potenciál van ebben az univerumban.
  Az embernek lehet ilyen-olyan ízlése, véleménye, én most csak érzést írom le, amit éreztem, amit most is érzek egy nap elteltével. Az érzelmeket nem lehet meghamisítani, ez a legőszintébb reakció. Ez csak egy film, csak egy képzelt történet, irracionális reakció ez, de mégiscsak egy olyan valamiről van szó esetemben, ami vagy 25 éve bennem volt.
  Egész egyszerűen egy ürességet érzek, ürességet és zsibbadságot. Valami most eltűnt belőlem, és csak az üresség maradt a helyén. Olyan érzés ez, mintha meghalt volna valaki hozzám közel álló. És tulajdonképpen ez a helyzet. Úgy érzem meghalt bennem a Star Wars iránti őszinte rajongás.
  Nem vagyok képes ennél többet írni, még negatív dolgokat se. Egyszerűen nem tudom lereagálni ezt az egészet, úgy érzem nincs hozzá energiám. Gyakorlatilag sokkos állapotban vagyok…

  • Én pont ellenkezően érzek. Aggódtam, hogy Abrams elcseszi. De a film alatt tudtam, hogy nem kell aggódni. Odavoltam minden percéért, kismilliószor többet ért a film, mint a prequeltrilógia.

  • Nézd meg újra! Adj neki még 1 esélyt. Lehet hogy rossz passzban voltál. Ez a film minden hibájával együtt méltó folytatás. Én is 2x néztem meg. Először nekem is fura volt, sok-sok kérdéssel jöttem ki a moziból, aztán kicsit ülepedet, majd másodjára összeállt a kép. Fogadd be az újításokat, hiszen minden egyes rész hozott valami újat.

   • Megnéztem kétszer mire ezt leiírtam. Elsőre a film felénél vettem észre, hogy bebambultam, a másodjára, már az első Falconos üldözés alatt kalandozott el a figyelmem. A film második felében meg már csak kínosan vakarózni tudtam, hogy legyen már vége. Négy előadásra vettem jegyet elővételben, az első nap éjfélre és három órára, direkt kivettem szabit másnapra. Annyira elment a kedvem az első nézés alatt az egésztől , hogy a három órásra be se ültem. A barátnőm elrángatott másnap mégegyszer, gondoltam adok neki egy esélyt feliratosan is, de ugyanaz volt. Teljesen megölte a lelekesésem a további filmek iránt is. Talán majd a különálló filmek, vagy ha majd egy más korban játszódó szériát csinálnak, az még jó lehet.
    Mint írtam legalább 150 Star Wars sztorit láttam, olvastam már, ez simán a leggyengébb 20%-ban volt. De a rosszak között legalább nem volt olyan, ami igazán számított volna, illetve még azok között se nagyon volt olyan, ami ilyen szolgai módon másolta volna az első filmet.
    Többet én erről nyilatkozni nem akarok. A sugárvető blog tökéletesen összefoglalta a véleménymet:
    http://sugarveto.reblog.hu/star-wars-kritika

 13. Na ez nekem már sok, ne is haragudjanak a “kedves” kommentelők, de TI MELYIK FILMET NÉZTÉTEK?
  IMDB: 8,9/10
  METASCORE: 81/100
  ROTTEN: 95/100 !!!
  Nagyszerű alakítások: Daisy Ridley akkorát játszik, hogy ilyen tehetséges fiatal színésznőt 20 éve nem láttam, remek a humor, tökéletes az egyensúly a régi és az új szereplők között, végig izgalmas a történet, és a látványvilág pazar. Az, hogy van néhány utalás a klasszikus trilógiára, csak azért van, hogy az idősebb rajongók is visszatérjenek a mozikba! Az én véleményem szerint tehát az új film MINDEN IGÉNYT KIELÉGÍT. Legyen az fiatal vagy öreg, de szerintem azok is, akik most látnak Star Wars filmet először, azok is megtalálhatják a számításukat, mert hozzáértő személyek (J.J. Abrams, Lawrence Kasdan, John Williams, stb.) MINŐSÉGI MUNKÁT TETTEK LE AZ ASZTALRA! De hangsúlyozom, ez az én véleményem. Mindenesetre örülnék neki, ha mihamarabb elkészülne a kritika.
  NIKODÉMUS! KÉRLEK, TÉGY IGAZSÁGOT!

  • Hát én pont nem azok közé tartozom, akikre hatással vannak az ilyen pontszámok. A film nem rossz, de én valami újat vártam, nem pedig az Új reményt új köntösbe csomagolva, új szereplőkkel, itt-ott átírt forgatókönyvvel.

  • Én is ezt akartam írni. Itt a hozzászólók kétharmada fikázza, miközben Amerikában a nézők 98%-a A vagy B osztályzatot adott a filmre, az IMDB toplistáján pedig minden idők 19. legjobb filmje több mint 100 ezer szavazat alapján.

  • És akkor hova sz**junk? pont ez a 90% eleve úgy ült be rá, hogy bármennyire is rossz, nekik úgyis tetszeni fog és isteniteni fogják.

   • Bizonyis emberek hozzáállása a filmhez hamarosan változni fog, mint a SW Battlefront esetében. Mielőtt kijött volna a játék mindenki védte, mert megbabonázta őket a látvány. Aztán miután megjelent a játék elindult a lejtmenet. Ahogy telt az idő előbukkantak a játék hibái és aki egykoron foggal-körömmel védte, az beállt az elégedetlenkedők közé. Sajnos elég sok ilyen kommentelő van jelen mindenütt. A legtöbbjük olyan tizenéves, akinek tök mindegy, csak a tömeget kövesse. Na most ezzel nem általánosítani akarok és nem azt akarom mondani, hogy mindenki utálni fogja az Ébredő erőt, csak azt, hogy a szavazók között is előfordul ez a réteg. Például kíváncsi lennék, hogy Amerikában hány olyan gyerek volt, aki A osztályzatot adott a filmre úgy, hogy nem látta az Új reményt, mert az a hetvenes években készült és az neki már ósdi szar? És ha nem látta, akkor neki ez az egész sztori új.

  • Ja, és ezzel a “fogadjam el az újítáokat” szöveggel hagyjatok békén a jó büdös francba!!! Miféle újításokról beszélsz???? Hát az égegyadta világon semmilyen eredeti ötlet, vagy újítás nem volt az egész filmben!! Vazzeg még az űrhajókból se tudak kitalálni egy újat se. Voltak benn x-szárnyúak, meg TIE vadászok, meg egy csillagromboló, azt csá. Még a 77 filmben is nagyobb volt a változatosság. Totál fantáziátlan az egész, a 77 film epikusabb tud lenni ennél, a többi meg aztán pláne.

   Az van, hogy működik a tömegpszihózis. 99-ben én képes voltam 12-szer(!!!!!!!!!!) megnézni a Baljós Árnyakat, pedig már akkor is rühelltem Jar Jart. Még a klónt is megnéztem 5-ször, a Sithet kétszer. Ezt meg elsőre untam a felénél.
   És nem, nem voltak nagy elvárásaim. Le se merem írni, hogy Terminator Geisys-t hányszor néztem meg a nyáron. (Nem szoktam sűrűn újranázni filmeket moziban, de erre rákattantam.)
   Vagy egy hete széjjelfikáztam az új Star Trek előzetest. Tényleg nem tetszik ez az új széria. De az is jobb lett ennél, most már esküszön egész tűrhetőnek tűnik az új film ehhez képest.
   Áhh, nagyjuk is a francba az egészet. Mostantól inkább a Guardians of Galaxy-t várom, na abban voltak eredeti öteletek, és azt normális filmrendező csinálta.

   • Hopp, ezt nem teljesen jó helyre sikerült írnom, ezt Yorkmessnek szántam, meg úgy mindekinek is.

   • Igen újítások pont inkább az előzménytrilógiában voltak. Lucas kitalált új dolgokat, megmagyarázta az Erőt a midikloriánokkal, Anakint szinte messiásként tűntette fel azzal hogy nem volt apja.
    Na, őt sokan ezek miatt küldték el a faszba mert hogy minek nyúlt hozzá az eredetihez. Az öreg be is rágott ezen mert részben emiatt döntött úgy hogy VII-IX részt el sem készíti.
    Most Abrams visszatért az eredeti trilógiához csinált egy New New Hope-ot 🙂 most ő is el van küldve a faszba hogy miért nem újított. 🙂
    De mindegy nem lehet olyan filmet csinálni ami mindenkinek megfelel.

    (Az új Star Trek trailer nekem sem tetszett…)

   • Én meg pont a Guardienen csalodtam ilyen nagyot. Nekem összecsapott volt az egész film meg sok volt a poénkodás, főleg a végén.

 14. Minden pillanatát élveztem!!!!
  ez a film úgy viszonyul az előzményekhez mint a Desperado az El mariachi-ho vagy a Evil dead az Evil dead2-höz!!! egyszerre remake és folytatás. A következő részt jobban várom mint ezt. Kíváncsi vagyok, hogy az egyik legtehetségesebb rendező Rian Johnson mit kezd az alap anyaggal.

 15. SPOILER-féleség, vigyázzzzzzz!!!!

  Szerintem J. J. Abrams megcsinálta. Tisztelettel nyúlt a történethez, a karakterekhez. Olyan csatákat kaptunk, hogy besz@rás. Ami meglepett, az az egyik karakter halála. Tudom, lehet Spoilerezni, nem fogok akkor sem. Én könnyeztem, többször is. Basszus. Pedig már nem vagyok gyerek, de ez beszippantott engem is. És örülök, hogy így lett. Várom a folytatást!

 16. Akkor most jöjjön egy pozitív vélemény.
  Engem ledöbbentett. Úgy tűnik azon kevesek közé tartozom, akik pontosan azt kapták ettől a filmtől, amit vártak. Nem világmegváltást, mert lássuk be egyik SW film sem volt az. Sem az Új remény, se a Birodalom visszavág. Ez egy fantasztikus új kaland kezdete volt. A kezdete, mivel lesz még minimum két film ezen a sztoriszálon. Mi is a dolga egy trilógia első részének? Bemutatni az új karaktereket, felvázolni az új történet irányát, megágyazni egy konfliktusnak, és jelen esetben, mivel ez egy folytatás is, elmondani mi történt a régi kedvencekkel, hol vannak most, és hogy ér össze a régi és az új. Nos szerintem az Ébredő erő remekül vette ezeket az akadályokat. Lehet nekem rossz az ízlésem, de mind Rey, mind Finn karaktere nagyon szimpatikus, remek főhősök lesznek a továbbiakban. Kylo Ren ugyan nekem egy aprócska csalódás volt, de mivel még az elején vagyunk ezért hiszem, hogy lesz ez jobb is. Mindenesetre máris jobb, mint akár az régi EU gonoszok 90%-a. Bár sejtettem, hogy Han és Leia gyermeke lesz, így is sikerült meglepnie, az pedig, hogy megölte az apját… Hát nem egészen ilyen halált képzeltem Hannak, de nem érzem méltatlannak.
  Öröm volt újra látni Csuvit, C-3PO-t és Leiát is.
  BB-8 imádnivaló és lelke van, ő is méltó karakter lesz az univerzumban. A többi szereplő esetében egyelőre inkább csak potenciált láttunk, Poe, Hux, Phasma és akire legkíváncsibb vagyok Snoke valószínűleg a következő részben kibontakozni, de nem rosszak, csak kevés volt belőlük. Luke-kal kapcsolatban pedig egyrészt határtalanul boldog vagyok, hogy a hülye sötét oldal teóriák hamisnak bizonyultak és ő a fő oka, hogy tűkön ülök a 8. részig. Az a zárójelenet szerintem gyönyörű volt.
  Ami az újrázást illeti, egyrészt igaz. A film nagy része az első trilógiára hajaz, de nem éreztem a dolgot zavarónak. Jó arányban lett elkeverve. A szóbeli utalások zseniálisak voltak, amikor Finn előveszi Luke régi gyakorlógömbjét a Falconon, pedig no comment :). A fénykardpárbaj a végén olyan, amilyennek lennie kell, és egy másik megérzésem is bejött azzal kapcsolatban nem Finn lesz az új jedink, hanem Rey.
  Most egy-két negatívumot azért én is megjegyeznék. Egyetértek a zenét ért kritikával. Talán nem figyeltem eléggé, de az új trackek közül egyik sem maradt meg bennem. Nem volt elég karakteres, pedig eddig az összes SW filmből tudnék mondani legalább 2 minimum zseniális témát. Itt ez valahogy nem jött össze, hiába John Williams. A jövőben ez remélem változik. A másik pedig a Starkiller. Már a plakát kijövetele óta zavart a gondolat egy harmadik Halálcsillagról, szerintem már a Jedi visszatérben is szar húzás volt, de itt egyrészt a látvány, másrészt a lényegesen megnövelt méretek és tűzerő miatt a film közepén nagyon megtetszett. Ennél inkább zavart, hogy elpusztították. Szerintem ez már túlzás volt. A harmadik pedig a galaxis új politikai helyzete, ami vagy direkt ilyen rejtélyesen suta, vagy egyszerűen Abrams-t nem érdekelte, amit valószínűbbnek tartok így számomra érthetelen az új szitu. Új köztársaság, ami támogatja az Ellenállást, de ott az Első rend is? Mi van? Most akkor a Köztársaság meg az Ellenállás két külön dolog? És mi ez az Első rend akkor? Egy állam, hadsereg, vagy mi?
  Viszont mindent egybevetve nagyon jó film volt, ténylegesen megfeledkeztem a külvilágról közben és végig ott volt, hogy ez nagybetűs Star Wars, új és régi tökéletes arányban.
  Olyan volt, amilyennek egy trilógia nyitódarabjának lennie kell. Egyébként nézzünk egy kicsit magunkba aztán vessünk egy pillantást az Új reményre. Ha lebontjuk a vak rajongás mázát az se mélyebb, komolyabb vagy urambocsá jobb, mint ez. A maga idejében forradalom volt, de 2015 van, nem 1977. Nem lesz még egy olyan, ha beledöglik a filmipar, akkor se. Egyedi jelenség volt, a következő ilyen hatású film nem Star Wars lesz.
  A csalódás oka szerintem az lehet elsősorban ha túl sokat várunk egy ilyen filmtől. SW fanatikus vagyok, de képes vagyok valamelyest objektíven nézni, és ezek végső soron kalandfilmek. Fantasyk. Mindig is azok voltak. El lehetne vinni más irányba, de kérdés, hogy lenne-e értelme? Vannak könyvek, képregények, lesznek sorozatok, azon bőven alkalmasak arra, hogy esetleg egy mélyebb oldalát mutassák meg ennek az univerzumnak, a filmek az epikus, misztikus központi történetre vannak. Egy új korszak kezdetén vagyunk, ami a Star Wars-t illeti, úgy is kell kezelni ezt a részt.
  Részemről az Erő felébredt, a franchise jó kezekben van, és izgatottabb vagyok a további történetek után, mint valaha. Köszönöm J.J.

 17. Sziasztok! imádom a star warst,a régi eredeti trilógiát.Egyetlen kérdésem van… Han Solo szerintetek tényleg végleg meghalt? egyszerűen sokkolt amikor láttam.Szó szerint belekönnyeztem.tényleg halott? mit tudtok mondani?

  • Szerintem igen. Hasbaszúrva, több száz métert zuhanva, úgy hogy utána bolygóból egy csillag lett. Nagyon erőltetett lenne, ha ezt túlélné. Én is megkönnyeztem, de méltó halál volt, ha lehet ilyet mondani.

  • Szerintem igen. Harrison Ford már A Jedi visszatér-ben ki akarta nyiratni. Nem csodálkoznék ha eleve csak azzal a feltétellel vállalta volna a szereplést hogy meghal a karaktere.

 18. Nagyon vegyes érzelmeim vannak.
  Akkora elvárásaim voltak, hogy ezt J.J. Abrams nem tudta megugrani. Talán amiatt mert gyerekkoromban óriási hatással volt rám az első trilógia.
  A poénok nekem erőltetettek voltak, csak Solo és Chewie néhány jelenete volt vicces, de amúgy semmi.
  Látvány rendben, de a sztori? Az Új Remény látványra turbózott, de történetében butított változatát kaptam.
  Ahogy haladunk előre, jó ütemben derül fény arra, hogy ki kicsoda, de amikor Kylo Ren (aki ebben a részben egy frusztrált, elkényeztetett, beképzelt ficsúrként funkcionál, aki annyira sem képes kontrollálni magát, hogy ne kaszabolja szét dühében azt a fogvatartó szerkezetet) megtagadja a saját vérét és kinyírja az apját…. na nekem ott lett sok – ilyen durva tettre még Vader sem volt képes, nem tudta megölni Luke-ot. (A szitu fordított, de értitek.)
  Abban bízom, hogy ha már most ennyire sötét arc Kylo Ren (igaz folyamatosan érzi magában a másik oldalt) akkor a következő részben kiforrt személyisége lesz. (Röhögnék, ha a trilógia harmadik részében megjelenne Hayden Christensen szellemként, és azt mondaná: rossz úton jársz kis unokám.)
  Rey egy külön történet, nagyon keveset tudtunk meg róla – ennek ellenére Kylo azt mondja: sokat hallottam már felőled. Érdekes, de a következő epizódban biztos kiderül a lényeg.
  Felvezető résznek ez megfelelő film volt, várom a folytatást, és bízok benne, hogy sokkal jobban összekapják magukat az írók – mert ha a sztori sz*r, akkor minden sz*r.
  1977-ben ez nagyot durrant, de nem igaz, hogy nem lehetne felülmúlni. Ha például Cameron felül tudta múlni a T1 sikerét a T2-ével, akkor mennie kell! Ha sikerült valami újat mutatni az Alien 2-ben, akkor nem igaz, hogy Abrams nem tud kitalálni valamit – mert eddig csak az Új Reményt másolta.

   • A T2 ötször akkora bevételt hozott, mint a T1, így értettem, hogy felül tudta múlni a sikerét (és mutatott valami újat). Más volt, mint a T1, nem mondom, hogy jobb, mégis más. Erre kéne törekednie Abrams-nek.
    Hatalmas lehetőségek vannak a SW-ban, csak kéne egy normális író, aki gatyába rázza.

 19. Megnéztem. Vegyes felvágott. Tetszett is meg nem is . Az Új Reményt anno feliratosan láttam moziban kisiskolásként, azóta vagyok rajongó. Eredeti nyelven is meg kell néznem és olvasni kell a regényt is, mert az előzményeknél a regények sokkal súlyosabbak voltak mint Lukas filmjei. Látvány, poénok rendben voltak, de miért kell egy harmadik halálcsillag (bolygó) miközben már az előző kettő sem vált be. Filmzene örült vagyok, így nagyon vártam Williams 83 évesen mit tesz le. Tudni kell hogy a rendezőé a döntő szó, h ö nem akar szép melódiákat akkor az nem lesz. Na de így is ragyogó lett (youtube-on meghallgattam az albumot)) Főleg a mai filmzenék szinvonalához képest, mivel a filmzenék színvonala sajnos sokat esett az utóbbi években. (szerencsére kivétel mindig van, csak nagyon ritkán)

 20. Jeffrey Katzenberg a Kis Hableányal (óriási siker) élesztette újra anno a Disney-t. Tudta hogy egy törékeny kislányért izgulnak leginkább a nézők, az mindig tuti siker. (ezt mire alapozta: Hófehérke, Hamupipőke,-késöbb is bevált a a recept: Aranyhaj, Jégvarázs) Rey-ről jutott mindez eszembe aki nagyon tetszett, és a nem túl nőies SW-be új életet fog lehelni…
  https://www.youtube.com/watch?v=65As1V0vQDM&index=6&list=PLYS8O7ZO9o2P4pTIA0eYKVnM8_PCUYH5b

 21. Amúgy Carrie Fisher csak nekem volt olyan mint Optimus Prime? Egy érzelmet nem tudtam leolvasni az arcáról, botox vagy ennyire elfelejtett színészkedni?!

 22. Irtok ti itt mindent szar is meg nem is. Jó volt és kész, lehetett izgulni nevetni meg stb. De akkor is a nagy kérdés, “Luke az apja a lánynak?”
  Ezért fog a következő nagyobbat szólni, több bevételt hozni, mert mindenki kiváncsi már most és lesz a későbbiekben. Az egyetlen dolog ami nem tetszett az egyik részben sem az, hogy nem érteni a robotokat és a szőrös vukit.
  A film 100x élvezhetőbb volt mint a bosszúállók 2.

 23. J. J. Abrams mindösszesen egy majdnem aranymálna díjjal büszkélkedhet. Hogy adhatták a rendezést egy ilyen retardált, béna, noname senkinek? Régen érlelődik ez már bennem, de sok más emberben is szerintem, hogy egy ilyen kaliberű filmet (amin sokan felnőttünk, sokunkat inspirált) így elb***ni. Sok ember nevében beszélek amikor azt mondom, hogy kár hogy ez az ember egyáltalán megszületett. Azok akik oda voltak a 7. részért azok vagy ugyanilyen akasztófavirágok, vagy egyszerűen retardáltak, hogy nem tudnak különbséget tenni mi a jó és mi a szar film. Miután megnéztem a Rogue One-t realizálódott bennem, hogy ezt közölni kell a nyilvánossággal is bárhol bárkivel->>>mindenkivel! Csak imádkozni merek, hogy a 8. rész hasonlóan jó legyen mint a Rogue One. (+ aki ugyanígy érez +)

  • Hát akkor mindenki retardált 🙂
   Amikor kijön egy új Star Wars film egy csomó embernek tetszik egy csomónak nem.
   Anno a Birodalom visszavág-ot még a kritikusok is lehúzták. A Jedi visszatér-re sokan azt mondták hogy “Muppet show” meg “bábfilm”.
   Az előzményfilmeknél követelték hogy Lucas húzzon el a Star Wars közeléből.

   Ja, és pont olvastam hogy egy másik blogon hogy valaki azon pamaszkodott hogy megint elaludt a Zsivány Egyesen. 🙂

   Hát így van ez. Van aki szerint a Star Wars csak három film (meg van aki szerint kettő mert már a Jedi visszatér is rossz). Van aki az előzményeket utálja, van aki az Ébredő Erőt és van aki a Zsivány Egyest.
   .
   Az az igazság hogy sosem fognak olyan filmet csinálni hogy mindenki elégedett legyen vele. Ez mindig így volt és így is lesz.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *