6

Kell egy csapat!

avengers2Nyakunkon a Bosszúállók: Ultron kora (Avengers: Age of Ultron), ahol a Föld legnagyobb hősei újra vállvetve harcolhatnak. De nem ez az egyetlen film, ahol néhányan közösen, egy csapatban próbálnak megoldani egy nehéz feladatot vagy véghezvinni egy  felettébb veszélyes küldetést. Összeszedtem egy csokorra valót, hozzáteszem, hogy ennél jóval több alkotás született. Kommentben esetleg jelezzétek, hogy Ti még mit raktatok volna be a felsorolásba.

Úgy gondolom, hogy Bryan Singer 90-es években készült filmjében olyan csavar látható, hogy az ember a padlóról kaparja össze az állát. A zsaruk négy közismert bűnözőt és egy sánta alakot gyűjtenek be, akik ha már összekerültek közös tervet forralnak és még sikerül egy másik férfit is bevonni. Jó karakterek, érdekes történet és a hatalmas fordulat. Közönséges bűnözők (The Usual Suspects), klasszikus.

ronin

6 karakter. Kik ők? Jó kérdés. Múltjukról alig – vagy inkább semmit sem – lehet tudni. Csak egy biztos: felbérelhetőek. Nem ismerik egymást, de profik, értik a dolgukat. És a munka: meg kell szerezni egy bizonyos táskát, amire elég sokan hajtanak. A Ronin John Frankenheimer remek akció-thrillere Jean Renoval és Robert De Niroval.

A gyűrűt el kell vinni messzire. A Végzet-katlanban lehet csak megsemmisíteni. De az út cseppet sem veszélytelen. Egy bátor hobbit mégis vállalja a feladatot, maga mellett tudhatja Aragornt, Legolast és Gimlit, illetve két barátját. Frodo A Gyűrű szövetségében (Fellowship of the Ring) indult el és két folytatás múlva el is ért céljához.

kellyh

Van egy bank, messze az ellenséges vonalak mögött, ahol temérdek aranyrúdra vigyáznak a nácik. Addig rendben van, hogy el kell odáig jutni, de ki tartana vele? Csodabogár Shermanjaival, néhány katonatársa Bazi Joe-val és természetesen a kufár, Vaskalap. Meg is van a nagy csapat, Kelly hősei (Kelly’s Heroes).

Brian De Palma mesterművében Kevin Costner Chicago hírhedt maffiavezérét próbálja elkapni. Nyilvánvaló, hogy egyedül nem megy. Különleges nyomozócsapatot szervez, hogy sajátos módszerekkel számolják fel a bűnözést. Sean Conneryt, Andy Garciát és Charles Martin Smitht tudhatja maga mellett az, Aki legyőzte Al Caponét (Untouchables)  klasszikusban.

Kung fu-val vegyített futball. Stephen Chow fejéből pattant ki a gondolat, hogy mi lenne, ha másképpen mutatná be a focit. A főhősnek jó barátjával együtt össze kell gyűjtenie egy csapatra valót, visszavonult harcművészeket, hogy kiálljanak a Hung vezette „különítménnye” a pályán a Shaolin Soccerben.

leagueof

Alan Moore képregénye szolgáltatta az ötletet, de kvázi semmi köze az alapanyaghoz. Sean Connery áll a Szövetség (LXG) élén, amelyben Mr. Hyde, a Láthatatlan ember, Dorian Gray, Némó kapitány és egy vámpír hölgy is helyet kapott.

Ki gondolta volna, hogy a Fényjáró összeáll ősellenségeivel? Úgy alakul, hogy mégis kénytelen belemenni, hiszen még a vámpíroknál is rémesebb veszély fenyeget a Penge 2-ben (Blade 2). De nem csak fegyvereire és kardjára támaszkodhat, hanem a vérszívókból álló csapat is mellette áll, legalábbis egy ideig.

magnificent

Egy falu lakói nem tűrik tovább a törvényenkívüli bandát, szeretnének véget venni rémuralmuknak. Védelmet kell szerezniük. Hét szamuráj, illetve az amerikai remake-ben hét mesterlövész veszi fel a küzdelmet a sanyargató csapat ellen. Mindkét film megérdemelten vált klasszikussá.

Egy új-mexikói falucskára zuhan le egy műhold. Hamarosan a teljes lakossága meghal, mivel a szerkezet magával hozott egy baktériumot is. Valamiképpen hatástalanítani kell. De hogyan? A kormány legeslegjobb tudósait hívja össze az Androméda-törzsben (The Andromeda Strain).

Nyomkereső íjász, robbanószerek mestere, a lovak ismerője és egy fegyverszakértő. Sokat látott, tapasztalt Szerencsevadászok (The Professionals). Négyüket bérli fel egy dúsgazdag olajbárú, hogy megmentsék elrabolt nejét.

Wyatt Earp letette a csillogó jelvényt és szögre akasztotta a hatlövetűt. De hiába próbál normális életet élni és hiába próbálja elkerülni a bajt, úgy alakul, hogy ismét kénytelen lesz elővennie fegyverét. Kurt Russell és Val Kilmer tehet rendet Tombstone-ban.

dirtydozen

Nehéz és lehetetlen küldetés messze az ellenséges, náci vonalak mögött? Öngyilkos akciónak tűnik, épp ezért olyan csapatot kell összehozni, akik csak nyerhetnek azon, hogy a feladatot sikerrel hajtsák végre. Reisman őrnagy a halálraítélt fegyencekből verbuválna össze egy csapatra valót. A piszkos tizenkettő különítmény.

Danny Ocean nem kispályás, folyamatosan jár az agya, profi szélhámos. Miután kiengedik a sittről máris azon gondolkodik hogyan tudna egyszerre három vegasi casinót kirámolni. Egy biztos: egyedül nem fog menni. Össze kell szednie egy csapatot, akikben meg lehet bízni és nem hagyják cserben. Az Ocean’s Elevent még két folytatás követte.

???????????????????????????????????????????????

Egy űrkalandor, Thanos fogadott leánya, a bosszúra szomjazó erőgép, illetve egy folyamatosan beszélő mosómedve a fa-szerű Groottal egy csapatba verődik. Kevesen gondolják, hogy van bennük annyi, hogy megmentsék a világot. Márpedig van, ők lesznek A galaxis őrzői (The Guardians of the Galaxy).

6 komment

  1. Eloszor is:remek iras. Nekem elsok kozott ugrik be ilyen tema kapcsan az Armageddon. Aztan ott van a Halalos iramban-az otodik resztol-,de ide fer meg a Galaxis orzoi vagy a Szupercsapat is.

    • A Halálos iramban meg az Armageddon nekem is eszemben volt, de hát így is eléggé hosszú lett. A Szupercsapat nem ugrott be, tényleg:)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *