0

Insidious : A gonosz lélek (Insidious Chapter 3)

insidiousposzter

Nincs annál nagyobb üzlet manapság, minthogy Hollywoodi mércével zsebpénzből horrort forgatnak, amelyek nagy része igen szép bevételt érnek el. Főleg, hogy ha van egy-két ismert név a készítők között. Miután a producerek degeszre keresték magukat a profitból lecsippentenek egy csekélyke összeget, hogy összehozzák a folytatást és annak a bevételéből is futhatja még a harmadik filmre. Ha esetleg bukik, akkor sem hullajtanak könnye, hiszen összességében nézve bőven pluszban jönnek ki. Az Insidious franchise-t nagyjából elégedettség övezi, James Wan és Jason Blum közös nyelvet beszélnek és tudják, hogy mire ugrik a nép. Immáron harmadik felvonásnál járunk, amely az előző két rész előtt játszódik.

insidiouskeeppp

Leigh Whannell régóta horrorban utazik, Wan mellett tanulta a szakmát, de inkább íróként és színészként tette hozzá a magáét egyes filmekhez. De a harmadik Insidious rendezését bevállalta és megfelelően oldotta meg a leckét. Jut ideje a karakterekre, nem csak úgy bedobja őket a dolgok sűrűjébe. Megismerjük a szereplőket, tudjuk, hogy lelkük háborog, mert nem tudták túltenni magukat bizonyos tragikus eseten.

A problémák akkor kezdődnek, amikor Quinn (Stefanie Scott) halott anyjával szeretné felvenni a kapcsolatot, ám nem a lány elképzelési szerint alakul a beszélgetés és egy gonosz szellem figyel fel rá. Az ártani akaró gonosznak még jól is jön, hogy áldozata baleset következtében az ágyat nyomja. Egyrészt így legalább nem kell végigkergetni a fél városon, másrészt az alkotóknak sem kellett többet költeni arra, hogy Quinnt átkergessék a fél városon. Egyúttal egy pár négyzetméteres mozgástérrel rendelkező célpontért is jobban aggódhatunk. De ezzel párhuzamosan Elisa Rainer (Lin Shaye) hiába próbál szakítani médium múltjával, próbálkozik, de be kell látnia, hogy a démonokkal való harcot nem lehet oly könnyen feladni.

insidious

Az újonc rendező leginkább úgy hozza a frászt szereplőire és rajtuk keresztül a nézőkre, hogy nem sieti el a jelenetet, szépen lassan halad a rémisztgetés vége felé, hagy időt rá, hogy mindenki lenyelje a popcornt és véletlenül se nyelje félre senki a kólát. A karakterek is lassan haladnak vagy tekintenek körbe. Majd egy pillanatra kivár és jöhet a nagy izgalom. Minden egyes jelenetnél tudjuk jól, hogy mi következik és az a szép, hogy többségében mégis működik az ijesztegetés. Valahogy úgy kell elképzelni, mintha vezényszavakra történne minden: Vigyááz, vigyáááz, állj, kéész éés most! A szívbajosak pedig távoznak a mozikból (már ha egyáltalán beülnek egy ilyen filmre).

A megszokott kísértetsztorikhoz nem tesz hozzá semmit és az eddigi két Insidious film után nem is okoz meglepetést, hogy átlépünk egy másik világba. Viszont amíg az első részben éppen a félelmetesnek szánt hely nem volt túl izgalmas, addig a harmadikban már jobb a helyzet. Lehet, hogy a sztori sablonos és kissé hatásvadász, de azért kellőképpen hatásos, erős atmoszférával bír és még a humor sem hiányzik belőle. 70 %

imdb: 6,5
rottentomatoes: 59 %

Büdzsé: 10 millió dollár
Eddigi amerikai bevétel: 50 millió dollár
Eddigi összbevétel: 87  millió dollár

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *