0

Chris Columbus a Pixelsről, az Amblinról és a Szörnyecskékről beszél

pixels

Hamarosan a mozikba kerül a Pixels sci-fi vígjáték, amelyet Chris Columbus dirigált le. A Slashfilm egyik szerkesztőjének sikerült elbeszélgetnie a rendezővel, ebből az interjúból szemezgettem.

Az utolsó forgatókönyvedet több, mint 20 éve írtad. Miért?

Őszintén szólva a legtöbb filmemet én magam írtam. Ott van a Harry Potter, ahol először is teljesen átdolgoztam a forgatókönyvet. Nem arról van szó, hogy nem tetszett Steve Kloves munkája. A Warner átküldte a szkriptet és gyakorlatilag beleírtam meglátásaimat, hogy lássák, hogy milyen lenne a film, ha én rendezném. Régebben is belenyúltam az összes szkriptbe.. Itt viszont nem kaptam creditet.

harrypotter

Eredeti forgatókönyvön nem fogsz dolgozni esetleg a közeljövőben?

Kering bennem néhány ötlet. Három regényhez is írtam szkriptet az elmúlt két évben és film is lesz belőlük. Nagyon szeretek írni Ha éppen nem rendezek és nem dolgozok producerként más alkotások, akkor írok, hogy elfoglaljam magam. Szeretnék újra letenni az asztalra egy eredeti forgatókönyvet, amelyet én szeretnék vászonra vinni, de majd meglátjuk, hogy mi lesz ebből.

Miképp kerültél kapcsolatba a Pixels-szel?

Nem volt szerencsém a Pixels rövidfilmhez. Adam Sandlerrel sem találkoztam soha. A Hello, Ghost koreai film remake kapcsán futottunk össze. Szerintem nagyon érzelmes film és Adamet is érdekelte a dolog. Amikor elváltunk átadott egy szkriptet, hogy el kellene olvasnom. Mesélt egy kicsit a történetről és a repülőn visszafelé át is olvastam. Azonnal beleszerettem, mivel az Amblinnál töltött időszak óta nem olvastam ennyire eredeti sztorit. És ugye ez nem egy folytatás, nem képregény vagy táblás játék alapján íródott. Egy igazán eredeti film, gondoltam is, hogy pont nyárra jó lenne. Majd Adam elárulta, hogy egy rövidfilm szolgáltatta a sztorit. Szóval megnéztem és arra gondoltam, hogy pont az ott látott látvány lehetne a kiindulópont számunkra. Mármint simán fel lehetne turbózni. A történet számomra lenyűgöző volt, hiszen még a 80-as években amikor még Steven Spielbergnek dolgoztam az Amblinnál volt egy szoba, ami tömve volt arcade játékokkal és játszhattunk is velük. Ismerem a játékok egy részét.

pixels2

Amikor a forgatókönyvet olvastad már ezek a videójáték karakterek voltak benne?

Timothy Dowlinggal foglalkoztunk a szkripttel, majd visszapasszoltuk Tim Herlihy-nek, aki Adam írója volt. Aztán ő is visszaküldte nekünk és ez így ment egy darabig. Már nem rémlik mikor, de a fejlesztés egy bizonyos pontján beugrott, hogy Donkey Kongot is bele kellene tennünk, viszont nem voltak nálunk a jogok. Mondtam is, hogy azért próbáljuk meg, hátha meg tudnánk szerezni. A Nintendo pedig átadta a jogokat. És minden egyes karakternél el kellett látogatunk a jogok tulajdonosaihoz. Így elmentünk a Namco Bandai-hoz, a Nintendohoz és az Atarihoz. Kiderült, hogy mindegyik cég nagyon is törődik saját figuráinak a sorsával és ezért tisztelem őket.

Pac Man szülőatyját láthatjuk az előzetesben?

Nem, ő egy színész. Viszont a film elején, ami 1982-ben játszódik egy japán szerelő épp a Pac Man játékot javítja. Ő Iwatani professzor, aki videójátékokat szerelgetett mielőtt feltalálta a Pac Man-t.

A koncepció nagyon hasonlít a Szellemirtókra. Egyértelműnek tűnik, hogy a Sony éppen a saját Szellemirtók univerzumán dolgozik. Volt valamiféle nyomás rajtatok, hogy ne hasonlítson a Pixels rá?

Amikor Josh Gad megnézte a nyersvágást, azt mondta, hogy végre itt egy Amblin film, 1986 óta nem látott ilyet. Meg is jegyeztem, hogy pont ez volt a cél. Ugyanazt az érzést szerettük volna visszahozni, amikor valaki leült megnézni egy Amblin produkciót… Megidézni azt az időszakot, amikor nem kifejezetten csak gyerekeknek készültek a családi filmek, hanem a szülők is élvezhették. Van benne egy kicsit a Szörnyecskékből, a Kincsvadászokból, az Indiana Jones-ból és a Szellemirtókből, utóbbi ugye nem egy Amblin mozi, de teljesen hasonló a hangulata.

De nem éreztétek magatokon soha a nyomást, hogy Szellemirtókhoz hasonló filmet csináltok? Végül is, ott vannak a „kísértetverdák.”

Arra a négy kocsira gondolsz? Felemelő volt számunkra, hogy Pac Mant Manhattan utcáin küldhettük keresztül, hiszen a hálózata gyakorlatilag olyan, mint a játéké. Szóval fogtunk néhány Mini Cooper szellemjárgányt, amelyeknek a színe pont olyan, mint a játékban a kísérteteknek. Tehát nem igazán hasonlítható a Szellemirtókhoz. Egyszerűen csak a Pac Man játékot akartuk életre kelteni.

verdakpix

Mennyire lesznek meglepve az emberek a filmen?

Szerintem mindenki el fogja dobni az agyát az effektek láttán. Először elgondolkodtam rajta, hogy akarok-e egy újabb trükkökkel megspékelt filmet csinálni. De ahogy haladtam előre a forgatókönyvvel úgy éreztem, hogy olyasmit nyújthatunk a közönségnek, amit eddig még nem láthattak. Általában az effektek minden filmben benne vannak és minden nyáron kiadott produkció a valóság egy bizonyos verzióját idézi meg, beszéljünk akár egy dinóról vagy egy robotról. A Pixels a 80-as évek videójátékain alapszik, illetve hogy hogy Patrick Johnhoz hasonlóan megpróbáltuk belerakni az ismert karaktereket….Pac Man egyszerre aranyos, vicces és veszélyes. Számomra nagyon is érdekfeszítő volt az a gondolat, hogy miképp is harapdál a karakter. A trailerben is látható, hogy bekapja az egyik szereplő karját, de megeszi az iskolabuszt, a tűzoltót és átharap egy épületet is. És az épület megsemmisülése nem úgy néz ki, mint egy eddig megszokott filmben. Pixelekké esik szét. Kockákká. Fénylenek és egyre kevesebb energiájuk lesz. Nagyon odafigyeltem az effektekre. Sokkal jobban, mint más filmjeimnél. Mindenképpen azt akartam, hogy sokkal frissebbnek és eredetibbnek tűnjön, mint eddig bármikor.

Lesz Szörnyecskék reboot. Részt veszel benne?

Igen, dolgozom rajta. Emlékszem, hogy úgy 84-85 táján megkerestek és megkértek rá, hogy írjam meg a folytatást. Még jóval azelőtt volt, hogy mindenki franchise-ban kezdett volna gondolkodni. Úgy éreztem, hogy már elmeséltem mindent, amit akartam. Viszont az eltelt évek során előálltunk egy olyan ötlettel, ami tényleg érdekesen hangzik. És nem is nevezhető remake-nek. Bár elmondhatnám miről van szó, de nem lehet.

gremlins

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *