1

Röviden: Comet – A szerelem üstököse (Comet)

cometposztterRáférne a romantikus műfajra, hogy valaki megreformálja. Hollywood és azon túlmenően a világ rendezői és producerei is ragaszkodnak a jól bevett sémákhoz, ha pedig valaki megpróbálkozik valami mással (á lá Kétéjszakás kaland) a végére sikerül elrontania. Sam Esmail szinte a semmiből jött A szerelem üstökösével, amire nem kellett sokat költenie, nem állt mögötte egy nagyobb stúdió és nem jártak a nyakára a nagymenő producerek, hogy kezére rácsapván átírassák kényük-kedvük szerint a forgatókönyvet.

Dell (Justin Long) és Kimberly (Emmy Rossum) egy eseményen – csillagvizsgálóban meteoresőt nézve – találkoznak és az est alatt még többször összefutnak, elbeszélgetnek. A rendező nem csak erre az éjszakára összpontosít, ide-oda ugrál a történetben, a pár kapcsolatának egyes állomásait mutatja.

comet1„Saját magát egy Bob Dylan dalnak nevezte, engem pedig egy Britney Spears dalnak. Fogalmam sincs, hogy mit akarhatott ezzel, de elég sértőnek hangzik.” Az író-rendező nem hülye, hogy ezerszer hallott és elmondott szövegeket adjon  szereplői szájába. Viszont több helyen kifejezetten túlírta a dialógusokat és úgyszólván nem életszerűek, de alapjában véve egészen élvezhető és nem fárasztó mondatokat talált ki. Ami nagyon is fontos egy főleg beszélgetésre építő film esetében.

„Úgy kellene kapcsolatunkra tekintened, mint egy festményre. Nincs se kezdete, se közepe, se vége” – mondja Dell Kimberlynek. Így tesz a direktor is művével, hiszen sikerül elérnie, hogy a kapcsolat bemutatásának szakaszai is különbözzenek egymástól. A beállításoknál sem ragaszkodik a megszokotthoz, olykor a főszereplő a kép bal vagy jobb oldalán állva mondja a magáét és még ki is lóg a felvételből. A hivatalos leírásban párhuzamos univerzumokat említenek, ám Esmail mégis úgy rakta össze filmjét, hogy a néző agyalhasson rajta, hogy amit lát az valóban megtörtént-megtörténik vagy esetleg csak Dell képzeletének szüleménye. Elgondolkodtató, karakter-és dialógusorientált romantikus film, amelyben Long és Rossum között kiválóan működik a kémia, sőt, talán az utóbbi időben a legjobban egymáshoz passzoló páros volt.

Egy komment

  1. Rendhagyó indie-románc, jó stílusérzékkel ábrázolva. Igen, a dialógok túl voltak írva, de a hangulata tetszett, sokáig bennem maradt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *